Säsong för ranunkelns bevingade kusin

Säsong för ranunkelns bevingade kusin
Den är något av en botanisk juvel som förtrollar med sina dunlika vita kronblad och subtila skönhet. Fjärilsranunkeln ser vi överallt just nu. Det är inte så konstigt då den förutom att vara en tillgång i olika blomsterarrangemang också är en verklig hållbar snittblomma. Bäst av allt är att det går att odla den här blomman i trädgården också.

Fjärilsranunkeln är verkligen en förtjusande blomma, både i buketter och trädgårdar. Här på Elmia Garden är vi framför allt bekanta med den som snittblomma. Den berikar verkligen buketter och arrangemang med dess subtila skönhet och färgskiftande kronblad. Fjärilsranunkeln bidrar med en vildare känsla till buketter och arrangemang. Med dess mångfacetterade färgvariationer - från djupt gyllene till limegult, kritvitt och sofistikerat rött – bidrar den här blomman till en mångfald av kreativa möjligheter för florister och stylister. Kanske är det därför som den syns i varenda vas och floristfönster av rang just nu?

Att det även går att odla den här skönheten i trädgården är ytterligare en fördel. För att fjärilsranunkeln ska trivas är en välplanerad förodling under kontrollerade förhållanden att föredra, helst i en tempererad växthusmiljö redan från december månad. Den tidiga starten ger god tillväxt under den kommande säsongen. Det är av yttersta vikt att knölarna behandlas med varsamhet och placeras korrekt i jorden med de små tentaklerna nedåt och den släta sidan uppåt. För att undvika vattenansamling är det nödvändigt att använda krukor med bra dränering. Risken är annars att knölarna ruttnar. Vattna grundlig igenom krukan vid varje vattningstillfälle och låt jorden torka emellan, placera ranunkeln ljust men inte i för stark sol.

När fjärilsranunkeln börjar visa sina första skott är det dags att ge dem lite mer ljus och gradvis vänja dem vid utomhusmiljö. Var dock försiktig med allt för stark vårsol och se till att plantorna avhärdas ordentligt. En väldränerad jord är nyckeln till odlingsframgång av fjärilsranunkeln. Blanda gärna lite kompost i jorden innan plantering och gödselvattna regelbundet så att de får den näring de behöver för att trivas. Blommar gör fjärilsranunkeln under sen vår och försommar.

 

Foto: Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik