31 augusti 2018

Mönstergillt pill med blommor skapar framtidens trender

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Möt tapetformgivaren Hanna Wendelbo-Hanson som med sina blomstermandalas för alltid har förändrat vår syn på växter och blommor. För Elmia Garden Trends berättar hon om sin stora passion för natur och växter och varför hon tror att vi kommer att få se mer färg i trädgården framöver.

 

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo skapar inte bara ljuvliga tapetmönster med naturmotiv. Hon inspirerar till och utmanar oss att använda vår kreativitet med växter på nya sätt. På Instagram har hon blivit ett fenomen med sina växtmandalas. Hon har också en kanal på Youtube där hon får det att se väldigt enkelt ut att måla blommor med akvarell. Elmia Garden Trends pratade nyligen med den passionerade blomsterälskaren, ett samtal som kom att handla om trädgårdsodling, trender och varför det är så underbart att odla.

Du lämnade din fasta anställning som tapetdesigner för två år sedan och arbetar idag som konsult, vad håller du på med just nu?

För ögonblicket gör jag en ny tapetkollektion för Midbec samtidigt som vi planerar en lansering av den kollektion som precis är klar. Sedan arrangerar jag workshops med blomstermandala, bland annat ska jag hålla i en på Norrvikens trädgårdar i höst. Samtidigt skriver jag en bok som ska vara färdig om ett par månader, så det känns som jag har att göra.

 

Har du alltid varit intresserad av växter, natur och trädgård.

Jag har alltid använt naturen som en källa för återhämtning och inspiration. Men det var inte förrän jag flyttade till lägenhet med balkong i Göteborg som jag började intressera mig för odling. Idag är det mer än ett intresse – det är en passion.

 

Hur odlar du idag?

Jag bor i hus med en trädgård på dryga 1200 kvadratmeter. Där odlar jag framför allt ettåriga växter och ätbart, vi har bland annat fyra fruktträd i trädgården som bär mycket frukt för första gången i år. Men jag börjar också inse att man spar tid med perennrabatter. Därför har jag börjat anlägga allt fler sådana. På det sättet frigör jag tid till odling av sommarblommor. 

Har du designat din trädgård själv eller har du tagit hjälp?

Trädgårdsdesigner Karin Malmberg gjorde grundformen åt oss. Sedan har strukturen förändrats något efter hand. Vi valde att ta hjälp eftersom jag som designer vet hur värdefullt det är att anlita ett proffs med rätt kunskap. Det har också visat sig vara värt var enda öre och något som jag varmt rekommenderar.

 

Vilka växter tänker du satsa på framöver?

Jag fick idéen att jag skulle använda eget växtmaterial när jag håller mina workshops med blomsterpill, så just nu satsar jag på sommarblommor som jag driver upp från frö. Det blommor som fungerar riktigt bra är rosenskära, gärna den polkagrisrandiga sorten `Capriola´. Alla blommor med lite platta blad går fint att göra mandalas med, exempelvis prästkrage och zinnia. I år har jag också varit extra förtjust i tagetes. De har fått ersätta nejlikan som jag tidigare har odlat mycket. Dessutom är gult en färg som jag tror på mycket framöver.

Blir du påverkad av trädgårdstrender?

Jag tror att jag omedvetet blir påverkad av trender. Men jag tror också att jag är en av dem som är med att staka ut dem. Internet och sociala medier är naturligtvis en stor inspirationskälla och det är väldigt kul att följa duktiga influencers som har växter och trädgård som inriktning. Det är också där man kan se vad som händer i framtiden.

 

Vilka trender ser du just nu?

Jag tror att intresset för att odla ätbart kommer att vara fortsatt stort framöver. Men jag ser också att det kommer allt mer färg i våra trädgårdar. Att odla för att använda i inredningen tror jag också på. Intresset för sommarblommor kommer stort. Jag vill också tipsa om hashtaggen #grownnotflown på Instagram där diskussionen om miljö och snittblommor förs. Närodlade snittblommor och blomsterfarmer tror jag att vi kommer att få se mer av.

Fakta:

Namn: Hanna Wendelbo-Hansson

hanna@hannawendelbo.com

Yrke: Mönsterdesigner med en passion för blommor och odlande.

Bor: I villa med en 1200 kvadratmeter stor trädgård med växthus, fruktträd, sommarblomsodling och en och annan perennrabatt.

Familj: Maken Martin och tre barn.

Aktuell med. Ny tapetkollektion för Midbec, Workshops med blommor och en bok.

Din bästa trädgårdsupptäckt: När jag efter ett antal års odlande i lerjord på träskmark upptäckte att jag kunde höja upp mina jordbäddar började det växa i min trädgård. Egentligen var det först då jag började odla på allvar.

 

Foto: Hanna Wendelbo-Hansson