Så får du fikonträdet att trivas i hemmet

Så får du fikonträdet att trivas i hemmet
Fikonträdet är en fantastisk växt med en rik historia och många praktiska användningsområden. Oavsett om det är i trädgården, köket eller kulturen, fortsätter fikonträdet att berika våra liv på olika sätt. Numera ser vi den här växten även inomhus. Elmia Garden vädrar en trend!

Fikonträdet, även känt som Ficus carica, ingår i fikonfamiljen och är känd för sin förmåga att trivas i olika klimat och jordar. På våra breddgrader är det ett lövfällande träd. Frukter är både läckra och näringsrika – och vackra.

En gång i tiden var fikonträdet en prydnad i de storslagna växthusen hos herrgårdar och palats runt om i världen. Med sina behagliga doft och vackra löv tillförde de en känsla av elegans och friskhet till de svala växthusen. Under sommarmånaderna flyttades träden utomhus för att växa till sig i solen och ljuset.

Idag är fikonträdets inte längre reserverad enbart för aristokratins trädgårdar. Med sin globala förekomst och anpassningsbarhet till olika klimat är fikonträdet en populär prydnadsväxt i trädgårdar över hela världen. Genom att tillhöra familjen Moraceae, mullbärsväxter, delar fikonträdet sina rötter med andra välkända arter, som mullbärsträdet.

De som rest i länder runt medelhavet har säkert sett fikonträd i olika varianter, som stora träd eller som solitära buskar i trädgårdar. I rätt klimat sprider de sig med ett ogräs hastighet. De kan växa upp på de mest oväntade platser och behöver inte särskilt mycket för att slå rot.

Bornholmsfikonet - en härdig sort

Här hemma får vi nöja oss med importerade träd i olika storlekar och av olika sorter. Den härdigaste sorten sägs det danska Bornholmsfikonet vara. Vi är framför allt bekanta med fikonträdet som större eller mindre träd, planterade i kruka på terrasser och balkonger. Men den senaste tiden figurerar den här växten även på fönsterbrädor inomhus.

Fikonträdet kännetecknas av sina imponerande löv som kan sträcka sig över två handflator i storlek. Med sina mörka ovansidor och kontrasterande ljusa undersidor samt de djupt randiga bladen utgör fikonträdets löv en syn för ögat.

Dess ursprung i Mellanöstern och Västasien avslöjar dess naturliga habitat - subtropiska regioner med varma somrar och milda, svala vintrar. Det är under september-oktober månaderna som frukterna, med sin mjuknade konsistens och karakteristiska skrynkliga yta, når full mognad och är redo att skördas. Fikon är kända för sin korta hållbarhet, vilket gör det bäst att njuta av dem så snart de är mogna eller torka dem för vinterförvaring.

Odla fikon

När det kommer till odling trivs fikonträdet bäst på sommaren i en kruka på altanen eller balkongen, där det kan njuta av solen och samtidigt skyddas från allt för stark värme. För de som bor i de varmaste delarna av landet, upp till växtzon 2 eller ibland zon 3, kan vissa fikonsorter trivas utomhus i trädgården eller i välisolerade krukor.

För bästa tillväxt är det viktigt att plantera om det i en större kruka efter inköp. Genom att välja en sandig citrusjord, som innehåller alla nödvändiga näringsämnen, kan du ge ditt fikonträd de bästa förutsättningarna för att trivas i ditt hem eller trädgård.

Fikonets plats i köket och kulturen

Utöver sin botaniska skönhet och trädgårdsnytta har fikonträdet också en plats i köket och kulturen. Fikon används i en mängd olika recept, från sallader till desserter, och deras sötma och textur ger en unik smakupplevelse. Dessutom har fikon en symbolisk betydelse inom olika kulturer och religioner, och de dyker upp i många myter och traditioner runt om i världen.

Den observante har säkert noterat att fikonträdet blir allt vanligare som en dekorativ krukväxt inomhus. Det är inte ovanligt att stöta på bilder av eleganta vardagsrum eller moderna kontorsmiljöer där ett prydligt fikonträd pryder rummet. Men går det verkligen att odla fikon inomhus, kanske du undrar?

Så får du fikonträdet att trivas inomhus

Trots dess ursprung i de soliga och varma regionerna i Mellanöstern och Västasien kan fikonträdet faktiskt trivas ganska bra inomhus, förutsatt att vissa villkor uppfylls. Med tillräckligt med ljus och varma temperaturer kan fikonträdet vara ett härligt tillägg till ditt inomhusutrymme.

När vi tittar på bostadsannonser eller bläddrar igenom tidningsreportage är det alltmer vanligt att stöta på fikonträd som en del av inredningen. Denna trend reflekterar inte bara fikonträdets estetiska attraktion, utan också dess förmåga att skapa en känsla av lugn och friskhet inomhus.

Placera fikonträdet på den ljusaste och varmaste platsen inomhus

Genom att placera fikonträdet på den ljusaste och varmaste platsen inomhus, till exempel fönsterbrädet, kan du ge det de bästa förutsättningarna för att trivas.   Men var försiktig under vintermånaderna, då fikonträdet kan vara mottagligt för vissa sjukdomar som spinn när det inte får tillräckligt med ljus och värme. Spinnet försvinner dock rätt snabbt med en dusch och en boost näring.

Med rätt skötsel kan ett fikonträd bli en fantastisk inredningsdetalj och en källa till glädje och skönhet i ditt hem eller kontor, vilket bara understryker dess mångsidighet som en växt som kan odlas både utomhus och inomhus.

Bilder: Helena Kaasik, Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik