menu

3 maj 2019

Vattna med stil under semestern

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Självvattningskrukor i plast göre sig inte längre besvär. Nu ska det vara designade varianter fina nog att stå framme året runt. Här är 3 modeller.

 

Visserligen dröjer det ännu ett tag innan det är dags för semester. Men jag tycker att det är samma problem varje år. Hur man ska få sina krukväxter att överleva under tiden är den ständiga frågan.

 

Själv har jag har provat allt. Vackra glasbollar som man fyller med vatten och sticker ner i jorden, uppochnervända PET-flaskor och trådar i slang, så kallade semestervattnare, inget fungerar riktigt bra. Allra bäst och kanske trevligast är det ju med en växtkunnig granne som kikar till växterna regelbundet. Men om hen också är på semester, vad gör man då?

Självvattnande krukor

I år tänkte jag byta metod och prova sjäv-vattnande-kruk-tricket. Länge har det här varit en pryl som haft ett ganska trist utseende. Men nu börjar det hända grejer. Dessa har jag plockat ut först och främst för att de är tillräckligt snygga för att ha på fönsterbrädan hela tiden. Om de också får mina växter att prunka medan jag är bortrest så kommer de att rädda min semester.

 

Det ska bli spännande att utvärdera hur växterna trivs i en sådan här kruka. Jag tänker att det kan vara bra för dem om jorden åtminstone torkar lite lätt emellanåt. Det är också intressant att veta hur ofta man måste fylla på i vattenreserven. Kanske är det ett system som trots allt fungerar bäst tillsammans med någon som passar växterna. Är det någon som provat ett självvattnande kruksystem? Hur tycker du i så fall att det fungerar? Hör gärna av dig till oss på Elmia Garden Trends och berätta om dina erfarenheter.

 

  1. Hemtex självvattnande kruka är ett samarbete mellan Tareq Taylor och företaget. Den mäter 12x12 cm.
  2. Wet pot M har ett munblåst ytterhölje i glas och ett innanmäte i terrakotta. Man fyller på med vatten i mellanrummet vilket gör att växtens jord hela tiden hålls fuktig. Den här krukan finns i 3 storlekar. Du hittar den bland annat på Designtorget och på Norrgavel.
  3. Krukan Oasis är företaget Northens bidrag som semesterräddare. Den finns i två storlekar varav den större rymmer ett mindre träd. Det fiffiga med den är att man enkelt fyller på vatten i den lilla öppningen som sitter emellan de två delarna.

 

Foto: Hemtex, Designtorget och Northen.