Fröfirmor att ha koll på

Fröfirmor att ha koll på
Från frö till jord och skörd – allt fler upptäcker tjusningen med att odla från frö och nu börjar det bli dags för direktsådd. Här är tre mindre fröfirmor som du inte får missa.

Intresset för att odla växter från frö ökar. Många sätter i gång sina sådder inomhus tidigt på året. Det finns många fördelar med förkultivering men den som varken har plats eller tid att hantera de små plantorna behöver inte misströsta. Det är många växter som går att direktså på växtplatsen. Vissa fröer går till och med att så på hösten vilket resulterar i tidigare blomning och skörd.  När det är dags att så brukar vara indikerat på fröpåsen. Ofta handlar det om att jorden ska ha rätt temperatur. I övrigt är det bra bearbetad jord och kanske en fiberduk för att skydda sådderna mot vädermässiga bakslag som gäller.

Det här suget efter att odla från frö märks inte minst de många små nischade fröfirmorna som börjar synas allt mer. Vi har tidigare skrivit om New Botanic och luktärtsdrottningen Cecilia Wingård. Här är tre andra mindre aktörer som kan vara värda att hålla ett öga på.

 

Florea

Fröfirman grundades år 2020 av Erik George Hoeksta med målet att vara en inspiration för alla odlare, både befintliga och blivande och samtidigt slå hål på de myter som finns runt odling. Budskapet är att det inte är det vara sig är särskilt svårt eller utrymmeskrävande att starta. På hemsidan bjuds det också en massa tips på vad man kan göra med skörden.

Till flo-rea.com

 

Nordfrö

Svenskodlade grönsaksfröer är vad den skånska fröfirman Nordfrö har satsat på. Verksamheten är småskalig, lokal och hållbar. Tanken med fröodlingen är också att göra vår produktion av livsmedel mindre sårbar. Ett extra plus för de vackra illustrationerna på grönsaker skapade av konstnären Vilda Rosenblad, som adderar en handgjord känsla till företagets webbplats.

Till nordfro.se

 

Jordnära fröer

Omsorgsfullt utvalda fröer för odling av framför allt blommor är vad Josefin Gavie på Jordnära fröer satsat på. Fröerna är framtagna i ett samarbete med den anrika engelska fröfirman Plants of distinction som sedan lång tid tillbaka har drivit fröhandel över hela världen. Alla fröer är anpassade för svenska förhållanden.

Till jordnarafroer.se

 

Foto: Unsplach, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik