22 - 23 sep 2021

Trendspaning

Här på Elmia Gardens blogg hittar du allt som berör trädgårdsbranschen. Trendspaningar från branschen blandat med tips och trix och fullt med inspiration.
Trendfilmerna – så skapar du stilen från inspelningsplatsen
25 sep 2020
Vad kan vara än bättre plats än en kolonilott för att spela in trendfilmer just nu, när vår längtan efter att odla bara verkar bli starkare? Köerna för lotter har aldrig någonsin varit så långa. Här är ett skapa-stilen kollage från inspelningsplatsen.
På önskelistan för krukväxter just nu – den spektakulära Caladium
23 sep 2020
Här på Elmia Garden Trends tar vi sats för att starta inomhussäsongen. En växt för fönsterbrädan som bubblar i år är en skönhet med stora hjärtformade blad. Så sköter du den spektakulära växten som kallas för Caladium.
Årets spadtag 2020 – nu är det dags att nominera igen
18 sep 2020
Det är dags att plocka fram en ny odlingshjälte som verkar för att sprida kunskap om odling på ett hållbart sätt. Rölunda gård välkomnar nu nomineringar inför nästa års tävling.
Få tulpanlöken levererad direkt hem med matkassen
14 sep 2020
Den stora näthandelskedjan Mathem.se har i ett samarbete med trädgårdsmästaren och tv-profilen Victoria Skoglund, tagit fram en lite exklusiv kollektion med blomsterlök som du nu kan få transporterad till dörren tillsammans med knäckebrödet.
Dekorera med kål – nu är det dags
10 sep 2020
Vad vore trädgården utan kålen. Nu börjar säsongen och först ut är prydnadskålen som inte smakar särskilt gott men som är dekorativ i såväl kruka som rabatt.
Växterna som sköter sig själva
4 sep 2020
Det finns nog ingen trädgård som sköter sig själv helt och hållet. Men man kan minska på arbetsinsatsen genom att addera växter som mer eller mindre rensar sig själva. Här är tre sorter som inte kräver så mycket av dig.
Ännu mer färginspiration för hem och trädgård
1 sep 2020
Att återupptäcka det som redan finns och bara addera någon ny kulör är vad Jotun uppmanar oss till i sitt senaste släpp som visades digitalt häromdagen. Färgkartan för 2021 består av fyra paletter som de kallar de för Rediscover.
Addera honung till trädgård och hem i höst
26 aug 2020
Ta avstamp från honungens gyllengula färgskala till höstens projekt i trädgård och hem. Vi har satt samman ett kollage av nylanserade och klassiska produkter tillsammans med växter, som du kan inspireras av.
Låt trädgården bli basen för en teproduktion
21 aug 2020
Färska blad på sommaren och torkade på vintern – här är några odlingsvärda växter som du kan koka eget te av.
Trivsel hemma i höst
19 aug 2020
Höstens utställning på Svenskt Tenn handlar om hur du skapar hemtrevnad. Utgångspunkten är den öppna spisen.
Så utnyttjar du växternas dubbeleffekt
14 aug 2020
När allmänhetens kunskap ökar efterfrågas det som ger mer än bara ett vackert intryck. Här är några växter som bidrar med dubbla effekter i trädgården.
Fiskars lanserar modeplagg för trädgården.
4 aug 2020
När det finska företaget Fiskars samarbetar med modedesignern Maria Korkelia blir gränsen mellan streetmode och arbetsplagg hårfin.
Att skörda regnvatten.
28 jul 2020
Här är ett tips på hur du blir proffs på att ta hand om regnvattnet och på det viset får en hållbar trädgård och samtidigt som du bidrar till att förbättra miljön.
Tips på blommor som går att äta
21 jul 2020
Förena nytta med nöje genom att odla blommor som går att äta i trädgården. Interflora har en lista som kompletterar våra egna favoriter.
Sätt guldkant på tältsemestern med Glamping
14 jul 2020
Hör du till dem som tröttnat på att spendera semestern sovandes på tunt liggunderlag och matlagning över öppen eld? Då kan glamping vara något för dig.
Lisa Larsons lustfyllda lera
7 jul 2020
Gustavsbergs Porslinsmuseum öppnar dörrarna efter renoveringen med en utställning som visar mångfalden i keramikern Lisa Larsons skaparkraft.
The Kinfolk Garden släpps i höst
1 jul 2020
Livsstilsmagasinet Kinfolk släpper sin första trädgårdsbok till hösten.
Förbered dig för ”Tusen Trädgårdar” på söndag
26 jun 2020
På söndag är det för tionde gången dags för den stora trädgårdsvisningsdagen Tusen Trädgårdar. Det innebär att det kanske finns möjlighet att kika in grannens privata trädgård. Men det finns också mycket annat att se och inspireras av för den som är trädgårdsintresserad.
Odla bär i kruka
24 jun 2020
Nu kan du som har balkong och längtar efter egenodlade bär få din dröm förverkligad.
Nationalmuseum visar Sara Danius unika Nobelklänningar skapade av Pär Engsheden
16 jun 2020
Nu kan du som hänförts av Sara Danius vackra Nobelklänningar i tv, ta del av dem i verkligheten. Från och med den 16 juni går de att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm.
Smarta papperskorgar optimerar städernas sophämtning
12 jun 2020
Teknik optimerar tömningen av storstädernas papperskorgar. Först ut att prova de smarta papperskorgarna är Södertälje kommun.
Värt en omväg - Juntras Grönt
8 jun 2020
Den här sommaren är en bra tid för att ge sig iväg på upptäcktsfärd i sina hemtrakter. Här kommer ett tips på ett utflyktsmål som passar de som bor i Stockholm med omnejd.
3 återvunna nyheter
3 jun 2020
Att allt fler företag vill vara med och påverka samhällsutvecklingen åt ett mer miljövänligt håll märks i de prouduktsläpp som skett den senaste tiden. De satsats mycket på återvinning, både av det material som används i den normala verksamheten och av material som man hittar utanför företagets v...
Galen i ogräs
1 jun 2020
Gör trädgården vild och vacker med ogräs. Det rådet kommer från den engelska trädgårdsdesignern Jack Wellington som är galen i de lättskötta växterna som även finns med i trädgårdarna han designar. Är det dags att se på det oönskade växterna med andra ögon nu?
Nästa anhalt Höganäs för Kristina Stark
22 maj 2020
Industridesignern Kristina Stark har i ett samarbete med Höganäs stjärndrejare Anders Johansson tagit fram en stilren mugg. Det är den första produkten i Höganäsprojektet och förhoppningen är att det ska komma fler föremål som ska bära den bekanta saltglaserade ytan.
Stabilt för trädgården av småländska Fabrikant
19 maj 2020
Intresset för att möblera uterummet ökar. I år har trämöblerna fått ge vika för möbler i metaller och stål. Nystartade Fabrikant är en av företagen som satsat på att tillverka stålmöbler för utomhusbruk.
Mer skit under naglarna med Grow Here
15 maj 2020
Nu kan det snart bli möjligt för alla som bor i staden och som är sugna på att odla att hitta odlingsbar mark. Matchningstjänsten Grow Here började i Göteborg men nu utvidgas den så att boende i andra städer också kan stoppa fingrarna i jorden.
Maj – 2020, den romantiska inspirationslistan för trädgårds- och naturälskare.
12 maj 2020
Maj bjuder på kyliga vindar. Även om vi är många som längtar efter värme så hinner vi för en gångs skull att njuta av all prakt som naturen bjuder på när våren förlängs tack vare låga temperaturer. Jag gräver just nu där jag står och hittar inspirationen på nära håll. Här är delar jag med mig av...
Biokol – rena rama science fiction
7 maj 2020
Årets trädgårdsprodukt - Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord, och färdig blom...
Franks flora och Sofieros Herbarium
4 maj 2020
Befinner du i närheten av Helsingborg i sommar ska du inte missa utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott.
Färginspiration till sommarens projekt
29 apr 2020
Precis innan sommaren när många är på väg att kicka igång säsongens renoveringsprojekt lanserar Nordsjö en sommarlätt kulörpalett i samarbete med influencern Anna Kubel
Ett litet grönt mikrokosmos på flaska
27 apr 2020
Årets trädgårdsprodukt - Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord, och färdig blom...
Kompostera mera – vi har listat 10 olika system
21 apr 2020
Nu behöver du inte gömma undan komposten längre. Vi har listat 10 komposter som kan vara användbara både för privatpersoner och proffs. Några av dem kan bli riktiga smycken i trädgården.
Minska plasten med ekologiska krukan
17 apr 2020
Årets trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord och en färdi...
Från jordig knöl till trendig blomma
14 apr 2020
Ingen sommar utan dahlior, åtminstone om man vill göra som blomsterbönderna gör. På köpet får du en blomma som är tacksam att plocka in till buketterna inomhus. Det är dock vissa sorter som är mer eftertraktade en andra. Vi har listat några av de vackraste.
Vild och vacker till påsk
9 apr 2020
Gourmetkrogarnas stjärnkockar gör det och Lisen Sundgren har alltid gjort det – lagat mat med vilda växter. Här är boken som gör det enklare även för dig att plocka av skogens skafferi till matlagningen.
Gräsfrö med turbo ger grönare matta
7 apr 2020
Året trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord och en färdig...
Låt påsken blomma som i Flowers & Craft
3 apr 2020
Påsken nalkas och trots att det troligen blir en av de märkligaste helger på länge så vill vi på Elmia Garden Trends inspirera dig till att skapa en härlig långhelg med utgångspunkt från trenden Flowers & Craft. Det är auktionsfynd och handplockade föremål med handgjord känsla gärna i naturliga m...
Det här är Boodla, vinnare av ”Årets Spadtag” år 2020.
31 mar 2020
Stadsodlarna Boodla får ”Årets Spadtag” för att de på ett lustfyllt och kreativt sätt sprider kunskap om hur städerna kan bli grönare. Tävlingen vill främja hållbar utveckling där jorden har en central plats och priset delas ut för första gången i år.
En intensivt rosa skönhet som lockar till dans är Årets pelargon.
26 mar 2020
Det är en knallrosa dansant skönhet som i år utsetts till Årets pelargon av Blomsterfrämjandet. Ambassadör i år är blomsterkreatören och pelargonälskaren Gunnar Kaj som menar att den här sorten får honom att vilja bjuda upp till dans.
Odla utan plast med jordpress
24 mar 2020
Att odla är bra, både för människa och natur men det är inte alltid så hållbart då många av redskapen och kärlen är tillverkade av plast. Här är ett tips på hur du kan driva fram småplantor mer hållbart.
Skyfflalette är den ergonomiska skyffeln som underlättar trädgårdsarbetet
20 mar 2020
Året trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Vi vill också visa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. En fågelholk med kamera, en trådkorg i stål och ett praktisk...
Krukväxtens dag
17 mar 2020
Idag uppmärksammar vi på Elmia Garden Trends våra krukväxter som förgyller var dag hemma året runt. Här är några populära säsongsväxter för fönsterbrädan och trenderna som de passar i.
En andra chans med Kintsugi
13 mar 2020
Med Kintsugi får dina keramikkärl nytt liv. Som ett led i att främja hållbarhet och långsam konsumtion erbjuder Mateus sina kunder att lämna in varumärkets skadade keramik för reparation enligt den japanska hantverkstekniken.
Hemmets hemliga trädgård
10 mar 2020
När den danska blomsterateljén Poppykalas samarbetar med svenska Layered blir resultatet The Secret Garden, en prisad mattkollektion i starka och trendkänsliga 80-talsfärger.
Svenskt Tenn lanserar designsamarbetet Dé
6 mar 2020
Designsamarbeten är fortfarande intressant för branscher verksamma inom mode, inredning och trädgård. Den senaste i raden är belgisk. Nu lanseras Ann Demeulemeesters porslinsserie producerat av Serax på Svenskt Tenn.
Blomstrande konsert
3 mar 2020
Vinn biljett till en stjärnspäckad och blomstrande konsert genom att nominera någon du tycker förtjänar uppmärksamhet. Artisterna kommer att uppträd i ett hav av tulpaner på Abba-muséet i Stockholm.
Odla på kontoret med Vissheims hyllsystem
27 feb 2020
Intresset för att odla i vatten ökar mycket tack vare att tekniken och kunskapen om hur man skapar hydroponiska odlingssystem ökar. Företaget Vissheim har satsat på att ta fram odlingshyllor anpassade till kontorsmiljöer med målet att lugna och tillfredsställa personalens sinnen på olika sätt.
Dagens tips är ingen blyg viol
21 feb 2020
Viola odorata är en sinnlig växt väl värd att plantera i sin trädgård. Njut av den inomhus en stund innan du sätter den i backen.
En designikon flyttar ut
17 feb 2020
Inget kan som god design få hjärtat att klappa. Därför är det extra spännande när ikoniska möbler görs för att tåla utomhusklimat. Nu är det dags för Verner Pantons Pantonova att flytta ut.
Låt botaniken flytta in
11 feb 2020
Även Ikea vill hänga på trenden med att ge tillbaka med hjälp av odling. Den tillfälliga kollektionen Botanisk främjar vår längtan efter att skapa en storstadsodling samtidigt som den ger arbetstillfällen.
De nya penséerna
7 feb 2020
En favorit så här års är den köldtåliga pensén och här är några av vårens nyheter.
Mullvadsfritt utan gift
4 feb 2020
Kate Rosengren hade provat allt tyckte hon men mullvadarna ville inte försvinna. Att hitta på en egen metod för att få dem på flykt blev räddningen och nu har smeten hon skapat utvecklats till en produkt.
Glöm inte bort att räkna fåglar i helgen
31 jan 2020
Den sista helgen i januari ska du som har en fågelmatningsplats i trädgården inte glömma att räkna de fåglar som besöker platsen. Det är ett viktigt jobb som ger värdefull kunskap om våra vinterfåglar.
Växter för vintern
28 jan 2020
Att tänka vinter när man skapar sin trädgård är ingen dum idé. På köpet får du både en vacker trädgård och växter med fröställningar användbara i blomsterarrangemang. Här är några växter att satsa på.
Butiken inte helt utan taggar
25 jan 2020
Om du är i Paris får du inte missa Les Succulents Cactus, butiken som satsat på växter av det mer taggiga och exotiska slaget. Elmia Garden Trends var nyligen där på besök.
Höj upp odlingarna ett trappsteg närmre solen
17 jan 2020
Att odla i upphöjda jordbäddar är det många som pratar om just nu. De som provat har upplevt positiva odlingsresultat samtidigt som de inte kräver särskilt mycket skötsel när de väl är anlagda
Tjuvstarta våren med ett tiopack tulpaner
15 jan 2020
Knappt har granbarren städats bort från hemmets vrår innan det är dags att ändra mindset. Den 15 januari är det nämligen tulpanens dag. Nu är det fullt tillåtet att köpa hem ett tiopack med krispiga tulpaner.
150 år av borstbindning
13 jan 2020
Oborstad är det sista man kan säga om företaget Iris Hantverk. I år firar företaget att man i med och motgång, med blindas hjälp under 150 år bundit borstar som gör både dig och ditt hem rent i varje vrå, både utomhus och inomhus.
En florist i tiden
30 dec 2019
Bilden av floristen som med inköpt material binder buketter i en butikslokal i city håller på att förändras. Möt Madelene Jigsjö som valt att driva sitt företag Blomtind på ett okonventionellt sätt.
God Jul & Gott Nytt År
20 dec 2019
Team Elmia Garden vill önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
De nominerade för årets uterum utsedda
16 dec 2019
Årets Uterum, blir det en takträdgård, ett storslaget utflyktsmål eller en patinerad innergård som vinner? Här är de nominerade bidragen.
Hälsa i fokus när Nola och Malmsten utvecklar pop up-parker
11 dec 2019
Små tillfälliga parker i stadens mellanrum ger invånarna bättre hälsa. Det tror åtminstone studenter på Malmstens Linköpings universitet som samarbetatar med företaget Nola i ett stadsutvecklingsprojekt som kommer att visas på Möbelmässan i februari.
Azalean, en av julens doldisar
8 dec 2019
Stolt och elegant men något av en doldis bland julblommorna. Den blommar dessutom en lång tid efter jul om den sköts rätt. Ska du bara dekorer med en blomma till helgerna så är det den hållbara azalean du ska satsa på i år. Med några enkla knep går det till och med få den att blomma om nästa år i...
Bli en miljöhjälte på hemmaplan
4 dec 2019
Med klimatsmart trädgård har alla som äger en odlingsplätt möjlighet att påverka klimatet. Visserligen är det i liten skala men om fler odlar hållbart blir förändringen stor. I boken Klimatsmart trädgård hittar du tips och råd för att komma igång.
Krukor med innehåll - två nyheter
27 nov 2019
Hur vill du att din fönsterbräda ska se ut i vår? En idé är krukor i nordisk stil som du fyller med växter inköpta online. Det är åtminstone vad designföretaget Iittala och onlinebutiken Djungelrummet föreslår.
Dags att gå ut
27 nov 2019
Låt dig inte luras av elementvärmen inomhus för den kommer inte att få dig att må bättre. Här är ett par anledningar till att gå ut även under vintern.
Handens skapande kraft
22 nov 2019
Hantverk som vilsam flykt från teknik och vardagsbestyr. Här är tre olika som jag vill prova under kommande år.
Den 19 november är amaryllisens dag
19 nov 2019
Vi är alla värda en amaryllis idag. Välj en färg som passar din smak. Den finns både som ståtlig snittblomma och som generös lökväxt. Om du väljer den sistnämnda så tycker jag att du försöka få den att blomma igen.
Bind en ljuskrans till advent
14 nov 2019
Ljus och växter hör ihop och inför advent vill vi tipsa dig om att binda en krans och använda den som dekorativ ljusstake, antingen till advent eller till någon annan av julens fester. Så här gör du.
Hos Öken är det aldrig öken
11 nov 2019
Terrarium och kokedama är vad webbshopen Öken valt att bygga sin verksamhet på. Specialjordarna är också eftertraktade produkter.
Blommor på tapeten
7 nov 2019
Nu när landskapet blir allt mer bladfritt kan det vara härligt att bjuda in växterna i rummen inomhus i stället. Här kommer några tips på nya tapeter som kan göra att livet grönskar även vintertid.
Jul enligt Future flora
1 nov 2019
Hur skulle julen se ut om den placerades i trenden Future flora? Det är vad Elmia Garden Trends har funderat över vilket resulterat i en moodboard. Hoppas du blir inpirerad.
95 år i tennets tjänst
29 okt 2019
Estrid Ericson grundade firma Svenskt Tenn år 1924 vilket företaget uppmärksammar genom att ge ut tre nya produkter från det digra arkivet som finns i företaget.
Långsamma blommor på magiska Gunnebo
25 okt 2019
Historia möter trädgårdsodling, skönhet och högklassig gastronomi – Gunnebo slott och trädgårdar lever upp till sina ledord; högklassigt hantverk, historisk trovärdighet och hållbar tillväxt. Följ med oss på en tur i den vackra parken. Till och med den 27 oktober kan du dessutom se en unik utstäl...
Nyheter i säsongsskifte
22 okt 2019
Pynta med växter inomhus är vad producenter, konsthantverkare och konstnärer runt om i världen tycker att vi ska göra i vinter. Gärna i hantverksmässigt gjorda krukor och vaser, i en naturlig färgskala. Här är några av höstens nyheter för det gröna inomhuslivet.
Minska matsvinnet med grönt styckningsschema
17 okt 2019
Att stycka är en lycka, åtminstone om man ska tro Marbodal som tagit fram vackra posters tillsammans med kocken Paul Svensson.
Palettbladsfeber
11 okt 2019
För tre år sedan var det en växt som vi hade med i Trenden Dark Forest. Idag ser vi palettbladet över allt. Så sköter du växten för att färgen och bladen ska komma till sin rätt.
Design från förr i återvunnet material
10 okt 2019
Det helsvenska företaget Kockums fick under en period se sig besegrad av plasten. Men de reste sig, dammade av sina designföremål och har nu skruvat sortimentet ytterligare för att möta samtiden.
Grönt kulturarv - sortimentet utökas med 6 vackra växter
8 okt 2019
Grönt kulturarv är sortiment växter som har en dokumenterad svensk historia. Till våren kommer du att kunna hitta sex nya sorter i butiken.
Planteringar på hög höjd kräver växter med lättare vikt och nu börjar plantskolorna anpassa sitt sortiment
3 okt 2019
Intresset för att skapa gröna rum på stadens tak ökar i takt med att storstäderna förtätas.
Årets perenn
1 okt 2019
Den lättskötta och anspråkslösa trebladsspiran har utsett som år 2020 års perenn.