Årets sommarblomma 2023 är en klättrande favorit

Årets sommarblomma 2023 är en klättrande favorit
Den sammetsögda förföriska klättraren, svartöga eller Thunbergia alata är årets sommarblomma. Utmärkelsen får den för sina mångfunktionella egenskaper. Den kan användas som en klättrande avgränsare men det går också att plantera den i en ampel och på det sättet skapa en hängande trädgård.

Den som föredrar ett mer skulpturalt uttryck av sin planta låter svartögat klättra upp mot en ensam tråd eller en pyramid av pinnar för att på det sättet skapa en obeliskliknande organisk pelare i rabatten, till exempel. Det är som den gamla klyschan säger – med svartöga i täppan är möjligheterna i det närmaste obegränsade. Det bästa av allt är att den blommar hela sommaren.

För dig som varken har balkong eller trädgård har vi glädjande besked. Svartöga går nämligen att odla i kruka inomhus om du har ett fönster vänt mot söder.


Den här växten härstammar från tropiska Afrika och skickades till Sverige år 1776 av Carl Peter Thunberg. Namnet svartöga har den fått på grund av den svarta mittpunkten som den ursprunglig plantan hade. Men det är inte alla blommor som har svart mitt. De har dock begåvats med andra egenskaper som gör dem lika förföriska som den sammetsögda klättraren. Det var den gula som var den ursprungliga färgen. Men idag finns det svartöga i en många olika färger, rosa, rost, vit och orange, till exempel. Alla kan hitta en egen favorit men den rosa har den senaste åren seglat upp på popularitetslistan.


När det gäller odling av svartöga så är den bästa växtplatsen ett soligt läge. Vandrande skugga är idealiskt. Svartöga trivs utmärkt planterad i kruka i en jord av bra kvalitet. Vill du i stället plantera den direkt i rabatten så blanda gärna jorden på växtplatsen med minst 20 procents ny planteringsjord. Vattna inte för mycket, jorden ska inte vara för blöt. Gödsla cirka en gång i veckan.

Lycka till!

30-Thunbergia-alata-CloseUp-mîrk-aprikos.jpg

Foto: Blomsterfrämjandet/Sydgrönt/Annika Christensen

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik