Sticklingsföröka växter till trädgården - så gör du

Sticklingsföröka växter till trädgården  - så gör du
Att sticklingsföröka växter är inte bara en växande trend. Det är roligt också och ekonomiskt. Så här förökar du enkelt dina lättodlade favoritväxter.

Att sticklingsföröka sina växter, det vill säga att norpa en bit av en frisk planta och se till att den får rötter, är en trend som startade för några år sedan. Att byta plantor eller köpa på olika internetsajter är fortfarande ett växande intresse. Från början var det framför allt krukväxter, särskilt pelargoner och udda sorter av monstera som var populära, både att sälja och föröka. Men nu börjar det här intresset spilla över även på trädgårdsväxterna.

Egentligen är det inte så konstigt för billigare sätt att få en lummig fönsterbräda och en praktfull trädgård finns nog inte. Det som krävs är egentligen bara krukor och lite jord, i vissa fall även en vas eftersom det kan vara ett bra att börja processen i vatten.

Sticklingsföröka.jpg

Vilka nackdelar finns det då? Inga skulle vi vilja säga, men det kan finnas begränsningar. Utrymme är en av dem eftersom det krävs en del plats för att förvara de små växtbäbisarna när de står på tillväxt. Ljuset kan också vara en begränsning men det problemen avhjälps snabbt med hjälp av växtbelysning.

Topp, stam eller rot

Våren är en bra säsong för sticklingsförökning. Det går att ta sticklingar på flera sätt. Det kan handla om ett sidoskott som plockas nära stammen. Det går även att använda en topp av en stam eller en rotbit av en växt. Pelargoner är det till exempel enkelt att ta toppsticklingar ifrån. Förvedade växter såsom rosmarin och lavendel tycker vi är enklast att föröka med klack, det vill säga om en del av huvudstjälken följer med sticklingskvisten vilket den gör när man river av kvisten.

angele-kamp-kcvRHtAyuig-unsplash.jpg

Dessa växter kan du relativt enkelt sticklingsföröka

Det finns växter som utan problem får nya rötter medan andra växter är tjurigare. Om du vill vara hyfsat säker på att lyckas med arbetet så ska du välja någon av följande växter.

Inomhus: Pelargon; murgröna, gullranka, elefantöra, palettblad.

Utomhus: Lavendel, jätteverbena, isop, malva, nepeta, blodnäva.

Ta sticklingar på växter och träd

Vedartade buskar och träd går också att sticklingsföröka om sticklingarna tas på vårvintern innan knopparna börjar svälla. Prova med vinbär, fläder och vindruvor. Ibland får kvistarna rötter om de får stå i en vas med vatten först. Därefter ska de planteras i jord blandat med sand. Förvara de nyplanterade kvistarna svalt och fuktigt.

_MG_8223 lägre.jpg

Gör så här med sticklingar tagna från stam eller kvist

  • Välj en färsk och fin topp. Klipp av den precis ovanför ett bladpar, ungefär fyra par brukar vara en lagom längd.
  • Klipp bort den nedersta delen av kvisten, precis under ett bladpar. Ta bort de nedersta bladen så att det blir 2 - 4 bladpar kvar på sticklingen. Sätt bäbisen i en vas, fyll på med vatten så att noderna, där bladen du nyss togs bort hamnar under vattenytan.
  • När sticklingarna fått rötter kan de planteras i en liten kruka med vanlig planteringsjord. Vattna rejält och låt jorden torka innan nästa vattningstillfälle. När plantan har rotat sig ordentligt kan du plantera den i en lite större kruka och därefter i en ännu större kruka. Långsamt, steg för steg får du en stor och kraftig växt.
  • Det går bra att plantera flera sticklingar i en och samma kruka men se till att de har plats att utveckla rötter.
  • Knipsa bort alla blommor om du förökar blommande växter. Slipper din nya planta jobba med att både blomma och bilda rötter samtidigt så förbättras förutsättningarna för att du lyckas med sticklingsförökningen.

Lycka till!

Foto: Unsplash och Blomsterfrämjandet

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik