VA-mässan

24-26 september 2024.
På VA-mässan skapas kontakter mellan uppdragsgivare, tillverkare och entreprenörer. Här förenas vattenkrafterna som tillsammans kan utveckla en stabilare grund för ett tryggt och hållbart samhälle.

VA-mässan tog branschen in i framtiden

Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.

Sorlet tog aldrig slut. Det var som om ingen ville sluta prata, som om det alltid fanns en ny kollega att hälsa på eller en ny produkt att lära sig mer om. VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt – både som en nystart och ett krafttag inför de kommande 100 åren.

Läs hela sammanfattningen av VA-mässan 2022 här

cirkulation928x251.jpg

Ny mässansvarig utvecklar VA-mässan
24 mar 2023
Elin Rickardsson är ny mässansvarig för VA-mässan på Elmia i Jönköping. Hon kommer närmast från Fastighetsägarna där hon varit näringspolitisk talesperson. Som mässansvarig ser hon fram emot att utveckla mässan tillsammans med branschen, besökare och utställare.
”Många bra leads som vi är väldigt nöjda över”
1 dec 2022
Från en 3D-printad prototyp bland WIN Waters innovationsbolag till en egen monter med den färdiga produkten. SurfCleaner SCW 6000 är ett unikt system som samlar in och separerar flytslam från avloppsvatten – något som gav många bra leads under VA-mässan. Det berättar Christina Lundbäck, grundare...
VA-mässan tog branschen in i framtiden
4 apr 2022
Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.
No Dig Alliance lanserade nytt schaktfritt koncept på VA-mässan
31 mar 2022
Efterfrågan på schaktfria metoder ökar ständigt. Men det måste gå snabbare för att vi ska komma ifatt det eftersatta underhållet av ledningssystemet. Det menar Mattias Höglund från Pollex som är en del av den nya koncernen No Dig Alliance.
Så får vi vattnet att räcka – experternas önskemål
31 mar 2022
Är det ont om vatten i Sverige – eller har vi bara väldigt höga förväntningar? Ja, det var lite av vad som diskuterades under scenpunkten Så får vi vattnet att räcka – planering, innovation och samverkan på Innovationsscenen.
Klorinator från Prominent säkrar tillgången till klor
31 mar 2022
Varken produkten eller teknik är särskilt ny. Men efterfrågan från svenska vattenverk har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det handlar om lokal tillverkning av klor och Prominent löser problemet med hjälp av elektrolysanläggningen CHLORINSITU.
SurfCleaner gör flytslam till en hjärtefråga
31 mar 2022
Allt började med en uppfinning baserad på det mänskliga hjärtat. Nu kan Surf Cleaner hjälpa reningsverk att lösa problem med flytslam och öka produktionen av biogas. Den unika skimmern visas på VA-mässan i Jönköping.
Expertens sex bästa tips för en säker digitalisering
30 mar 2022
Under de senaste åren har det uppmärksammats flera allvarliga IT-brister hos samhällsbärande verksamheter. VA-branschen är inget undantag och i takt med en ökad digitalisering blir säkerhetskraven allt större. Här får du sex grundläggande tips i cybersäkerhet från säkerhetsexperten Leif Nixon frå...
World’s first ‘skimmer-separator’ tackling floating sludge launches at VA-mässan 2022
29 mar 2022
The world’s first automatic floating sludge ‘skimmer-separator’ is officially launching at VA-mässan March 29, 2022 ushering a fresh dawn for a notoriously challenging aspect of wastewater treatment. Stockholm-based SurfCleaner will unveil the latest addition to its world-class portfolio of innov...
BactiQuant ingår ett nytt samarbete med ett av Sveriges största leverantörer av dricksvatten, VA SYD
28 mar 2022
BactiQuant har tecknat avtal om att leverera de första Online systemen till VA SYD, som tillsammans med NSVA & Sydvatten levererar vatten till ca. 1,75 miljoner kunder i västra Skåne. Vi har glädjen att kunna meddela att BactiQuant nu levererar de första 2 online-utrustningar till VA SYD och att...
SurfCleaner hjälper Ragn-Sells att återvinna nästan 100 procent olja
28 mar 2022
Vattenreningsspecialisten SurfCleaner levererar två skimmer/separatorhybrider till Ragn-Sells. De kommer att fördubbla Ragn-Sells oljeåtervinningsgrad till nästan 100 procent. Den separerade oljan kan återanvändas och säljas, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin och kan öka Ragn-Sells intäkt...
Vattenläckage är omätt vatten
27 mar 2022
Inom VA pratas det mycket om vattenläckage. Oftast ligger detta mellan 20-35% av allt vatten som tillförs VA-systemet. Men vad är egentligen läckage?
Efter över 20 år i branschen - Wonderware är nu AVEVA Select Scandinavia
24 mar 2022
Efter 20 år som Wonderware Scandinavia, börjar nu ett nytt kapitel för företaget under namnet AVEVA Select Scandinavia. Det fördjupade samarbetet med AVEVA bekräftar ytterligare deras långvariga och långsiktiga partnerskap. Som en AVEVA Select partner kan nu Wonderware Scandinavia leverera hela...
Ledningsbygge med miljön i fokus
16 mar 2022
Går det att bygga livsviktig infrastruktur med hållbarhet och säkerhet i fokus, samtidigt som ekonomi och effektivitet finns med som tungt vägande parametrar i upphandling och utförande? Svaret är, att det måste gå. Både för vår egen överlevnad på kort sikt och för planetens existens på lång sikt.
Kompakt styrenhet för små gasdetekteringssystem!
15 mar 2022
Idrifttagning och underhåll möjlig med en knapptryckning !
MSR-Group öppnar kontor i  Scandinavien och nu på VA-Mässan
15 mar 2022
MSR-Group GmbH med sina dotterbolag MSR-Electronic (specialist för fasta gaslarmsystem) och MSR-Traffic (specialist för intelligent parkeringshantering och smarta städer) öppnar ett försäljningskontor nära Malmö för marknaden i Skandinavien.