VA-mässan pausar
4 apr. 2024
VA-mässan 2024 måste tyvärr pausas, det innebär att den mässa som är planerad till den 24–26 september inte genomförs.
VA-mässan ingår samarbete med SSTT för delar av seminarieprogrammet
26 jan. 2024
SSTT, en trogen deltagare på VA-mässan samt kunskapscenter som arrangerar branschmöten och utbildningar inom bland annat schaktfri teknik, kommer att bidra med sin djupa kunskap och erfarenhet till seminarieprogrammet på VA-mässan 2024. Deras medverkan kommer inte bara att berika diskussionerna u...
VA-mässan satsar på utomhusområdet
11 dec. 2023
För att skapa ytterligare affärskapande aktiviteter satsar VA-mässan 2024 på det stora utomhusområdet. Här ges företagen möjlighet att demonstrera sina produkter på scen och skapa en närmare koppling till vardagssituationer i den miljön som omger dem.
Ny mässansvarig utvecklar VA-mässan
24 mars 2023
Elin Rickardsson är ny mässansvarig för VA-mässan på Elmia i Jönköping. Hon kommer närmast från Fastighetsägarna där hon varit näringspolitisk talesperson. Som mässansvarig ser hon fram emot att utveckla mässan tillsammans med branschen, besökare och utställare.
”Vi gjorde affärer direkt på mässan”
9 jan. 2023
Folksamling i montern och ett stort intresse. Sweves presenterade det nya fabrikatet Rausch på VA-mässan och genomslaget, ja det var verkligen enormt bland besökarna. Peter Nyby, försäljnings- och marknadschef på Sweves, berättar att telefonsamtalen från köpsugna kunder började komma in bara någo...
”Ett guldläge för oss att vara med”
14 dec. 2022
Lite som julafton. Så beskriver Elin Lavonen, vattenspecialist hos BioCell Analytica, känslan efter VA-mässan 2022. BioCell Analytica stod tillsammans med WIN Water på innovationstorget och resultatet, ja, det blev många nya kontakter och en hel del samtal att följa upp efter mässan.
”En viktig mötesplats för hela Sverige”
11 nov. 2022
Två nyheter som fick stor uppmärksamhet. Besök i montern av precis rätt personer. Och en fantastisk möjlighet att följa med i branschens utveckling. För Georg Fischer blev VA-mässan 2022 den mässa som resulterade i absolut flest prospekts under året. Det säger Gustaf Bydell som är försäljnings- o...
”Antalet besökare i montern var över förväntan”
14 okt. 2022
Pollex vill synas där kunderna finns och kunderna, ja, de fanns på VA-mässan 2022. Något som resulterade i många kundmöten och helt rätt besökare i montern. Det säger Pollex vd Mattias Höglund som dessutom såg en riktigt lyckad lansering av No Dig Alliance tillsammans med Riggtech och Quickpipe.
”Många bra leads som vi är väldigt nöjda över”
9 sep. 2022
Från en 3D-printad prototyp bland WIN Waters innovationsbolag till en egen monter med den färdiga produkten. SurfCleaner SCW 6000 är ett unikt system som samlar in och separerar flytslam från avloppsvatten – något som gav många bra leads under VA-mässan. Det berättar Christina Lundbäck, grundare...
Så får vi vattnet att räcka – experternas önskemål
3 juni 2022
Är det ont om vatten i Sverige – eller har vi bara väldigt höga förväntningar? Ja, det var lite av vad som diskuterades under scenpunkten Så får vi vattnet att räcka – planering, innovation och samverkan på Innovationsscenen.
Expertens sex bästa tips för en säker digitalisering
16 maj 2022
Under de senaste åren har det uppmärksammats flera allvarliga IT-brister hos samhällsbärande verksamheter. VA-branschen är inget undantag och i takt med en ökad digitalisering blir säkerhetskraven allt större. Här får du sex grundläggande tips i cybersäkerhet från säkerhetsexperten Leif Nixon frå...
VA-mässan tog branschen in i framtiden
15 apr. 2022
Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.
Gemü satsade nytt och lyfte på VA-mässan
6 apr. 2022
Egentligen är det inom läkemedel som Gemü är världsledande. Men för fem år sedan påbörjades en storsatsning på VA-produkter – och lyftet på marknaden, ja den kom när Gemü ställde ut på VA-mässan i Jönköping.
NCC antar utmaningar att bygga för kommande generationer
4 apr. 2022
Schaktfritt, reningsverk och samverkan är tre ledord hos NCC under VA-mässan. Det är också ledord som möjliggör för en infrastruktur som ska hålla i 100 år framöver. En utmaning som alla aktörer i branschen ständigt brottas med.
Ikea visade vägen mot ett vattenpositivt boende på VA-mässan
2 apr. 2022
Hur jobbar Ikea för att skapa ett vattenpositivt boende? Ja, en viktig del är att ta fram innovativa produkter som minskar vattenanvändningen, en annan är att öka medvetenheten hos kunderna. Något som Tobias Svanberg från Range & Product Innovation på Ikea pratade om på Innovationsscenen under VA...
Klorinator från Prominent säkrar tillgången till klor
31 mars 2022
Varken produkten eller teknik är särskilt ny. Men efterfrågan från svenska vattenverk har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det handlar om lokal tillverkning av klor och Prominent löser problemet med hjälp av elektrolysanläggningen CHLORINSITU.
SurfCleaner gör flytslam till en hjärtefråga
31 mars 2022
Allt började med en uppfinning baserad på det mänskliga hjärtat. Nu kan Surf Cleaner hjälpa reningsverk att lösa problem med flytslam och öka produktionen av biogas. Den unika skimmern visas på VA-mässan i Jönköping.
No Dig Alliance lanserade nytt schaktfritt koncept på VA-mässan
30 mars 2022
Efterfrågan på schaktfria metoder ökar ständigt. Men det måste gå snabbare för att vi ska komma ifatt det eftersatta underhållet av ledningssystemet. Det menar Mattias Höglund från Pollex som är en del av den nya koncernen No Dig Alliance.
Danska företag fick fler leads än förväntat
30 mars 2022
VA-mässan är inte bara en svensk angelägenhet. Hela 15 länder var representerade under mässans tre dagar med siktet inställt på att hitta nya kunder i Sverige. Från Danmark var nio företag samlade i Pavilion of Denmark som arrangerades av Danish Export Association.
Framtidens vattenrening kan skapa oanade samhällsnyttor
29 mars 2022
Producera dricksvatten, rena vatten och hantera dagvatten är grundläggande – men faktum är att reningsverken kan spela en betydligt större roll än så i samhället. Det blev tydligt när VA-mässans seminarieprogram drog i gång under tisdagen.
World’s first ‘skimmer-separator’ tackling floating sludge launches at VA-mässan 2022
29 mars 2022
The world’s first automatic floating sludge ‘skimmer-separator’ is officially launching at VA-mässan March 29, 2022 ushering a fresh dawn for a notoriously challenging aspect of wastewater treatment. Stockholm-based SurfCleaner will unveil the latest addition to its world-class portfolio of innov...
BactiQuant ingår ett nytt samarbete med ett av Sveriges största leverantörer av dricksvatten, VA SYD
28 mars 2022
BactiQuant har tecknat avtal om att leverera de första Online systemen till VA SYD, som tillsammans med NSVA & Sydvatten levererar vatten till ca. 1,75 miljoner kunder i västra Skåne. Vi har glädjen att kunna meddela att BactiQuant nu levererar de första 2 online-utrustningar till VA SYD och att...
SurfCleaner hjälper Ragn-Sells att återvinna nästan 100 procent olja
28 mars 2022
Vattenreningsspecialisten SurfCleaner levererar två skimmer/separatorhybrider till Ragn-Sells. De kommer att fördubbla Ragn-Sells oljeåtervinningsgrad till nästan 100 procent. Den separerade oljan kan återanvändas och säljas, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin och kan öka Ragn-Sells intäkt...
Vattenläckage är omätt vatten
27 mars 2022
Inom VA pratas det mycket om vattenläckage. Oftast ligger detta mellan 20-35% av allt vatten som tillförs VA-systemet. Men vad är egentligen läckage?
Efter över 20 år i branschen - Wonderware är nu AVEVA Select Scandinavia
24 mars 2022
Efter 20 år som Wonderware Scandinavia, börjar nu ett nytt kapitel för företaget under namnet AVEVA Select Scandinavia. Det fördjupade samarbetet med AVEVA bekräftar ytterligare deras långvariga och långsiktiga partnerskap. Som en AVEVA Select partner kan nu Wonderware Scandinavia leverera hela...
Ledningsbygge med miljön i fokus
16 mars 2022
Går det att bygga livsviktig infrastruktur med hållbarhet och säkerhet i fokus, samtidigt som ekonomi och effektivitet finns med som tungt vägande parametrar i upphandling och utförande? Svaret är, att det måste gå. Både för vår egen överlevnad på kort sikt och för planetens existens på lång sikt.
Kompakt styrenhet för små gasdetekteringssystem!
15 mars 2022
Idrifttagning och underhåll möjlig med en knapptryckning !
MSR-Group öppnar kontor i  Scandinavien och nu på VA-Mässan
15 mars 2022
MSR-Group GmbH med sina dotterbolag MSR-Electronic (specialist för fasta gaslarmsystem) och MSR-Traffic (specialist för intelligent parkeringshantering och smarta städer) öppnar ett försäljningskontor nära Malmö för marknaden i Skandinavien.
Lagring av kemikalier
15 mars 2022
Volymer från 0,1 m3 till 70 m3, med 25 års livslängd utan underhållskrav enligt normen EN12753 / DVS 2205. Våra lagringstankar är en kundanpassad och flexibel produkt av ett gods som är kemikaliebeständigt rakt igenom. Sortiment innehåller lagringstankar och invallningskärl med hög resistens...
Tillverka klor av salt!
15 mars 2022
Med en klorinator, saltelektrolys-aggregat, ökas säkerheten i hela tillverkningsprocessen vid kloranvändande tack vare lokal produktion, kontroll och dosering av klor.
Så minskar Dalavatten risken för sabotage
11 mars 2022
Vissa verksamheter är särskilt sårbara för en terroraktion eller ett sabotage. Det har Dala Vatten insett och därför förbättrat vattenverkets skalskydd genom att låta installera det elektromekaniska låssystemet ASSA ABLOY CLIQ® Remote.
Vattenrening med Nordkalk Filtra A VE på Mälarenergi i Västerås – jämnare kvalitet och en mer miljövänlig process
3 mars 2022
Det har gjorts ett otal sånger om Mälaren, denna vackra sjö tillika Sveriges tredje största. Namnet Mälaren härrör från det fornsvenska ordet mælir, som betyder grovt grus. Grus och sand har också betydelse för rening av vatten, särskilt sand som används av vattenreningsverken i produktionen av f...
Bärbara mätare i HQ-serien
1 mars 2022
Ett robust och intuitivt sortiment av bärbara mätare som ger dig trygg rapportering och hantering av resultat. HQ-serien är avsedd för vattenkvalitetsproffs som vill utföra elektrokemisk analys för fält- och labmiljöer. Med vår nya bärbara plattform kan du samla in intuitiva, exakta mätningar, ha...
Hach SC4500-styrenhet: redo nu. Redo för framtiden.
28 feb. 2022
SC4500-styrenheten är utformad för att integreras enkelt i ditt nuvarande system, samtidigt som du kan uppgradera kapaciteten utan att behöva byta ut det som finns på lager. Tack vare ett brett utbud med analoga och digitala anslutningsalternativ och tillgång till intelligenta instrument- och da...
Ramson stärker kompetensen inom vattenrening.
22 feb. 2022
Mattias Strid, ny platschef hos Ramson under 2021. Mattias påbörjade sitt arbete hos Ramson i maj 2021 och kommer med sin erfarenhet ifrån dricksvattenproduktion kunna svara upp på frågor om både befintliga produktionsmetoder och en del nyheter inom området.
Akustisk läckagedetektering levererade redan från dag ett
6 okt. 2021
400 000 m3 vatten försvinner årligen på vägen till Söderhamn Näras kunder – vilket innebär en vattenförlust på 20 %. Tidigare var läcksökningsarbetet en dyr och tidskrävande uppgift som kunde ta alltifrån dagar till år. När ingenjörerna misstänkte ett läckage, gick de från ventil till ventil för...
Hållbar tillverkning i världsklass på Hydria Waters nya produktionsanläggning
17 juni 2021
I Viared, strax utanför Borås, pågår som bäst arbetet med utveckling och implementering av en helt ny, flödesoptimerad produktionslina i den 5000 kvm stora industrianläggningen.
Projektet ”SEPTIC PLUG & PLAY” - containerlösning med snabb leverans och installation
30 jan. 2020
Hydropress HUBER AB erbjuder en lösning med tre st containrar med utrustning för mottagning och avvattning av septikslam eller externslam från mindre reningsverk. Namnet på leveransen är IRIS och senaste leveransen gick till Bodø där installationen hanterar mottagningen av slam in till en biogasf...
”Lyssnande” vattenmätare nytt vapen mot kommunernas vattenförluster
6 dec. 2019
Vattenförlusterna i Sveriges kommuner är stora och jakten på att hitta läckor är en tidskrävande uppgift som medför stora kostnader. Söderhamn är en av de första kommunerna i landet att testa en ny ultraljudsteknik som gör det möjligt att upptäcka läckor i rören via akustiska vattenmätare. ”Det h...