Odla för Instagram

Odla för Instagram
Instagramvänliga blommor gör sig lika bra i rabatten som på bild. Ungefär så resonerade vi när vi skapade listan med 9 blommor som är lika odlingsvärda som bildsköna.

Men hur tänker ni kanske du säger nu, man kan väl inte odla för att skapa ett stiligt Instagramkonto? I princip är det ju inte det som är målet med odling. De flesta nämner biologisk mångfald, skönhet och bin som anledning för att odla blommor i trädgård och på balkong. Vi vill gärna tillägga att det är hälsofrämjande då skönhet är viktigt för att må bra.

Men de blommor som blir snygga på bild är också de som är vackra i rabatten, tillsammans eller var för sig. För den som vill hänga med i trender är sociala medier en säker inspirationskälla. Det är också så att vissa växter som är väldigt poppis just nu har blivit det tack vare att de blir vackra på bild vare sig de hamnar på Instagram eller inte. Dahlian är ett sådant exempel. För att få lite variation i både flödet på sociala medier och i rabatten listar vi nu 9 blommor som görs sig bra på såväl foto som i rabatt och som därför är värda att satsa på odlingssäsongen 2022.

 

1. Vallmo

Det här är en ljuvlig blomma som sprider skönhet och färgprakt i trädgården när de på sina sirliga och lite håriga stjälkar tycks sväva i luften. Det här är en blomma att satsa på av flera skäl. Den finns i många skepnader och färger, mustigt röda till ljuvt rosa, dubbla, rufsiga och enkla och inte minst den Blå Bergsvallmon för den som vill få in mer av trendfärgen blått i trädgården. Dessutom finns det både ettårig och flerårig vallmo.

 

2. Höstaster

En favorit just nu är höstastern, särskilt den lila med gul mitt. Det är en perenn som är lättskött och därför tacksam att odla. De blommande perennerna är helt klart på frammarsch då många satsar på att odla mer hållbart. Höstastern är också vacker i sensommarens buketter.

 

3. Linnétagetes

Tagets är en annan underbar blomma som dessutom är bra för jorden eftersom studier har visat att tagetes håller nematoder (jordbundna parasiter) på avstånd. Att vissa sorter dessutom går att äta är en annan fördel. De småblommiga sorterna är våra favoriter och den senaste tiden har den lite spretiga och rufsiga Linnetagetesen fått ett uppsving. Att det är en gammal sort som kommer från Linnés trädgård gör det ännu mer intressant att odla den här sammetsröda skönheten.

 

4. Solros

Barnens favorit, ståtlig och en riktig glädjespridare i trädgården är några anledningar nog så goda för att odla solrosor. Att blomman dessutom är bildskön är ytterligare ett gott skäl för att satsa på den här blomman. Det finns både höga och lägre sorter med mindre blommor. Numera finns det också solrosor i de mest fantastiska färger som kan vara värda att satsa på i år.

 

5. Jätteverbena

Det här är en växt som är extremt vacker när sensommarens gyllene ljus sveper över blommorna. Jätteverbenan är en ettårig blomma men det ska gå att övervintra den och om det lyckas så kan den återkomma med ännu vackrare blomning. Att övervintra ettåriga blommor är extra intressant just nu då det ingår som en del i den hållbara trädgården.

 

6. Dahlia

Det känns som den dahliafeber som startade för några säsonger sedan inte vill ge med sig. Det är förståeligt för en mer tacksam blomma, såväl estetiskt som odlingsmässigt går inte att få tag på. Vacker i buketter är den också. Det är lite jobb med övervintringen men annars är den lättodlad och så värd att odla av alla möjliga anledningar.

 

7. Blåregn

En bubblare på listan är blåregnet. Tidigare har det varit knepigt att få den här klättrande växten att trivas i vårt något kyliga klimat men nu börjar det komma mer lättodlade sorter. Om du vill imponera på en följarskara i sociala medier så är blåregnet verkligen något för dig.

 

8. Kronärtsskocka

En ståtligare grönsak än kronärtskockan få man leta efter och om du önskar dig ett bildskönt köksland så är den nästan ett måste. Blanda den med blommande växter såsom mörk blåklint eller vit rosenskära och du får en köksträdgård utöver det vanliga. God och nyttig att äta är den här grönsaken dessutom. Samtidigt så är kronärtskockan vacker i buketter, så om det blir stjälkar över så kan de komma till användning i vasen.

 

9. Ringblomma

Det här är en av de mest användbara blommorna som finns. Om du vill göra egen salva så är det ringblommor du ska så. Samtidig går den med fördel att dekorera maten med eller använda i en sallad. Det börjar äver komma otroligt vackra sorter som konkurrerar med den gängse orangegula blomman. Kika i årets frösortiment och du hittar dubbla något bohemiska blommor som det nästan är lite vintagekänsla över.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik