Trendspaning

Här på Elmia Gardens blogg hittar du allt som berör trädgårdsbranschen. Trendspaningar från branschen blandat med tips och trix och fullt med inspiration.
Mjuk pastellrosa blir Årets kulör
22 sep. 2023
Sweet Embrace har av Nordsjö idé och design valts ut som Årets kulör för år 2024. Så här skulle kulören kunna användas i trädgårdens olika gröna rum.
Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum
15 sep. 2023
Den världsledande holländske trädgårdsdesignern har designat trädgården på Vandalorum, museet i utkanten av Värnamo. På lördag, den 16/9, invigs trädgården.
Blomsterlök  - vacker blomning under hela säsongen
8 sep. 2023
Det är redan dags att börja tänka på våren i rabatter och krukor. Blomsterlöken ska ner i jorden nu för den som vill möta våren med blommor. Om du är nybörjare på blomsterlök så finns det en smart genväg som ger blomning hela våren.
Björnbärslikör och hemlagade marmelader enligt Sanna på Marmeladeriet
1 sep. 2023
Vad gör man av bären och frukten som mognar med racerfart i trädgård, på balkonger och terrasser just nu? Vi bad Sanna Fyring Lidgren från Marmeladeriet om tips och råd vilket också resulterade i några recept.
Smyckespoesi och butiksinvigning - två Stockholmstips
25 aug. 2023
Är du i Stockholm i helgen så ska du inte missa att besöka två platser. Det handlar dels om en utställning med smycken, dels om en nyöppning av en butik som med sitt starka fokus på hållbarhet och naturliga material nu fått den perfekta inramningen till sitt sortiment.
Så lyckas du med vindruvor i trädgården
18 aug. 2023
Odla vindruvor i trädgården och ta del av ett tusenårigt kulturarv. Vi hjälper dig att få din vinranka att trivas i trädgården. Om du inte tänkt dig att bli vinbonde så har vi även ett tips på vad du kan göra med skörden.
Harmoni i trädgården – så skapar du den japanska trädgårdsstilen
11 aug. 2023
Att skapa en trädgård där hälsa och avkoppling är i fokus är en trend som växer allt mer. Men hur får man till den rätta stilen? Vi har vänt blicken öster ut för att hitta inspiration.
Pelargoner så som du aldrig tidigare sett dem - Kreativa sätt att använda perlargoner
1 aug. 2023
Pelargonen är så mycket mer än en vanlig krukväxt. Dr fantastiska blommorna är även användbara som snittblommor. Vi tipsar om hur du kan användande dem på olika sätt.
Paradisets frukter - vilka fruktträd ska jag plantera i trädgården?
25 juli 2023
Fruktträden kan vara trädgårdens främsta tillgång. Här är några fruktträd väl värda att plantera i trädgården.
Hur gör man nässelvatten? Gör egen växtgödning.
18 juli 2023
Från förargligt ogräs till växt som är guld värd – ta vara på nässlorna under hela säsongen för att hålla både dig och dina växter friska och starka.
Livets vatten - våra bästa bevattningstips
11 juli 2023
Bevattningen av trädgården är en viktig del av trädgårdsarbetet. Här bjuder vi på våra bäst bevattningstips.
Litteratur för lata sommardagar - boktips för den växtintresserade
4 juli 2023
Det perfekta semesterlittaraturen varierar så klart efter smak. Här kommer två tips som vi tror kan vara inspirerande för dig som gillar växter och natur.
Gödsla rätt för att bli mätt - så gödslar du för att maxa skörden.
27 juni 2023
Allt fler längtar efter att kunna skörda sina egenodlade grönskar. Vi tipsar om hur du gödslar för att maxa skörden.
Torktåligt för trädgården - vad ska jag odla vid ett varmare klimat?
16 juni 2023
Förändrat klimat gör att vi behöver tänka på vad vi planterar i trädgården. Vi listar växter som trivs i torrare jord – i skugga såväl som i sol.
Årets sommarblomma 2023 är en klättrande favorit
9 juni 2023
Den sammetsögda förföriska klättraren, svartöga eller Thunbergia alata är årets sommarblomma. Utmärkelsen får den för sina mångfunktionella egenskaper. Den kan användas som en klättrande avgränsare men det går också att plantera den i en ampel och på det sättet skapa en hängande trädgård.
Låt det regna i blått - Så lyckas du med blåregn i trädgården
1 juni 2023
När blåregnet blommar vill vi vara lediga för att inte missa blomningen. Det finns nog inget mer spektakulärt än att få se de blå blomklasarna slå ut, ibland på bar kvist. Så får du det blå underverket att trivas i trädgården.
Boktips: "Ett hem" - inspireras av Karin och Carl Larsson
26 maj 2023
Låt dig inspireras av konstnärsparet Karin och Carl Larssons sätt att förhålla sig till och uttrycka sin kreativitet på gården Lilla Hyttnäs i Dalarna, via boken Ett hem som kom ut i början av maj.
Höjdpunkter i Elmia Garden Trends 2024
17 maj 2023
Nu är trenderna för år 2024 lanserade här på Elmia Garden Trends. Vi har arbetat med tre olika teman även i år. En av dem är grön, en annan nordisk och nostalgisk medan den tredje är drömmigt romantisk. Använd dem i sin helhet om du vill eller plocka ut detaljer, exempelvis en färgskala eller någ...
Låt det blomma i något blått - lista över blommande blå växter
12 maj 2023
Himmel, vatten, frihet och lugn, de flesta har något att säga om den blå kulören. Ursprungligen utvanns blått från ett urgammalt färgpigment som var dyrbart och exklusivt. I trädgården är de blå blommorna en klassiker och nu ser vi fram emot att få se mer blått i trädgården.
Odla smart och spara pengar
5 maj 2023
Att odla smart och ekonomiskt kan vara en rolig utmaning. I dag bjuder vi på våra bästa tips för hur du odlar med liten plånbok, idéer som är användbara även när ekonomin blomstrar.
Checklista - Skapa trädgården enligt Arts and Crafts ideal
28 apr. 2023
Arts and Crafts är ett begrepp som hörs allt oftare ljust nu. Varför då undrade vi och beslöt oss för att kika lite närmre på vad det handlar om. Det resulterade också i en checklista användbar för den som vill skapa en trädgård i naturlig stil.
I trädgårdens tjänst - Intervju med Katja Halvarsson
21 apr. 2023
Mångsysslaren Katja Halvarsson övergav jobbet som modefotograf för att satsa på en karriär i trädgårdsbranschen. Idag står hon på flera ben i sin verksamhet vilket innebär att det är fullt upp året runt.
Krukväxter som på mormors tid - så sköter du Hibiskus, Kornettblomma och Novemberkaktus
14 apr. 2023
De blommande krukväxterna som mormor hade på fönsterbrädat blir allt mer populära. Men hur gjorde hon för att få dem att överleva år efter år? Här är några tips på hur du sköter Hibiskus, Novemberkaktus och Kornettblomma.
Årets pelargon är en modern orangeblommande skönhet med retrokänsla
31 mars 2023
Hurra säger vi till valet av pelargonen Moonlight ´Guido’ som årets pelargon i år. Den passar perfekt in i vårt mest färgstarka trendtema Färg & Flora. Så sköter du den om du vill ha extra praktfulla plantor.
Året med kål!
24 mars 2023
Från plantering till blomning, det finns många anledningar att satsa på kål i trädgården. Så här har det sett ut vid olika tidpunkter på året.
Så använder du våra färgkartor från Elmia Garden Trends
17 mars 2023
Färgkartorna i våra trendteman skiljer sig markant åt. De är tänkt att spegla och förstärka trendtemat och går att utnyttja i många sammanhang, till en mängd olika projekt. Här är tre tips på hur de kan bli dina bästa verktyg för dina olika projekt.
Enklaste sättet att odla melon
10 mars 2023
Tidigare har honungsmelon varit en växt som utvecklas allra bäst i ett varmt växthus här i norr. Men det blir det ändring på i år på grund av årets frönyheter. Idag bjuder vi på odlingstips för den här ettåringen som faktiskt är en ört.
Våryra i vasen
3 mars 2023
Tulpaner, javisst men det finns fler blommor som sätter våra trädgårdshjärtan i brand så här års. Här är tre favoriter, som också går att odla i trädgården
Nyheter för trädgården inne – och ute
24 feb. 2023
Säsongskifte. Det märks att vårkänslorna börjar infinna sig för nu börjar företagen släppa vårnyheter för trädgård, terrass och balkong. Eller så är det Nationalmuseums stora utställning om trädgården i konsten som satt vårkänslorna i svall. Här är några nyheter som är värda att uppmärksamma från...
Designveckan – tre snabba nedslag
20 feb. 2023
Nu i februari har det varit designvecka i Stockholm vilket innebär massor av events på stan och en mässa fylld av möbler. Här är tre snabba nedslag från designveckans lanseringar - utvalda särskilt med tanke på oss med intresse för växter och odling.
Tjugo år med kulörtrender
10 feb. 2023
Det har gått tjugo år sedan Nordsjö presenterade ’’Årets kulör’’ för första gången. Kulörtrenderna har varierat under de gångna åren men gemensamt för dem är att det som händer i världen och samhället påverkar våra val - av färger så väl som växter och blommor.
Utställning med trädgårdstema på Nationalmuseum öppnar i vinter
3 feb. 2023
Trädgården – konst och natur under sex sekler är Nationalmuseums stora utställning i år. Den ska spegla hur trädgårdens mystik har skildrats i konsten och omvänt, hur konsten har präglat trädgården. Utställningen öppnar i februari då längtan efter trädgårdens grönska och färgprakt är som allra st...
Blå vår – Idéer för terrass och uteplats
27 jan. 2023
Vi bjuder på blå idéer för terrass och uteplats. Hoppas att du hittar något som passar just ditt uterum.
Sticklingsföröka växter till trädgården  - så gör du
20 jan. 2023
Att sticklingsföröka växter är inte bara en växande trend. Det är roligt också och ekonomiskt. Så här förökar du enkelt dina lättodlade favoritväxter.
Skapa växtridåer – som i Grön Elegans
13 jan. 2023
Gör inomhuslivet grönare med hjälp av växtridåer som kan bindas upp på olika sätt i hemmet. Elmia Garden Trends har listat växterna som gör jobbet.
Årets trädgårdsdesign - här är de som nominerats i år
5 jan. 2023
Scandinavian Design Award är designpriset som premierar skandinavisk design inom olika områden, glädjande nog är trädgård än av dem. Här är de tre nominerad bidragen.
Odla chili - så lyckas du!
21 dec. 2022
Vana chiliodlare vet om att fröna ska i jorden nu om det ska bli en bra chiliskörd nästa odlingssäsong. För dig som inte har provat på chiliodling ännu har vi ett hett tips – ett avsmakningskit.
Hållbart och grönt för växtälskaren
16 dec. 2022
Mitt i värsta julrushen börjar vi längta efter mer dagsljus och växter. Här kommer fem friska idéer för hem och trädgård att inspireras av inför nästa säsong.
Saffranstider är gyllene tider
9 dec. 2022
Det har kommit ut en bok om saffran skriven av Sveriges kanske mest välrenommerade trädgårdsprofiler Gunnel Carlson. Elmias Helena Kaasik uppmanar till paus i lussekattsbaket för att dyka in i den gyllene kryddans värld eller varför inte kicka igång en egen saffransodling nästa säsong?
Semestervattna med stil – 5 lösningar
1 dec. 2022
Jultider betyder också semestertider för många av oss. För att de älskade krukväxterna inte ska försmäkta under frånvaron så har vi några tips.
Fotografisk studie av Linnés herbarium
25 nov. 2022
Lena Granfelts fotografiska studie av Linnés herbarium ställs ut på Galleri Glas i början av nästa år.
Missa inte amaryllisens dag
17 nov. 2022
Äntligen är det dags för julens primadonna att ta plats i våra hem. Den 19 november, på amaryllisens dag, går startskottet och nu brukar butikshyllorna vara välfyllda med krukodlade lökar. Vilken blir din favorit i år?
Skapa dörrkransen efter din favorittrend
11 nov. 2022
Om du tänkt binda din krans själv i år vill vi inspirera dig att använda våra trendteman som utgångspunkt. Så här kan resultatet bli.
Älskade knöl - våra bästa potatistips
7 nov. 2022
Potatisen är vacker, god och näringsrik, vilket också uppmärksammas i en nyutgiven kokbok skriven av Stefan Ekengren. Här är Elmia gardens personliga hyllning till världens bästa grönsak.
Så planterar du amaryllis
28 okt. 2022
Upp amaryllis! Det är dags att driva på amaryllislökarna om de ska blomma till jul. Så här gör du.
Handens magiska kraft
21 okt. 2022
Den här tiden på året är perfekt för att starta egna hantverksprojekt. I år firar Stockholms hantverksförening 175 år. För att hylla hantverket och alla dess utövare har boken Handkraft givits ut. Låt dig inspireras av jubileumsboken och utställningen som vill lyfta hantverkets betydelse.
Lin - ett material att längta hem till
14 okt. 2022
Om du någon gång passerat ett fält med ljusblå små blommor som vajar lätt i vinden så är det förmodligen ett linfält du sett. Av blommorna blir det garn som kan användas i många sammanhang, bland annat till textiler som vi aldrig verkar vilja sluta att älska.
Bästa receptet på syltade Nypon
10 okt. 2022
Nypon – höstens vackra och njutbara frukter. Tänk vilken glädje vi kan ha av rosorna. Först blomningen och doften och sedan nyponen. Använd de röda frukterna i matlagningen och bli frisk och stark på köpet.
Höstknölar - sätt fart på höstens ljuvligaste blommor
22 sep. 2022
Den här årstidens skira blomning kommer utan särskild ansträngning, ur lök och knöl. Så här sätter du fart på höstens ljuvligaste blommor. Elmia Gardens Helena Kaasik berättar.
Höstens färgsprakande kvistar
15 sep. 2022
Krydda höstens buketter med kvistar från trädgården och välj gärna dem med vackert bladverk och de som får bär. Här är några förslag.
Sju krukor till höstens planteringar
9 sep. 2022
När vi kryper inomhus är det trevligt att skapa blickfång med planterade krukor här och var i trädgården. Målet är att sätta guldkant på den här säsongen och samtidigt förlänga sommarkänslan. Vi har valt ut några vackra krukor och grupperat dem i två av våra trender.
Perenna sensommardrömmar
2 sep. 2022
Det sägs att intresset för de blommande perennerna ökar. Det är inte så konstigt då de fleråriga växterna snällt återkommer varje år efter vinterns vila. De är trädgårdens kungar och drottningar i rabatten. Vi föreslår dessa skönheter för dig som gillar sen blomning.
Några goda skäl för att odla solens helt egna ros
26 aug. 2022
Ätbar och ståtligt vacker i trädgården, dessutom en tacksam blomma i sensommarens buketter, idag hyllar vi den ljuvliga solrosen.
På önskelistan i augusti
19 aug. 2022
Sensommarmånaden augusti är kanske den bästa av dem alla. Allt är vackert nu, ljuset, trädgården och växterna. När vi brunbrända och utvilade återkommer till vardagen efter semestern är lusten att skapa stor, håller ni med? Det här är vad jag längtar efter nu.
Tagetes, inte bara en kompakt snigelfälla
12 aug. 2022
En sommarblomsrabatt blir komplett med tagetes om du vill ligga i framkant. Särskilt den gamla sorten som växte i Carl von Linnés sommarparadis. Skönhet är bara en sak som den här sommarblomman bidrar med.
Myggfritt trädgårdsliv
5 aug. 2022
Går det ens att skapa en myggfri utemiljö i trädgården kanske du undrar. Helt klart kan ett uterum av något slag vara lösningen men det finns andra tricks som kan minska problemen.
Den hemliga trädgården
29 juli 2022
Den vilda lite hemlighetsfulla trädgården är på modet just nu. Den kan se ut på många olika sätt, som en liten skogsdunge till exempel. Så skapar du trädgården som på ett naturligt sätt bjuder in den biologiska mångfalden.
Fritidshusets trädgård
22 juli 2022
Planera smart och fritidshusets trädgård kan bli en prunkande oas även om du inte är på plats hela tiden. Här är några tips.
Ängen – en bit mark för ängladans
15 juli 2022
Ge ängen en chans, även i din trädgård. På så vis får du blomning under hela säsongen samtidigt som du minimerar antalet skötseltimmar. På köpet får du en bit mark där änglarna dansar tidiga sensommarmornar.
Chokladskäran är årets sommarblomma
8 juli 2022
Nu är det klart, chokladskäran är utsedd till Årets sommarblomma. ”Vild, sober och vacker som en Sophisticated Lady”. Så lyder juryns fina motivering.
Kokkonst i det fria
17 juni 2022
Anledningarna till att flytta köket utomhus i sommar är många. Att bygga ett själv är det bästa om man vill skräddarsy men det finns även färdiga kök för utomhusbruk. Här våra bästa tips för hur du skapar ditt drömkök i trädgården.
Den flärdfulla flädern
9 juni 2022
Nu slår den härliga fläderns blommor ut. Det är en buske som är så vanlig att den glöms bort som pålitlig stomme i trädgården. I dag tipsar vi om vad du kan använda blommorna till.
Vik söndagen för Tusen trädgårdar
3 juni 2022
Den stora trädgårdsvisningsdagen Tusen Trädgårdar ger dig möjlighet att ta del av mångfalden av svenska trädgårdar och samtidigt lära dig något nytt. I år finns det ännu fler trädgårdar, terrasser och balkonger att besöka.
Gåvor enligt trenden Grön Elegans
27 maj 2022
Låt dig inspireras av våra nya trender när du väljer dina presenter i år. Här är några väl utvalda förlag med utgångspunkt från temat Grön Elegans som i stort står för kvalitet och eftertänksamhet.
Idag hyllar vi biet och dess vänner
20 maj 2022
På Internationella bidagen hyllar vi de vilda pollinatörerna som vi behöver för vår överlevnad. Om du vill bidra till biologisk mångfald så finns det några saker du kan göra, varför inte sätta i gång redan idag?
Odla vintertomater
13 maj 2022
Ta Italiens dofter och smaker med dig in i din trädgård och slipp samtidigt de smaklösa butikstomaterna i vinter.
Fröfirmor att ha koll på
6 maj 2022
Från frö till jord och skörd – allt fler upptäcker tjusningen med att odla från frö och nu börjar det bli dags för direktsådd. Här är tre mindre fröfirmor som du inte får missa.
Tulpanens högsäsong, vilken är din?
29 apr. 2022
Ett par vaser, en utställning och eventuellt en resa, allt för att maxa tulpansäsongn som många menar börjar nu och inte i december. Här är våra bästa tulpantips.
Odla för Instagram
22 apr. 2022
Instagramvänliga blommor gör sig lika bra i rabatten som på bild. Ungefär så resonerade vi när vi skapade listan med 9 blommor som är lika odlingsvärda som bildsköna.
Fyll årets påskägg med en skön trädgårdsbok
8 apr. 2022
Det har kommit ut en mängd nya trädgårdsböcker och med påsken runt hörnet kan lite inspirerande trädgårdslitteratur bli en härlig present till någon du tycker om – dig själv kanske? Vi har valt ut 5 stycken ur vårens skörd av böcker som nyligen släppts.
En korallfärgad skönhet med extra allt är Årets Pelargon
31 mars 2022
En vinnare är nu korad! Zonalpelargonen Calliope L ’Soft Coral’ är pelargonen som du ska satsa på om du vill ha en tidsenlig pelargonblomning i år. Så sköter du dina favoritpelargoner.
Kickstarta balkonglivet
25 mars 2022
Med våren och de allt ljusare dagarna kommer lusten att flytta ut på balkong. Vi vill inspirera dig att få till den rätta myskänslan som får dig att längta ut. Här kommer våra bästa tips tillsammans med några nyheter som kan vara användbara när du inreder din plats i solen.
Så maxar du skörden på ett reko sätt
18 mars 2022
Årets trädgårdsprodukt eller Elmia Garden Award är tävlingen som vill belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom alla goda trädgårdsidéer som förverkligas, allt i syfte att underlätta för oss som älskar att odla. Vi har pratat med företaget som står bakom ett av de f...
Ett gödsel som får grönsakerna att glänsa i kökslandet
11 mars 2022
Elmia Garden Award är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta och förbättra resultatet av trädgårdsarbetet. Målet är också att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. En av dessa spännande innovationer är den miljövänliga...
Vattenslangen som du alltid vill ha framme
4 mars 2022
En slang som inte tummar på vare sig design eller funktion är en av produkterna i Elmia Garden Award. Eftersom tävlingen har som mål att främja goda produktlösningar som kan göra trädgårdsarbetet än mer lustfyllt så har Vattenslang Deluxe från By Benson en given plats bland de noggrant utvalda pr...
Svängstastödet - växtstödet det svänger om
25 feb. 2022
Produkter som förenklar både trädgårdsarbetet och miljön, är en av kriterierna vid urvalet av företag som nomineras i Elmia Garden Award. För oss är det även viktigt att berätta om den entusiastiska kreativitet som råder ute i landet. Bengt Åke Henriksson, upphovsmannen bakom Svängstastöden är en...
Skapa medelhavskänsla med ett citrusträd
18 feb. 2022
Satsa på ett citrusträd och du ska bli rikligt belönad i form av skönhet, energi och doft. Så sköter du det på bästa sätt.
Träull – jordgubbsälskarens bästa vän
11 feb. 2022
Elmia Garden Award är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna för att göra trädgårdsarbetet lustfyllt och härlig. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett av de fem bidragen som nominerats i år är träullen från Hasselfors Gar...
Grenverk
4 feb. 2022
Grenar som spirar av skir grönska passar bra tillsammans med tulpaner och narcisser i vasen så här års. Om du har en egen trädgård kan du klippa kvistar och driva på dem inomhus.
Odlingsdrömmarna nu lättare att förverkliga
28 jan. 2022
New Botanic har som mål att förenkla och underlätta trädgårdsarbetet. Möt trädgårdsdesignern Nicole Wilson, en av grundarna bakom projektet vars dröm är att fler ska upptäcka det magiska i odlandets ädla konst.
Årets uterum – här är de nominerade
21 jan. 2022
Vem har skapat årets vackraste och mest genomtänkta trädgård enligt företaget It is Media? Både privatpersoner och offentliga trädgårdar bland bidragen. Här är de nominerade trädgårdarna.
Kickstarta året med blommor i vas
14 jan. 2022
Just nu behövs det snittblommor för att sätta färg på tillvaron. Vi har listat tre trendiga favoriter som håller ställningarna i väntan på att tulpansäsongen på allvar ska sätta i gång.
Klapptips för trägårdsnördar och växtnissar
17 dec. 2021
Har du svårt att hitta en kärleksfull julklapp till någon som har händerna i myllan oftare än andra så har vi några förslag. Här är Elmia Garden Trends bästa julklappstips.
Fem blomstrande nyheter
10 dec. 2021
Snö och drivis utomhus men blommorna vissnar inte för det. Det är framför allt i isen, inredningen och i litteraturen som det blommar rikligast just nu. Elmia Garden Trends bjuder med dig på en liten resa i vad trädgårdsbranschen pysslar med under den kalla årstiden.
Gör julen lite grönare med en barrväxt som inte barrar
3 dec. 2021
Kryptomerian fungerar fint till julens dörrkrans även för dig som bor i lägenhet. Vad är det här för växt som syns alltmer i handeln?
De trendigaste adventsstjärnorna
26 nov. 2021
Välj adventsstjärna efter trenden som du känner mest tillhörighet med. Här är tre förslag.
Låt november dofta
19 nov. 2021
Hyacinten är den perfekta växten för den här tiden. Det ger en föraning om jul samtidigt som den sprider en ljuvlig doft inomhus. Om du inte drivit fram egna hyacinter så finns det ändå möjlighet att njuta av dem nu.
Höstfägring
12 nov. 2021
Mellanrummet kan man kalla den här tiden mellan höst och vinter och mellan läslov och advent. Det är också en omställning från utomhus till inomhusliv. Så skapar du höstfägring i hem och trädgård under mellanrumstiden.
Det typiskt skandinaviska i annorlunda tolkning
5 nov. 2021
Martin Bergström tolkar och utforskar det skandinaviska när Stockholm Furniture and Light Fair åter igen öppnar i februari nästa år efter ett års uppehåll.
Skapa höstkänsla till Alla Helgons Dag enligt Lust & Längtan
1 nov. 2021
Växter av olika slag hör till högtiden Allahelgona. I år bjuder vi även in vänner och familj till en efterlängtad måltid. Här är våra bästa tips för hur du skapar höstkänsla med utgångspunkt från trenden Lust & Längtan.
Nypontider – så här använder du skogens röda guld
22 okt. 2021
Pilligt att rensa men vackra i både i maträtter och som dekoration. Det är dags att ge sig ut i skog och trädgård för att plocka nypon.
Älskade dahliaknöl
15 okt. 2021
Dahliasäsongen är över och det är dags att summera årets säsong. Så här gör du med dina älskade knölar nu.
Årets Formbärare utsedda
8 okt. 2021
Att premiera företag, organisationer och personer som bidrar till en hållbar utveckling genom god design är vad Svensk Form vill göra med Formslaget. Här är några av årets Formbärare.
Ett år med den magiska kålen
1 okt. 2021
Från plantering till blomning, det finns många anledningar att satsa på kål i trädgården. Så här kan det se ut vid olika tidpunkter under säsongen.
Bright Skyes som Årets kulör enligt Nordsjö
17 sep. 2021
Blått som luften vi andas, som himlen, förgätmigej och som i nyanserna i trendtemat Grönskande stad. Enligt Nordsjö är det den blå färgnyansen Bright Skies kulören som gäller år 2022.
Trender från mässan i Paris
10 sep. 2021
Det här är nästan en direktrapportering från den franska mässan Maison & Objet som pågår nu i Paris. Härlig positiv stämning är det bestående intrycket från den något komprimerade mässan. Håll till godo med de senaste inredningstrenderna från Paris.
Den bittra gurkan
1 sep. 2021
Att resa i sinnet med hjälp av växter och mat är en trend som vi ser växer allt starkare. Vi har berört det här fenomenet i trendtemat Grönskande stad där bittergurkan är med som en av växterna. Men vad är det egentligen för grönsak?
Eldningssäsongen har börjat
26 aug. 2021
Det mörknar allt tidigare nu vilket innebär att lusten och längtan efter att omge sig med ljus och eld ökar. Vi har valt ut några produkter som skapar stämning både inne och ute.
Inspirationslista i sensommartider
19 aug. 2021
Augusti månad och snart mässäsong. Då bjuder Elmia Garden Trends på ett inspirationskollage som kan kickstarta kreativiteten.
Torktider
12 aug. 2021
Torkning är en av de äldsta metoderna för förvaring av mat. Dessutom är det en vacker process från första början ända tills de förvandlar den enklaste maträtten till en smakupplevelse. Så gör du när du torkar örter.
Nu kan du odla vårens favoritblommor ekologiskt
4 aug. 2021
Familjeföretaget Larsviken har i ett samarbete med Hanna Wendelbo satt samman en kollektion med blomsterlök framtagen för att harmoniera med varandra samtidigt som de är ekologiskt certifierade.
Bostadsrättsförening testar utlåning av trädgårdsverktyg
21 juli 2021
Riksbyggen undersöker möjligheten med att låna ut trädgårdsverktyg till boende i en bostadsrättsförening i ett pilotprojekt.
Chez Monet – konstnären och hans trädgård
14 juli 2021
Att konstnären Claude Monet var en passionerad odlare förstår man när man stiger in i trädgården som han skapade vid hemmet i byn Giverny som ligger vid porten till Normandie i Frankrike. Under dryga 40 år gjorde han inget annat än att odla och måla. Arbetet gav resultat för trädgården är ett mäs...
Den blå timmen är här
7 juli 2021
Blått är en färgnyans som känns skandinavisk men som i själva verket är en kulör som alla människor i hela världen kan relatera till. På Elmia Garden hittar du de blå nyanserna framför allt i trendtemat Grönskande Stad. Vi har listat fyra goda anledningar till att välja blått just nu.
Så förverkligar du fritidshusets trädgårdsdrömmar
30 juni 2021
Med smarta växtval och klok plantering kan du få en paradisisk och lättskött trädgård vid ditt fritidshus. Här får du några tips värda att beakta innan du sladdar in på närmaste handelsträdgård.
Butikskedja lyfter lokala hantverkare
23 juni 2021
Hantverkstipendium ska göra det lättare för hantverkare att nå ut till en bredare publik. Cervera är initiativtagare.
Odla på balkong – våra 5 bästa tips
17 juni 2021
Det finns mycket du kan odla i lådor på balkongen, särskilt om du väljer rejäla balkonglådor. Här är våra bästa tips för att lyckas med balkongodlingarna.
 Odla träd i kruka x 4
10 juni 2021
Storstadsodlaren i temat Grönskande stad odlar garanterat ett träd i kruka. Intresset för att odla större växter på balkongen och terrasser ökar i samma takt som trädgårdsintresset just nu. Så gör du för att lyckas.
Sagan om gläntornas ljus på Norrviken
3 juni 2021
Nu har utställningen ”I gläntornas ljus” öppnat på Norrvikens trädgårdar strax utanför Båstad. Låt dig hänföras av den vackra magin som de tre kreatörerna skapat på olika platser i parken.
Bild med porträtt
27 maj 2021
Sommarens stora utställning på Millesgården speglar en av våra allra folkkäraste designers – Stig Lindberg. Hans strävan efter att skapa föremål med lekfullhet och elegans utan att tumma på användbarheten, har gjort att föremålen lever än idag. Missa inte utställningen som öppnar på Millesgården nu.
Lyckas med meloner – våra 5 bästa tips
20 maj 2021
Att odla melon är både kul och spännande och i år är det vattenmelon som du ska satsa på om du vill vara trendig. Så lyckas du med den goda, värme- och vattenälskande växten.
Rabarbertider är goda tider
12 maj 2021
Det här är en hyllning till rabarbern, den vackra kulturväxten som gör oss så glada så här års. Odla den i kökslandet i trädgården eller i kruka på balkong. De trendmedvetna provar att odla glasrabarber.
Den senaste odlingstrenden – strunta i spaden
6 maj 2021
No dig är odlingsmetoden som trendar inom trädgård just nu. Sluta att gräva till förmån för mikrolivet och daggmaskarna är budskapet. På köpet får du en bättre skörd, en prunkande trädgård och inte minst en rygg utan smärta – nu har den första handboken på temat kommit ut på svenska.
Konsthantverk och pollinerar i fokus under maj
29 apr. 2021
Iskyla och nordliga vindar till trots, snart vänder vi kalenderblad till vårmånaden maj. Då ska väl ändå värmen komma? Om inte så kan du åtminstone värma dig med ett par event som äger rum, dels i Göteborg, dels på olika platser runt om i Sverige. Pricka in den 6-9 maj för konsthantverk och 15-23...
I blom nu; den ståtliga klockliljan
21 apr. 2021
Skulptural, dramatisk och alldeles underbar - en lökväxt som är väl värd att spana in i rabatterna nu är den ståtliga klockliljan.
Välklädd i myllan
15 apr. 2021
Miljötänk, praktiskt och inte minst snyggt, trädgårdsintresset har spillt över på modebranschen. Här är tre företag som satsar på att göra smarta plagg anpassade för trädgårdsliv.
Låt det lacka mot sommar med gyllenlack
8 apr. 2021
Det är en mirakelväxt som tål kyla och samtidigt doftar ljuvligt. Gyllenlacken är värd sin plats, både i trädgården och i ett av våra trendteman – så sköter du den tåliga växten.
Dekorera till påsk, några sista-minuten-tips
31 mars 2021
Påskris med fjädrar i all ära men om du vill uppdatera ditt påskarrangemang i år så har vi några användbara tips, både på dekorationer och på riset som du ska hänga upp det i.
Odla utan att ta ett enda spadtag
25 mars 2021
Är du nyfiken på en odlingsmetod som spar både på miljön och kroppen, då är boken Odla utan spade något för dig.
Lin-från duvblå blomma till hållbar textil
17 mars 2021
Lin är en gammal kulturväxt som i Sverige använts sedan bronsåldern. Idag har det blivit ett trendmaterial som bidrar med den rätta skandi-bohemchicka uttrycket och just nu finns inga tecken på att linfebern sjunker.
Gula blommor – för styrka, hopp och mod
11 mars 2021
Skapa med blommor i kulörerna som återfinns i färginstitutet Pantones färger för 2021. Elmia Garden tipsar.
Glas av en legend i exklusiv utställning
3 mars 2021
Nya vaser till årets snittblommor, hemodlade och inköpta, det är några av de produkter som Orrefors lanserar inför säsongen.
Terrasserad oas utsedd till Årets Uterum
24 feb. 2021
Årets Uterum är ett sluttande paradis i Varberg indelat i 10 rum, alla med olika karaktär.
Vårens vita budbärare
18 feb. 2021
Boken som höjer upp den lilla vita väldoftande skönheten till en plats högt upp på listan för växter att plantera i trädgården nästa säsong, är äntligen här. Elmia Garden Trends säger välkommen till Snödroppar; en galantofil kärlekshistoria.
NK:s julskyltning på auktion
11 feb. 2021
Älskar du julen och har en passion för julskyltningar? Eller hade du kanske bara inte möjlighet att ta del av förra årets julskyltning i NK:s fönster? Då har du just nu en unik möjlighet att ta del av förra årets skyltning i efterskott.
Tulpantider är goda tider
4 feb. 2021
Från knopp till torrt skrufs, tulpaner är vackra från första stund ända till det falnande farvälet. Så här odlas vinterns snittblomma nummer ett här i Sverige.
Fira nyår storslaget med de närmaste
29 dec. 2020
Skapa ett speciellt nyår för de närmaste i år. Med vackra blommor i vitt och storslagna vaser i enkla former bli det en smakfullt dekorerad fest som andas lugn och enkel lyx.
En trädgård i krukor är också en trädgård
28 dec. 2020
Plantera din trädgård i krukor istället för i rabatter. Resultatet blir en elegant trädgård som passar in i trendtemat Eclectic Garden.
Tips för att lyckas med persika
26 dec. 2020
Att odla frukt och bär i trädgården blir allt populärare och det är en trend som hör hemma i vårt tema Happy Hybrid. Utmana dig genom att odla persikor nästa säsong.
Vi önskar er en...
22 dec. 2020
Under 2021 ser vi fram emot det naturliga i Craft of Nature, det uttrycksfulla i Eclectic Garden och glädjen samt nyskapandet i Happy Hybrid.
Satsa på ängsmarker trädgårdssäsongen 2021
21 dec. 2020
Intresset för att anlägga en bit ängsmark i trädgårdar ökar. Med målet att förbättra den biologiska mångfalden anläggs det ängar både i förortens villaträdgårdar och på offentliga ytor. Här är några tips som hjälper dig att komma igång.
Trädgårdsplagg för stilsäkra
17 dec. 2020
Trädgårdsodling börjar bli en livsstil i allt högre utsträckning vilket framför allt märks på de nya trädgårdskläderna som böjar synas på marknaden. Här är tre företag som satsat på snygga och funktionella kläder för både trädgårds - och friluftsliv.
Orkidéfrossa i vintertid
15 dec. 2020
Den exotiska orkidén har i omgångar legat etta på listan över populära inomhusväxter, så till den milda grad att den blivit utnött. Men nu är det dags för den ljuvliga växten att ta plats i våra hem igen, den här gången i mycket vildare form.
Kom igång med odling av växter för färgning av textilier
10 dec. 2020
När trädgården inte längre bara ska vara vacker odlar vi växter som fyller andra funktioner. Efter blomsterbondstrenden kommer växtfärgningsrabatten. Så kommer du igång med odlingen av färgningsväxter.
Stormköket är 2020 års julklapp
8 dec. 2020
Årets Julklapp speglar vårt ökade intresse för friluftsliv. Men även trädgårdsintresserade kan ha glädje av det.
Jul med eller utan gran är frågan
4 dec. 2020
Blir det en barrfri jul i år eller hör du till dem som inte kan vara utan den klassiska julgranen. Vilket som – här är tre lämpliga alternativ för den som vare sig har plats eller lust med en gran i år.
Löksättaren som spar ryggar och knän
2 dec. 2020
Det finska företaget Fiskars lanserar ett antal ergonomiska trädgårdsredskap till våren, användbara både för hobbyodlare och proffs.
Savoyvasen får en lillasyster
26 nov. 2020
140-årsjubileerande Iittala har inför firandet nästa år tagit fram nya vaser, bland annat en lillasyster till den ikoniska Savoyvasen, inspirerad av naturen i ”tusen sjöars land”.
Blomsterfakiren – en stöttepelare för blommor
24 nov. 2020
Satsa på en blomsterfakir och börja skapa blomsterarrangemang som är sparsmakat uttrycksfulla. Det är en form av ikebana light som ger dig möjlighet att nosa på den uråldriga, nästan meditativa konstformen som utförs under tystnad.
Dags att sjunga amaryllisens lov
18 nov. 2020
Äntligen är det dags för julens primadonna att ta plats i våra hem. Den 19 november, på amaryllisens dag, går startskottet och nu brukar butikshyllorna vara välfyllda med krukodlade lökar som förhoppningsvis blommar till jul.
Ekologiskt blomsterbinderi, en guidebok
16 nov. 2020
Den brittiska floristen Sara Diligent från Florabunda Rose delar med sig av sin kunskapa i ekologiskt blomsterbinderi i en ny bok.
Inte bara en engelsk ros
10 nov. 2020
Floristen Constance Spry har för evigt gjort avtryck i floristvärlden. Med sin speciella stil som bröt mot gängse normer var hennes namn på var mans läppar i början av 1900-talets London. Nu är hon på flera sätt aktuell igen, i en utställning på Garden Museum i London, bland annat.
Odla vår läggkrans nästa säsong
5 nov. 2020
Snart kommer fröfirmornas nyheter för 2021, det är inte utan att man längtar efter att börja så fröer till småplantor redan nu. Om du vill odla vår utlagda krans som vi gjorde till temat Happy Hybrid så är det de här växterna du ska satsa på.
Hyacinten – älskade julblomma
3 nov. 2020
Vill du att hyacinterna ska blomma till jul ska du börja driva på dem nu. Vackrast är det att driva dem i vaser med snäv midja. Med endast en liten insats så får du en väldoftande julstämning med en av våra mest älskade julblommor.
Använd växter som gardiner
30 okt. 2020
Låt växterna klättra som gröna och frodiga dekorationer runt fönstren. Här är några krukväxter som passar att använda som ersättning för de textila gardinerna.
Allahelgona och växterna i tre grupper
27 okt. 2020
Växter av olika slag hör till högtiden Allahelgona. Så dekorerar den som vill utgå enligt Elmia Gardens tre trendteman.
Sätt upp spanska flaggen på nästa års drömlista för trädgården
21 okt. 2020
Nu börjar vi redan drömma om nästa års blomsterprakt och en odlingsvärd växt för såväl balkong som rabatt är den ettåriga klätterväxten som hissar flagg i rödgult, precis som den spanska flaggan.
Inspirerande lera med mera
15 okt. 2020
De patinerade gamla lerkrukorna i Craft of Nature, de taktila ytorna i Eclectic Garden och den orange färgnyansen i Happy Hybrid – terrakottan finns på olika sätt med i alla tre trender för år 2021. Och visst är det omöjligt att inte bli förälskad i den brända leran?
Allium – älskade lökväxt
13 okt. 2020
Det finns en mängd anledningar för att odla allium, särskilt om det är den eleganta och eklektiska stilen som du eftersträvar i din trädgård.
Vinterodla som i Happy Hybrid
9 okt. 2020
Odlingslusten som vi ser i trendtemat Happy Hybrid ger oss ingen odlingsro, trots att sommaren är över. Nu vill vi testa vinterodling. Här är några grönsaker och blommor som fungerar att så under hösten.
Spar sommaren – torka växter för framtida bruk
7 okt. 2020
Det är både praktiskt och vackert med torkat. Inte undra på att allt fler väljer det som alternativ, både som dekoration och i matlagningen.
Vatten i trädgården
2 okt. 2020
En trädgård som används för olika aktiviteter är utmärkande för trenden Eclectic Garden. Vattenelementet har en given plats i den eleganta och uttrycksfulla trädgården som det handlar om i det här trendtemat.
Trendfilmerna – så skapar du stilen från inspelningsplatsen
25 sep. 2020
Vad kan vara än bättre plats än en kolonilott för att spela in trendfilmer just nu, när vår längtan efter att odla bara verkar bli starkare? Köerna för lotter har aldrig någonsin varit så långa. Här är ett skapa-stilen kollage från inspelningsplatsen.
På önskelistan för krukväxter just nu – den spektakulära Caladium
23 sep. 2020
Här på Elmia Garden Trends tar vi sats för att starta inomhussäsongen. En växt för fönsterbrädan som bubblar i år är en skönhet med stora hjärtformade blad. Så sköter du den spektakulära växten som kallas för Caladium.
Årets spadtag 2020 – nu är det dags att nominera igen
18 sep. 2020
Det är dags att plocka fram en ny odlingshjälte som verkar för att sprida kunskap om odling på ett hållbart sätt. Rölunda gård välkomnar nu nomineringar inför nästa års tävling.
Få tulpanlöken levererad direkt hem med matkassen
14 sep. 2020
Den stora näthandelskedjan Mathem.se har i ett samarbete med trädgårdsmästaren och tv-profilen Victoria Skoglund, tagit fram en lite exklusiv kollektion med blomsterlök som du nu kan få transporterad till dörren tillsammans med knäckebrödet.
Dekorera med kål – nu är det dags
10 sep. 2020
Vad vore trädgården utan kålen. Nu börjar säsongen och först ut är prydnadskålen som inte smakar särskilt gott men som är dekorativ i såväl kruka som rabatt.
Växterna som sköter sig själva
4 sep. 2020
Det finns nog ingen trädgård som sköter sig själv helt och hållet. Men man kan minska på arbetsinsatsen genom att addera växter som mer eller mindre rensar sig själva. Här är tre sorter som inte kräver så mycket av dig.
Ännu mer färginspiration för hem och trädgård
1 sep. 2020
Att återupptäcka det som redan finns och bara addera någon ny kulör är vad Jotun uppmanar oss till i sitt senaste släpp som visades digitalt häromdagen. Färgkartan för 2021 består av fyra paletter som de kallar de för Rediscover.
Addera honung till trädgård och hem i höst
26 aug. 2020
Ta avstamp från honungens gyllengula färgskala till höstens projekt i trädgård och hem. Vi har satt samman ett kollage av nylanserade och klassiska produkter tillsammans med växter, som du kan inspireras av.
Låt trädgården bli basen för en teproduktion
21 aug. 2020
Färska blad på sommaren och torkade på vintern – här är några odlingsvärda växter som du kan koka eget te av.
Trivsel hemma i höst
19 aug. 2020
Höstens utställning på Svenskt Tenn handlar om hur du skapar hemtrevnad. Utgångspunkten är den öppna spisen.
Så utnyttjar du växternas dubbeleffekt
14 aug. 2020
När allmänhetens kunskap ökar efterfrågas det som ger mer än bara ett vackert intryck. Här är några växter som bidrar med dubbla effekter i trädgården.
Fiskars lanserar modeplagg för trädgården.
4 aug. 2020
När det finska företaget Fiskars samarbetar med modedesignern Maria Korkelia blir gränsen mellan streetmode och arbetsplagg hårfin.
Att skörda regnvatten.
28 juli 2020
Här är ett tips på hur du blir proffs på att ta hand om regnvattnet och på det viset får en hållbar trädgård och samtidigt som du bidrar till att förbättra miljön.
Tips på blommor som går att äta
21 juli 2020
Förena nytta med nöje genom att odla blommor som går att äta i trädgården. Interflora har en lista som kompletterar våra egna favoriter.
Sätt guldkant på tältsemestern med Glamping
14 juli 2020
Hör du till dem som tröttnat på att spendera semestern sovandes på tunt liggunderlag och matlagning över öppen eld? Då kan glamping vara något för dig.
Lisa Larsons lustfyllda lera
7 juli 2020
Gustavsbergs Porslinsmuseum öppnar dörrarna efter renoveringen med en utställning som visar mångfalden i keramikern Lisa Larsons skaparkraft.
The Kinfolk Garden släpps i höst
1 juli 2020
Livsstilsmagasinet Kinfolk släpper sin första trädgårdsbok till hösten.
Förbered dig för ”Tusen Trädgårdar” på söndag
26 juni 2020
På söndag är det för tionde gången dags för den stora trädgårdsvisningsdagen Tusen Trädgårdar. Det innebär att det kanske finns möjlighet att kika in grannens privata trädgård. Men det finns också mycket annat att se och inspireras av för den som är trädgårdsintresserad.
Odla bär i kruka
24 juni 2020
Nu kan du som har balkong och längtar efter egenodlade bär få din dröm förverkligad.
Nationalmuseum visar Sara Danius unika Nobelklänningar skapade av Pär Engsheden
16 juni 2020
Nu kan du som hänförts av Sara Danius vackra Nobelklänningar i tv, ta del av dem i verkligheten. Från och med den 16 juni går de att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm.
Smarta papperskorgar optimerar städernas sophämtning
12 juni 2020
Teknik optimerar tömningen av storstädernas papperskorgar. Först ut att prova de smarta papperskorgarna är Södertälje kommun.
Värt en omväg - Juntras Grönt
8 juni 2020
Den här sommaren är en bra tid för att ge sig iväg på upptäcktsfärd i sina hemtrakter. Här kommer ett tips på ett utflyktsmål som passar de som bor i Stockholm med omnejd.
3 återvunna nyheter
3 juni 2020
Att allt fler företag vill vara med och påverka samhällsutvecklingen åt ett mer miljövänligt håll märks i de prouduktsläpp som skett den senaste tiden. De satsats mycket på återvinning, både av det material som används i den normala verksamheten och av material som man hittar utanför företagets v...
Galen i ogräs
1 juni 2020
Gör trädgården vild och vacker med ogräs. Det rådet kommer från den engelska trädgårdsdesignern Jack Wellington som är galen i de lättskötta växterna som även finns med i trädgårdarna han designar. Är det dags att se på det oönskade växterna med andra ögon nu?
Nästa anhalt Höganäs för Kristina Stark
22 maj 2020
Industridesignern Kristina Stark har i ett samarbete med Höganäs stjärndrejare Anders Johansson tagit fram en stilren mugg. Det är den första produkten i Höganäsprojektet och förhoppningen är att det ska komma fler föremål som ska bära den bekanta saltglaserade ytan.
Stabilt för trädgården av småländska Fabrikant
19 maj 2020
Intresset för att möblera uterummet ökar. I år har trämöblerna fått ge vika för möbler i metaller och stål. Nystartade Fabrikant är en av företagen som satsat på att tillverka stålmöbler för utomhusbruk.
Mer skit under naglarna med Grow Here
15 maj 2020
Nu kan det snart bli möjligt för alla som bor i staden och som är sugna på att odla att hitta odlingsbar mark. Matchningstjänsten Grow Here började i Göteborg men nu utvidgas den så att boende i andra städer också kan stoppa fingrarna i jorden.
Maj – 2020, den romantiska inspirationslistan för trädgårds- och naturälskare.
12 maj 2020
Maj bjuder på kyliga vindar. Även om vi är många som längtar efter värme så hinner vi för en gångs skull att njuta av all prakt som naturen bjuder på när våren förlängs tack vare låga temperaturer. Jag gräver just nu där jag står och hittar inspirationen på nära håll. Här är delar jag med mig av...
Biokol – rena rama science fiction
7 maj 2020
Årets trädgårdsprodukt - Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord, och färdig blom...
Franks flora och Sofieros Herbarium
4 maj 2020
Befinner du i närheten av Helsingborg i sommar ska du inte missa utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott.
Färginspiration till sommarens projekt
29 apr. 2020
Precis innan sommaren när många är på väg att kicka igång säsongens renoveringsprojekt lanserar Nordsjö en sommarlätt kulörpalett i samarbete med influencern Anna Kubel
Ett litet grönt mikrokosmos på flaska
27 apr. 2020
Årets trädgårdsprodukt - Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord, och färdig blom...
Kompostera mera – vi har listat 10 olika system
21 apr. 2020
Nu behöver du inte gömma undan komposten längre. Vi har listat 10 komposter som kan vara användbara både för privatpersoner och proffs. Några av dem kan bli riktiga smycken i trädgården.
Minska plasten med ekologiska krukan
17 apr. 2020
Årets trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord och en färdi...
Från jordig knöl till trendig blomma
14 apr. 2020
Ingen sommar utan dahlior, åtminstone om man vill göra som blomsterbönderna gör. På köpet får du en blomma som är tacksam att plocka in till buketterna inomhus. Det är dock vissa sorter som är mer eftertraktade en andra. Vi har listat några av de vackraste.
Vild och vacker till påsk
9 apr. 2020
Gourmetkrogarnas stjärnkockar gör det och Lisen Sundgren har alltid gjort det – lagat mat med vilda växter. Här är boken som gör det enklare även för dig att plocka av skogens skafferi till matlagningen.
Gräsfrö med turbo ger grönare matta
7 apr. 2020
Året trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Målet är att belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. Ett skydd för träd i betong, miljövänlig jord och en färdig...
Låt påsken blomma som i Flowers & Craft
3 apr. 2020
Påsken nalkas och trots att det troligen blir en av de märkligaste helger på länge så vill vi på Elmia Garden Trends inspirera dig till att skapa en härlig långhelg med utgångspunkt från trenden Flowers & Craft. Det är auktionsfynd och handplockade föremål med handgjord känsla gärna i naturliga m...
Det här är Boodla, vinnare av ”Årets Spadtag” år 2020.
31 mars 2020
Stadsodlarna Boodla får ”Årets Spadtag” för att de på ett lustfyllt och kreativt sätt sprider kunskap om hur städerna kan bli grönare. Tävlingen vill främja hållbar utveckling där jorden har en central plats och priset delas ut för första gången i år.
En intensivt rosa skönhet som lockar till dans är Årets pelargon.
26 mars 2020
Det är en knallrosa dansant skönhet som i år utsetts till Årets pelargon av Blomsterfrämjandet. Ambassadör i år är blomsterkreatören och pelargonälskaren Gunnar Kaj som menar att den här sorten får honom att vilja bjuda upp till dans.
Odla utan plast med jordpress
24 mars 2020
Att odla är bra, både för människa och natur men det är inte alltid så hållbart då många av redskapen och kärlen är tillverkade av plast. Här är ett tips på hur du kan driva fram småplantor mer hållbart.
Skyfflalette är den ergonomiska skyffeln som underlättar trädgårdsarbetet
20 mars 2020
Året trädgårdsprodukt – Elmia Garden Award - är tävlingen som främjar goda produktlösningar framtagna i syfte att underlätta trädgårdsarbetet. Vi vill också visa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom idéerna. En fågelholk med kamera, en trådkorg i stål och ett praktisk...
Krukväxtens dag
17 mars 2020
Idag uppmärksammar vi på Elmia Garden Trends våra krukväxter som förgyller var dag hemma året runt. Här är några populära säsongsväxter för fönsterbrädan och trenderna som de passar i.
En andra chans med Kintsugi
13 mars 2020
Med Kintsugi får dina keramikkärl nytt liv. Som ett led i att främja hållbarhet och långsam konsumtion erbjuder Mateus sina kunder att lämna in varumärkets skadade keramik för reparation enligt den japanska hantverkstekniken.
Hemmets hemliga trädgård
10 mars 2020
När den danska blomsterateljén Poppykalas samarbetar med svenska Layered blir resultatet The Secret Garden, en prisad mattkollektion i starka och trendkänsliga 80-talsfärger.
Svenskt Tenn lanserar designsamarbetet Dé
6 mars 2020
Designsamarbeten är fortfarande intressant för branscher verksamma inom mode, inredning och trädgård. Den senaste i raden är belgisk. Nu lanseras Ann Demeulemeesters porslinsserie producerat av Serax på Svenskt Tenn.
Blomstrande konsert
3 mars 2020
Vinn biljett till en stjärnspäckad och blomstrande konsert genom att nominera någon du tycker förtjänar uppmärksamhet. Artisterna kommer att uppträd i ett hav av tulpaner på Abba-muséet i Stockholm.
Odla på kontoret med Vissheims hyllsystem
27 feb. 2020
Intresset för att odla i vatten ökar mycket tack vare att tekniken och kunskapen om hur man skapar hydroponiska odlingssystem ökar. Företaget Vissheim har satsat på att ta fram odlingshyllor anpassade till kontorsmiljöer med målet att lugna och tillfredsställa personalens sinnen på olika sätt.