Blomsterlök - vacker blomning under hela säsongen

Blomsterlök  - vacker blomning under hela säsongen
Det är redan dags att börja tänka på våren i rabatter och krukor. Blomsterlöken ska ner i jorden nu för den som vill möta våren med blommor. Om du är nybörjare på blomsterlök så finns det en smart genväg som ger blomning hela våren.

En bra sak med den här tiden på året är att det redan är det är tillåtet att börja tänka på våren. Nu är tiden mogen för att plantera de blommande lökväxterna i rabatter och krukor. Men hur får man egentligen till en vacker blomning från tidig till sen vår?

Det hjälper att plantera ner lök av olika sorter och arter. Snödroppar krokus och scilla hör till de som kommer tidigt medan narcisser, allium och kungsängslilja blommar senare. Tulpaner är en favorit men det är inte alla som har möjlighet att odla dem på grund av de glupska rådjuren. Numera finns det dock flera produkter på marknaden som skyddar dina skönheter från att bli uppätna.

Om du bor i lägenhet med balkong kan du plantera blomsterlök i kruka och få samma effekt som i trädgården. Fördelen är dessutom att du kan njuta av vårblomningen utan att oroa dig för att de ska bli uppätna av de fyrbenta vännerna.

löplanterin-egt.jpg

Blomsterlök för såväl trädgård som balkong och terrass hittar du i närmaste handelsträdgård och så klart även på webben. I Stockholmstrakten brukar Rosendals trädgård ha en härlig lökmarknad bland annat. På webben hittar du blomsterlök hos Larsviken - om du inte bor i närheten av deras gårdsbutik så att du kan handla dina favoriter direkt.

New-Botanic.jpg

För dig som är nybörjare på blomsterlök eller inte har tillräckligt mycket tid för att välja ut rätt sorter så vill vi tipsa om att det numera går att hitta färdiga lökpaket. Paketet består av de tidiga små blommande lökväxterna tillsammans med narcisser, tulpaner och till och med kungsängsliljor. Det är Hanna och Nicole på New Botanic som gjort ett urval av 50-talet lökar som ger fin blomning under hela våren, från februari till maj. Paketet är i första hand tänkt för krukodling och i paketet ingår även instruktioner för hur du ska plantera för bästa resultat.

Foto: New Botanic, Helena Kaasik och Unsplash.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik