Harmoni i trädgården – så skapar du den japanska trädgårdsstilen

Harmoni i trädgården – så skapar du den japanska trädgårdsstilen
Att skapa en trädgård där hälsa och avkoppling är i fokus är en trend som växer allt mer. Men hur får man till den rätta stilen? Vi har vänt blicken öster ut för att hitta inspiration.

Gamla japanska trädgårdar är kända för sin vackra minimalism och medvetna asymmetri. Genom att skapa en modern trädgård i den här stilen kan ditt gröna rum kännas som en avkopplande retreat. Använd gärna mycket gröna bladväxter skulpturala klippor, stenlyktor och vattenspeglar får att skapa den rätta stilen. Målet är att det ska kännas lugnt, mjukt och harmoniskt. Det är också intressant med siktlinjer som gör att blicken meditativt kan frysa sig fast vid horisonten i trädgården.

lugn-i-tradgarden.jpg

Det som är fiffigt med den japanska trädgårdskonsten det ofta är små trädgårdar det handlar om. Därför är den användbar på mindre trädgårdsytor eller i en del av en trädgård.

Växterna kan vara tuktade och formade men gärna så att de får ett så naturligt utseende som möjligt. Ett tips är att välja växter som har en form redan när de kommer från handelsträdgården eftersom det kommer att ge dig ett försprång i odlingarna.

Användbara växter för att skaps den rätta stilen är:

japansk-ivaxtinspo.jpg

  • japansk lönn
  • japanskt olvon
  • japanskt körsbär
  • hortensia
  • tall
  • bambu
  • blåregn
  • azalea
  • hosta

Materialen är också viktiga i den japanska trädgårdstilen. Alla de naturliga materialen, så som bambu, rotting, bast, natursten, filtad ull och trä passar i stilen. Egentligen är det alla material i trendtemat Green Garden plus bambu, ett material som har en given plats i den japanska trädgården. Även färgskalan i vår gröna trend känns rätt.

När det gäller formerna så är de raka linjerna inte de bästa. I stället ska det bölja och slingra sig. Det gäller såväl spaljéer, gångar och vattenspeglar. Trampstenar i grus snarare en hels stenläggningar i gångarna och ytor med mossa i stället för gräs ger en mjukhet till helheten. Tänk också på att leka med ljuset. Om du har höga lövträd i trädgården kan de vara användbara för att skapa magiskt ljus som strilar genom trädkronornas bladverk.

Om du söker inspiration till den harmoniska trädgården så kan vi tipsa dig om Albert Kahn. Det är en liten besöksträdgård som ligger strax utanför Paris. En promenad i den här trädgården blir en vandring genom olika trädgårdsstilar där den japanska är en del av dem. De flesta bilderna i det här inlägget är tagna i den här trädgården. På våren är den här trädgården som allra vackrast eftersom den hårt tuktade azalean blommar som bäst då. Dagens gröna restips.japask-tradgard.jpg

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik