Odla vintertomater

Odla vintertomater
Ta Italiens dofter och smaker med dig in i din trädgård och slipp samtidigt de smaklösa butikstomaterna i vinter.

Ni har kanske sett tomaterna som ibland finns i livsmedelsbutikerna framåt sensommaren. De är små, lite skrynkliga och ligger exponerade i stora klasar bland de andra grönsakerna. Ofta är det den italienska sorten Piennolo det handlar om men det finns många andra sorter som lämpar sig för lagring.

eli-pluma-G0SVnismu78-unsplash.jpg

Som grupp brukar de här tomatsorterna kallas för lagringstomater eller vintertomater. Gemensamt för dem är att de har lite tjockare skal och att de tål att lagras länge i rumstemperatur efter skörd. De odlas ungefär på samma sätt som andra tomater och skördas på sensommaren eller tidig höst.

I Italien är det framför allt är det de mindre tomaterna som skördas i stora klasar och som hängs upp i köket så att det alltid finns tomater till hands när pastan behöver en sås, till exempel. Men det finns också större sorter som bäst förvaras i en skål eller på en bricka. Det allra bästa är att förvara dem mörkt, svalt, luftigt och generellt gör sig de här tomaterna bättre tillredda än nedskurna i en sallad.

cyrus-crossan-7jucYsNOgA8-unsplash.jpg

Som odlare av vintertomater säkrar du tillgången på färska tomater under vintern, åtminstone till en del. Vi har också tagit med den i temat Lust & Längtan eftersom det är en frukt som får oss att längta efter Medelhavets dofter. Om du vill ta en skopa av den italienska matkulturen in till din trädgård så är det den här tomaten som du ska satsa på.

 

Fröer till lagringstomater hittar du bland annat på Gourmetgaraget och Wexthuset. Du kan också fråga efter färdiga plantor i en välsorterad plantskola eller på Internet, såsom Klostra.se.

 

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik