Låt november dofta

Låt november dofta
Hyacinten är den perfekta växten för den här tiden. Det ger en föraning om jul samtidigt som den sprider en ljuvlig doft inomhus. Om du inte drivit fram egna hyacinter så finns det ändå möjlighet att njuta av dem nu.

Älskade hyacint, så ljuvlig både i form och färg. När man vill smygstarta julen men inte vill gå hela vägen är hyacinten det perfekta valet. Vi är många som har längtat efter den här tiden då vi får frossa i hyacinter som med sina krispiga gröna blad och kryddiga doft sprider både glädje och skönhet hemma.

Ursprungligen kommer hyacinten från sydöstra Turkiet och västra Syrien. Troligen kom den till Sverige under 1600-talet och har sedan dess älskats och odlats både utomhus och inomhus. Den finns i en mängd olika färger men vanligast så här års är de vita, blå och rosa hyacinterna. Just nu är butikerna laddade med uppodlade lökar och det är lätt att falla för frestelsen att köpa hem ett gäng. Vi väljer gärna de som drivits fram av odlare här i Sverige.

Den ambitiöse har redan köpt lök och drivit fram dem själv från förpreparerade lökar. Men det tar lång tid att driva fram hyacinter – cirka 10 veckor. Tur då att det går att fuska genom att köpa uppdrivna lökar, ta bort all jord, skölja av rötterna och placera dem i ett hyacintglas. Ett tips är att placera många vaser tillsammans på en bricka. På det sättet blir effekten större i rummet där de står.

Lika vackert är det att plantera några hyacintlökar tillsammans i en kruka. Lökarna är så fina så de får gärna sticka upp över krukkanten. Dekorera med mossa runt om. Mer behövs inte för att tjuvstarta julen.

 

Foto: Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik