Tjugo år med kulörtrender

Tjugo år med kulörtrender
Det har gått tjugo år sedan Nordsjö presenterade ’’Årets kulör’’ för första gången. Kulörtrenderna har varierat under de gångna åren men gemensamt för dem är att det som händer i världen och samhället påverkar våra val - av färger så väl som växter och blommor.

En av världens största färgtillverkare, Nordsjö har under en tjugoårsperiod levererat de kommande årets kulörtrender tillsammans med ’’Årets kulör’’. Rapporten är baserad på insikter från en internationell grupp av design- och trendexperter tillsammans med företagets färgexperter. Med hjälp av gedigen research kan kommande års kulörer förutsägas.

Sedan dess är det många kulörer som hamnat i rampljuset. Några sticker ut lite extra. 2007 var det en bubbelgumsrosa kulör som trendande medan den djupt violetta som utsågs år 2013 förutspådde en mer nedtonad och mörkare trend. De senaste åren har kulörerna dragits åt det naturliga hållet, även i år då den beigegula kulören seeds of wonder hamnar i fokus.

Celebrating 20 years of ColourFutures.jpg

Vi tycker det är spännande med Nordsjös rapporter då metoden för att ta fram kulörtrenderna i mångt och mycket liknar hur vi arbetar med Elmia Garden Trends. Det som händer ute i samhället och runt om i världen påverkar våra liv vilket i sin tur präglar hur vi inreder, färgsätter eller som i vårt fall, utformar och använder blommorna, växterna och trädgården. Hur världen rör sig ekonomiskt, socialt och inte minst miljömässigt är viktiga faktorer att ta hänsyn till.

På Nordsjö kan vissa mönster anas. Efter millennieskiftet hamnade de kalla blå tonerna i fokus. Strax efter 2011 var tillvaron ostabil. Vi längtade efter glädje vilket satte ljuset på de gula kulörerna. En kulör kan också fungerat som motvikt. När världen känns ostabil och gungig lugnar gråskalan ner oss. Men den kan också bli en symbol för något vi strävar efter som var fallet 2017 då jakten på det enkla och tidlösa var stor. Det resulterade i att kulören Denim Drift hamnade i rampljuset för att signalera gemenskap.

NordsjA╠â┬Â-Colour-Futures-2023-Buzz-Colours-Kitchen-03.jpg

Här på Elmia Garden har vi just börjat kika djupt i spåkulan för att förutse hur trendernas för trädgården kommer att se ut år 2024. Om vi ska följa Nordsjös mönster så blir det mycket färg som bidrar med glädje, växter som verkar lugnade och som kan stabilisera oss i ett alltmer turbulent samhälle samtidigt som vi fortsätter värna om vår miljö. Men det kan också resultera i en helt annan analys. Vi får se...

Foto: pressbilder från Nordsjö.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik