Så skapar du en väldoftande balkong

Så skapar du en väldoftande balkong
Att skapa en doftande oas på din terrass eller balkong är inte bara en fröjd för dina sinnen, utan också ett sätt att skapa en avkopplande och vacker miljö att njuta av under sommarmånaderna. Så låt doften vara din guide när du skapar din lilla gröna oas.

Blommornas doft avslöjar dess karaktär. Doften kan vara söt som rosens, kryddig som isopens eller frisk som rosengeraniumens. Doft väcker vällust och framkallar bilder. Det är vårt doftminne som på ett unikt sätt förmedlar minnen till oss. Med hjälp av olika växter kan du förvandla en terrass eller balkong till en frodig och väldoftande oas för avkoppling och sköna stunder i sommarsolen, och samtidigt skapa nya minnen.

Att skapa en doftande oas är enkelt. Genom att placera krukor med kryddväxter, sommarblommor, perenner blandat med krukväxter kan du uppnå detta på nolltid. Många krukväxter trivs utmärkt utomhus på sommaren, speciellt om de får stå på en ljus plats i lä. Genom att välja växter med olika höjder och former kan du skapa en mer dynamisk och spännande atmosfär.

Här är några växter som kommer att förvandla din terrass eller balkong till ett doftande paradis:

1. Rosengeranium (Pelargoneum graveolens). Den mest kända doftpelargonen, rosengeranium, har en kraftig och kryddig rosendoft. Bladen är täckta av körtelhår som utsöndrar eteriska oljor, vilket gör att du även kan njuta av väldoften på olika sätt, exempelvis genom att slänga ner några av de doftande bladen i badkaret när du badar - utomhus eller inomhus. Rosengeranium blommar större delen av sommaren med små, blekrosa blommor.


2. Rosor. Förstärk den romantiska atmosfären på din terrass med underbara, väldoftande rosor. De finns i en mängd olika färger, former och storlekar. Genom att lukta på blommorna kan du välja de sorter som har den kraftigaste doften. Rosor trivs utmärkt utomhus, men kom ihåg att de behöver vattnas regelbundet, särskilt på varma och soliga dagar.

3. Oleander (Nerium Oleander). Den tåliga oleandern har stora, väldoftande blomklasar i rosa eller vita nyanser. Du kan använda stora exemplar som rumsavdelare på din terrass. Oleander trivs till och med i stekande sommarsol, men se till att vattna den ordentligt. Tänk på att sköta den precis som en risplanta: toppen i solen och rötterna i vatten!

4. Luktärter. Av alla ettåriga växter är nog luktärt den blomma som bäst hjälper dig att skapa ett väldoftande paradis på din altan eller balkong. Utöver att njuta av de doftande blommorna så fungerar luktärtskrukor även som vackra insynsskydd eller avgränsningar då de gärna klättrar på höjden. Det är viktigt att vara noggrann med både vattning och gödsling vid odling av luktärter i kruka. När det kommer till vattning kan det vara bra att ge krukorna en skvätt både morgon och kväll för att säkerställa att växterna får tillräckligt med fukt.

5. Anisisop är verkligen en fantastisk perenn med sina eleganta blomspiror i en djupt blålila nyans och en förtrollande doft av anis och mynta. Det är en perenn som inte bara är vacker. Det är även en stadig växt, trots sin imponerande höjd. Dess spetsiga blomspiror pryds av intensivt blålila blommor, omgivna av ett frodigt bladverk som doftar ljuvligt av mynta och växer på ett robust och buskigt sätt. För den som söker det lilla extra i krukor eller i balkonglådor är anisisop definitivt ett utmärkt val.

Det är bladen och bladverket som inte bara tillför smak utan även doft till växten, vilket gör dem populära för kryddning av allt från kött till te. Anisisopen visar sig vara motståndskraftig mot både torka, kyla och hetta, vilket gör den till en pålitlig följeslagare i trädgården och i kruka på balkongen oavsett väderförhållanden.

Bilder: Helena Kaasik, Unsplash

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik