Kokkonst i det fria

Kokkonst i det fria
Anledningarna till att flytta köket utomhus i sommar är många. Att bygga ett själv är det bästa om man vill skräddarsy men det finns även färdiga kök för utomhusbruk. Här våra bästa tips för hur du skapar ditt drömkök i trädgården.

Nu vill vi göra allt utomhus och att laga mat i det fria är en stor del av utomhuslivet under sommarhalvåret. Utbudet av olika typer av produkter som ska underlätta arbetet ökar så här års. Men egentligen behöver inte så mycket för att komma i gång. En grill och ett arbetsbord, några skärbrädor och bra verktyg är basen och egentligen allt som krävs.

Men om du har möjlighet att anlägga ett mer permanent kök intill uteplatsen i trädgården kan det bli en plats som används mer än under det varma halvåret. Tillgängligheten gör det enkelt att bara sätta i gång och varm håller du dig av värmen från grillen, även vid svalare temperaturer.  En annan aspekt är att när du måste plocka undan efter varje matlagningstillfälle kan det bli ett motstånd att börja. Men om allt redan finns på plats är det bara att sätta igång direkt.

Uteköket får gärna vara rejält med utrymme för att både laga maten och för uppläggning. Drömmen är ett arbetsbord i bekväm höjd och ett buffébord där den färdiglagade maten kan samsas med tallrikar och bestick i anslutning till grillen. Oftast finns det mer svängrum i det fria vilket gör att alla kan delta. Gemenskapen blir stor även om någon sparkar boll medan andra hackar och grillar.

Då gäller det förstås att det finns utrymme för beredning av råvaror. Annars händer det lätt att matlagningen sker i två steg med början inomhus och fortsättning utomhus, där den lagas av en ensam person som står vid grillen. Därmed försvinner en del av charmen med matlagningen i det gröna. Det kan också bli ett väldigt spring mellan köket inomhus och grillplatsen. Det är en fördel om allt finns på plats innan man sätter i gång, grillkol, verktyg och råvaror.

Det går också utmärkt att använda grillen som en värmekälla för pannor om man vill göra en sås eller koka potatis till måltiden vilket är lätt att glömma bort. Ett uttag för vatten i nära anslutning till uteköket underlättar, det kan räcka med en trädgårdsslang. Avloppsvattnet kan du ta hand om och vattna växterna i rabatten med.

Att köpa färdiga moduler och arrangera efter utrymme och behov är ett tänkbart alternativ. Modulerna kan vara tillverkade i olika material men där stålmodulerna troligen är hållbarast.

Den händige behovsanpassar och bygger sitt utomhuskäk på egen hand av stommar som går att hitta i varuhusen eller helt och hållet från början av virke som står pall för såväl väder som slitage. Men om köket ska stå utomhus året runt är det viktigt att använda material som även klarar bistert vinterväder av svensk kaliber.

Uteköket-kollage.jpg

När uteköket väl står på plats så kan du krydda det med praktiska tillbehör som gör plats ännu bättre. I det här kollaget har vi samlat några tips.

  1. Den cylinderformade eldstaden i cortenstål kan också användas som eldstad, som grill eller för att hålla maten varm. Den kommer från Eva Solo.
  2. Ta hjälp av expertis när inspirationen tryter. Laga mat på Stekhäll är sommarens stora trend och i den här boken får du både tips på de bästa stekhällarna och hur du använder dem. Ciceron är en av Sveriges mest eftertraktade utekockar Elle Nikishkova. Odla mat på stekhäll är utgiven på Calazo förlag.
  3. Att anlägga ett kryddland i anslutning till uteköket är en ganska bra idé enligt oss. Det kan räcka med en dubbel pallkrage som du fyller med alla möjliga olika örter, persilja, gräslök och basilika är bara några exempel.
  4. Det exploderar just nu av olika modeller på utekök. Det är stekhällar, ägg, bålpannor och olika typer av grillar både för vertikalt som horisontellt bruk. Inspirationen kommer från friluftutrustningen och det verkar som om gränsen mellan trädgårds- och naturliv suddas ut allt mer.
  5. Att ha tillgång till praktiska redskap är guld värt, kanske allra helst i uteköket. Grilltången kommer från Weber.
  6. Pizzaugnar finns det också i en mängd olika varianter och prisklasser. Den här kommer från Bagaren & Kocken.
  7. Halsbandshängare eller knopplist, kärt barn har många namn. Användbar är den dock till redskapen som du använder i uteköket. Den här kommer från Unik Design.
  8. Ett stekbord som både går att använda över öppen eld eller på en grill är praktiskt att ha till hands. Den här kommer från Kockums.
  9. Alla godsaker ska serveras på något, kanske en vacker blåvit service? Den här har Åhléns tagit fram i ett samarbete med Carl Larsson-gården.

Foto: Pressbilder från respektive företag, Helena Kaasik och Unsplash.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik