Så planterar du amaryllis

Så planterar du amaryllis
Upp amaryllis! Det är dags att driva på amaryllislökarna om de ska blomma till jul. Så här gör du.

Det är knappt man tror det är sant men det är faktiskt dags att börja planera för julen, åtminstone om du vill att amaryllisen ska slå ut prick klockan 15 på julafton. Skämt å sido, den som vill odla amaryllis från lök bör börja nu för att få blomning lagom till jul. Så här gör du:

 

  1. Väck löken genom att placera den i ett vattenfyllt glas, eller snarare ovanpå glaset. Det är bara rötterna som ska vara under vattenytan. Vattnet ska vara något ljummet. Ibland kan rötterna vara korta och sitta fast under löken. Om det går att lirka ut dem så att de når vattnet är det bra. Annars räcker det med den fukt som vattnet ger utan att rötterna är i vattnet. Det viktiga är att själva löken inte hamnar i vattnet.
  2. Välj en kruka i lagom storlek. Om det är cirka 3 centimeter mellan lök och kruka så är det en lagom storlek.
  3. Bottna krukan med lecakulor eller något annat dräneringsmaterial som gör att jorden inte blir alltför fuktig. Ett tips är också att placera en tyngd i botten av krukan. När stjälken växer och blomman slår ut blir det ganska tungt. En tyngd i form av en sten i eller liknade blir motvikten som gör att krukan står stadigare.
  4. Fyll på med jord, gärna sandblandad, sätt ner löken. Minst halva ska sticka upp ovanför jorden.
  5. Vattna igenom jorden.
  6. Placera krukan mörkt och varmt. Om du inte har ett mörkt utrymme kan du placera en strut över löken. När tillväxten kommer i gång så ska struten tas av.
  7. Nu börjar väntans tider. Snart tittar knoppen fram men först när den stängeln har växt till ett par decimeter är det dags att vattna igen. Vattna sparsamt ända tills blomningen kommer i gång. I löken finns redan all näring som din amaryllis behöver så du behöver inte fylla på med extra.
  8. Om blomstängeln drar i väg i höjd så kan det vara bra att stödja den med en blompinne, eller varför inte plocka en vacker gren i trädgården och sticka ner i krukan som stöd? Snurra gärna på krukan ibland så att blomstängeln växer rakt.
  9. Så fort blomknoppen slår ut så är det bra att ställa amarylliskrukan svalt och ljust. På det sättet blommar den längre.

 

Lycka till, god jul väntar vi ett tag till med att önska er. Trevlig helg räcker för nu.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik