Kickstarta julen med hyacinter - Vi listar olika sorter och skötselråd

Kickstarta julen med hyacinter - Vi listar olika sorter och skötselråd
Hyacinten är den perfekta blomman i adventstider eftersom den tack vare sin doft skapar den rätta julstämningen med en gång. Det finns många olika sorter men de sköts på samma sätt. Idag hyllar vi hyacinten, perfekt som traditionell julblomma och även i vårens lökrabatt.

Doften av hyacinter i ett rum framkallar en härlig julstämning. Tillsammans med amaryllis är den här blommande lökväxten för många sinnebilden av själva julen. Klassisk är den i sitt utseende vilket gör att den passar som handen i handsken i trendtemat Norden Garden. Det är också en perfekt blomma smygstarta julen med eftersom doften skapar omedelbar stämning.

Hyacinter används ofta i såväl traditionella julgrupper som i arrangemang med en mer modern stil. Men om du tar dig över sundet till vårt grannland Danmark så är det här en mycket populär blommande lökväxt i såväl rabatter som snittblommor i vasen under hela vårsäsongen.

Planteringstips

Det finns olika sorters hyacinter med varierande doftintensitet, välja den som passar dig bäst. För den som är sugen vill vi också rekommendera att dekorera balkongen eller terrassen med hyacinter i kruka. Det fungerar fint att placera hyacinter utomhus så länge som vädret är milt.

Hyacinter kan också planteras i vanliga blomkrukor eller korgar för att skapa en enkel och stilren dekoration till advent. Lägg lite mossa runt lökarna och du har ett arrangemang med en mer rustik känsla. Vi gillar även hyacinter på snitt, gärna lågt placerade i en glasvas, helst många för att få ett effektfullt och samtidigt väldoftande blickfång. Att använda ris i arrangemanget kan hjälpa till att ge höjd och struktur till grupperingen av hyacinter samtidigt som riset gör buketten mer levande. Ett litet varnande finger höjer vi också för att du ska komma ihåg att vara försiktig om du har allergier eller känner någon i din närhet som är allergisk mot hyacinter.

Hyacintsorter

Det finns många olika sorters hyacinter att välja mellan, och var och en har sina egna unika egenskaper och färger. Fråga gärna efter de svenskodlade extra fina och stora lökarna. Här är några vanliga sorter:

1. Hyacinthus orientalis: Detta är den vanligaste sorten av hyacint som du hittar fördrivna med knopp i butiken nu. Den finns i en mängd olika färger, inklusive vit, rosa, blå, lila och gul. Den har en intensiv och söt doft.

2. Hyacinthus 'Delft Blue': Den här hyacinten har vackra blommor i en unik blå färg. Den har en kompakt tillväxt och är populär för sin färgintensitet.

3. Hyacinthus 'Pink Pearl' får vackert rosa blommor och är känd för sin subtila doft. Den är populär för sin romantiska och feminina utseende.

4. Hyacinthus 'Woodstock': Denna sort har mörklila blommor och ger en intensiv doft. Den är perfekt för att skapa ett dramatiskt och färgstarkt blomsterarrangemang.

5. Hyacinthus 'Peter Stuyvesant': Denna sort har mörkblå blommor med en intensiv doft. Den är populär för sin djupa färg och används ofta i trädgårdsplanteringar.

Det här är bara några exempel på olika hyacintsorter. Det finns många fler att utforska och välja mellan, så du kan hitta den som passar din smak och stil bäst.

Skötselråd för hyacinter

Här är några skötselråd för att ta hand om dina hyacinter:

1. Placering: Hyacinter trivs bäst på en ljus plats, men undvik direkt solljus. En fönsterbräda som får indirekt ljus är idealisk. Se till att temperaturen inte överstiger 20-22 grader Celsius för att undvika att blommorna vissnar snabbt.

2. Vattning: Vattna hyacinterna regelbundet, men undvik att övervattna dem. Håll jorden lätt fuktig, men se till att den inte blir genomblöt. Ett bra knep är att känna på jorden med fingret innan du vattnar för att se om den är torr eller fuktig. Använd gärna en sprejflaska och duscha lökarna lätt då och då.

3. Gödning: Hyacinter behöver inte mycket gödning, särskilt de som du dekorerar med till jul men en lätt dos av blomstergödsel en gång i veckan kan hjälpa till att hålla dem friska. Följ instruktionerna på gödselpaketet för rätt dosering.

4. Det går att få hyacinterna att blomma igen. Låt dem stå kvar i krukan och sköt dem som dina vanliga krukväxter. Låt bladen vara kvar tills de gulnar och vissnar naturligt. Nu går löken i en viloperiod. Om du vill försöka få dina hyacinter att blomma igen nästa år kan du prova plantera om lökarna utomhus. Plantera dem i en väldränerad jord. Täck med torra löv eller något annat material som skyddar dem mot allt för sträng kyla. Kom ihåg att hyacinter ofta behöver en period av kyligare temperaturer för att blomma igen, så se till att de får tillräckligt med vinterkyla.

Om du följer de här skötselråden kan du njuta av dina hyacinter under adventstiden och med lite tur även se dem blomma vackert till våren. Lycka till!


 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik