Dream garden möter vårens ljuva växtnyheter – skapa harmoni med färg

Dream garden möter vårens ljuva växtnyheter – skapa harmoni med färg
Vi har plockat ut några växtnyheter som kommer i vår, och passat ihop dem med färgskalan i Dream Garden. Tanken är att ge idéer om hur växter kan exponeras. Här visar vi nyheter men det är också ett sätt att förnya ett redan befintligt sortiment.

Nytt, nytt och åter nytt kanske du tänker när det gäller sortimentet i din verksamhet. Det kan kännas pressande och övermäktigt att hela tiden möta kundernas törst efter nyheter. Därför blev vi glada när vi såg växtnyheterna som Blomsterfrämjandet presenterade häromdagen. För egentligen är det inga nya växter som finns med i listan, utan snarare gamla klassiska sommarblommor, men i nya färgställningar. Vi roade oss med att plocka ut några av dem och passa ihop dem med färgskalan i trendtemat Dream Garden. Vi vill visa hur det kan bli en harmonisk exponering av färgmatchande växter, i en butik till exempel.

Den här gången valde vi att göra det här färgexperimentet med växtnyheter. Men det går lika bra att göra det med redan befintliga växter. Välj i så fall en färgskala som du gillar, från våra trender, eller en helt egen. Välj ut växter som passar i färg och sätt dem tillsammans på en synlig plats i butiken. Exponeringen kommer garanterat att väcka uppmärksamhet. Dessutom blir det en bra bild av kompositionen, som kan användas på hemsida och i sociala medier.

 

Växterna som Blomsterfrämjandet presenterade kommer från blomsterutställningen Flower Trials i Holland, där ett 60-tal blomsterförädlare ställer ut varje år. Ur nyheterna som listas, plockade vi ut följande växter:

 

  • Snöflinga Chaenostoma cordatum, som har små öppna blommor med runda kronblad i rosa med en skarp rosa ring runt den svagt gula mittpunkten.

 

  • Jätteverbena Verbena bonariensis ’Royal Dreams’. Det här är en skönhet kommer inte bara i en ny kulör, även växtsättet är kompaktare än hos de vanligare sorterna. Riktigt fin är den med sina ljuslila blommor som vajar på smala stjälkar högt över bladrosetten.

 

  • Buskmargerit Argyranthemum frutescens ARAMIS-SERIEN ’Peach Eye’. Det här margeriten har mixade färger i glassiga sorbettonder.

 

  • Alunrot Heuchera micrantha har blad i limegrönt som smälter in perfekt i den här trendens färgskala. Kul är också att visa hur de är planterade med andra växter i krukan, som en liten minisamplantering när de levereras. De här grab-and-go-krukorna tror vi kommer att synas mer i framtiden.

 

  • Verbena Verbena peruviana är en sann klassiker men här syns den i en ljuvlig och trendig persikoton.

 

 

Foto: Blomsterfrämjandet.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik