Årets pelargon Lavina - en violett skönhet

Årets pelargon Lavina - en violett skönhet
Årets Pelargon 2024 är Lavina, en enastående pelargonsort som förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Med sina goda odlingsegenskaper är den ett perfekt val för alla moderna blomsterälskare.

För att visa den fantastiska mångfalden inom pelargonsläktet så lyfts varje år en pelargon som är extra odlingsvärd. I år var det Svante Öquist från Villa Sundahl trädgård som fick äran att presentera Årets pelargon. Svante, som är en stor pelargonälskare ser på pelargonen som ett vårtecken eftersom det är ungefär så här års som de ska plockas fram ur sitt vinterviste och väckas till liv.

Pelargonen Lavina, som har blivit utvald av en expertjury med representanter från olika delar av trädgårdsbranschen, är en sällsynt skönhet med sina unika egenskaper. Den är rikblommande och planterar man flera stycken tillsammans i en större kruka så växer de ihop till en mjuk, svagt rundad matta. Den trivs självklart även förträffligt på fönsterbrädan inomhus.

Violett blomma mot ljusgrönt bladverk - perfekt i trendtemat Dream Garden

Inte minst är Lavinas blommor intressanta då de den rosa nyansen som drar åt violett, blommar mot en bakgrund av vackert ljusgrönt bladverk, vilket gör att det är en pelargon som färgmässigt känns helt rätt i tiden. Vi tycker att den passar bäst in i Trendtemat Dream Garden på grund av de ljuvliga färgkombinationerna. Generellt är pelargonen annars en växt som stämmer bäst in i det traditionella temat Northen Garden.

Pelargonhistoria

Pelargonen har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till södra Afrikas slätter. Namnet härstammar från det grekiska ordet "pelargos", vilket betyder "stork" och syftar till den karakteristiska frökapseln. Den kom till Sverige på 1800-talet och har sedan dess varit en omtyckt blomma i både hem och trädgårdar.

Pelargonskötsel 

Lavina ska skötas på samma sätt som de flesta andra pelargoner. Det är en lättskött växt, men för att de ska blomma maximalt är det bra att ge pelargonen rätt förutsättningar.

Några användbara tips för maximal blomning av din pelargon:

  • Välj en solig och varm plats för din pelargon, gärna utomhus under sommaren. Lavina trivs bäst i näringsrik och mullrik jord med god dränering.
  • Låt jorden torka mellan vattningarna för att undvika rötning. Ge regelbunden näring under sommarmånaderna och se till att överskottsvatten avlägsnas.
  •  Sent på vintern eller tidigt på våren kan du beskära och omplantera dina  pelargoner för att främja tillväxt och blomning.
  • Under vintern föredrar pelargoner temperaturer mellan 8 och 12°C och så mycket ljus som möjligt för att hålla dem friska och starka.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Clarén

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik