Missa inte amaryllisens dag

Missa inte amaryllisens dag
Äntligen är det dags för julens primadonna att ta plats i våra hem. Den 19 november, på amaryllisens dag, går startskottet och nu brukar butikshyllorna vara välfyllda med krukodlade lökar. Vilken blir din favorit i år?

Den 19 november är det amaryllisens dag vilket innebär att det är dags att köpa hem en krukodlad amaryllis om du vill att den ska slå ut lagom till jul. Amaryllis är en fantastisk blomma tycker vi och ett måste till jul. Ska du bara satsa på en julblomma i år så är det den du ska satsa på. På köpet får du en växt som ger en elegant julstämning hemma samtidigt som den är dekorativ - från lök till blomning. Sköter du den rätt så står amaryllisen dessutom länge.

Vill du inte att din amaryllis ska ränna i väg och bli allt för gängliga ska du placera den så ljust som möjligt.  Och apropå det där med timing till jul så kan du reglera blomningen med temperaturen. Värme sätter fart på blomningen medan en svalare temperatur saktar ner förloppet samtidigt som blommorna står längre. Vattna den sparsamt, ett litet, litet glas precis innanför krukkanten, cirka en gång per vecka räcker gott. Vrid krukan då och då så att blomstjälken växer så rakt som möjligt.

Vi vill också tipsa om den nya sorten Amaryllis Mystica Double – en rödstrimmig amaryllis med långsmala kronblad vilket gör att den får ett sirligt utseende. Det är en nyhet hos Klostra i år och har du tur så hittar du den även i din lokala blomsterhandel.

En annan stor fördel med amaryllis på lök ärr att du kan du spara löken och försöka driva den i blom igen. Så här gör du:

  • När den blommat över, klipp bort blommorna så att plantan inte lägger onödig kraft på att bilda frön.
  • Låt stjälken eller stängeln vissna ner ordentligt innan du tar bort den helt och hållet. Den ska vara så pass vissen att den nästan faller bort av sig själv.
  • Under sommaren kan du placera ut växten på en vindskyddad och halvskuggig plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober.
  • Låt därefter löken vila något och placera den torrt och svalt, helst i en temperatur på mellan 12 -15 grader. Den kalla perioden behöver amaryllislöken för att kunna sätta nya blommor.
  • När du skymtar en knopp i löken är det dags att ta fram din amaryllislök i värmen igen. Det brukar ta cirka 3 månader.
  • Plantera om och vattna så kommer den nya blomman att slå ut. Normalt brukar den här andra blomningen inträffa i januari eller februari det vill säga något efter jul, egentligen då man behöver blommor som allra bäst.

 

Lycka till med årets amaryllis och glöm inte bort att fråga efter amaryllislök som är uppdriven här i Sverige när du är i butiken.

 

Foto: Ibulb/Blomsterfrämjandet.