Fyll årets påskägg med en skön trädgårdsbok

Fyll årets påskägg med en skön trädgårdsbok
Det har kommit ut en mängd nya trädgårdsböcker och med påsken runt hörnet kan lite inspirerande trädgårdslitteratur bli en härlig present till någon du tycker om – dig själv kanske? Vi har valt ut 5 stycken ur vårens skörd av böcker som nyligen släppts.

1. Krickelins livskraft från trädgård och hav av Kristin Lagerqvist

The Book Affair

Det här är en bok som vill inspirera oss till att hämta kraft från trädgården snarare än att stå i brygga för att skapa den perfekta täppan. Med utgångspunkt från sin trädgård på Västkusten tar Kristin Lagerqvist med oss på en lustfylld resa med målet få oss att landa i grönskan och att väcka vår lust att skapa på olika sätt. Boken är kryddad med recept, odlingsråd och andra kreativa skapartips. Det är en riktig livsnjutarbok med ljuvliga fotografier som även dessa är tagna av Kristin.

 

2. Växtriket av Bosse Rappne

The Book Affair

I den här boken får vi följa arbetet i Slottsträdgården Ulriksdal under ett helt år. Bosse Rappne har med varm hand och en stor passion för trädgård drivit den här trädgården i över 30 år. På köpet har han blivit folkkär. I boken får vi uppleva hela sex årstider vilket ska ge oss insikter om hur trädgårdens kretslopp fungerar. Med oss får vi en mängd tips som kan vara användbara för att skapa ett eget personligt växtrike. Det finns också ett antal noggrant utvalda porträtt på växter och tips på hur de ska odlas. Boken är ett samarbete mellan Bosse Rappne, fotograf Sandra Birgersdotter Ek, formgivare Kristina Nauckhoff och journalist Kristofer Gustafsson.

 

3. Odla blommor av Hanna Wendelbo

Bonnier Fakta

Den som är sugen på att ta tag i sommarblomsrabatten inför årets säsong kan ha god användning av den här boken som ger dig kunskap om hur du odlar annueller från frö till bukett. Hanna Wendelbo är egentligen designer. Till vardags skapar hon härliga mönster framför allt på tapeter, gärna med organiska mönster som för tankarna till Arts and Crafts - mästaren William Morris. För att få inspiration från växtriket odlar hon mycket i sin trädgård. I boken delar hon med sig av kunskapen hon samlat på sig om odling, skörd och hur du sedan kombinerar blommorna – i rabatten och i buketter. Alla bilder är tagna av Hanna själv.

 

4. Dahlia av Ulrika Grönlund

Bokförlaget Arena

Det här är en blomma som är på i princip allas läppar just nu. Dessutom är det dags att skaka liv i de övervintrade knölarna om du vill ha en prunkande dahliarabatt i sommar. För den som behöver hålla någon i handen under resans gång kan den här boken vara ett alternativ. Det bjuds bland annat på tips om olika sorter, hela 222 stycken. Det finns också odlingsråd och skötseltips tillsammans med en mängd inspirerande bilder som kan få den envisaste dahliamotståndaren på fall.

 

5. Mästarnas köksträdgårdar av Bella Linde och Lena Granefelt

Bokförlaget Arena

I den här boken får vi följa med in i de mest meriterande trädgårdsodlarnas privata odlingsparadis. Det är inga vanliga villaträdgårdar vi hamnar i. Med finns en permakultur, en koloniträdgård, en balkongodling, en täckodling och en återupptäckt handelsträdgård, bland mycket mer. Med journalisten Bella Linde som ciceron och fotografen Lena Granefelts fantastiska bilder så blir det en inspirerande tur som lär väcka den nedfrusna odlingslusten till liv hos oss alla.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik