Den bittra gurkan

Den bittra gurkan
Att resa i sinnet med hjälp av växter och mat är en trend som vi ser växer allt starkare. Vi har berört det här fenomenet i trendtemat Grönskande stad där bittergurkan är med som en av växterna. Men vad är det egentligen för grönsak?

Du har kanske spanat på de knöliga gurkliknande grönsakerna som ligger i högar i de asiatiska grönsaksbutikerna och undrat vad det egentligen är? Det är troligen bittergurka du sett - klätterväxten som kan bli hela 5 meter hög. Ursprungligen kommer bittergurkan från Indien varifrån den spritt sig till andra områden med tropiskt klimat, framför allt till Asien men även till Afrika och Karibien. Utseendemässigt kan den variera, från kort och knubbig till en långsmal gurka på 30 centimeter. Även färgen kan skifta. Ofta skördas den grön men gulnar vartefter den mognar.

Bittergurkan är god att äta men smakar bäst tillredd. I Indien fyller man den med kryddor och steker den i olja. Men det går också att koka den eller tillreda den i ugnen ungefär som squash. Frukten används också som örtmedicin, bland annat som som laxermedel och på vissa håll tros den till och med bota diabetes. Men det finns inga bevis för att det verkligen fungerar.

Som de flesta gurkor trivs bittergurkan bäst i växthus eller på en riktigt skyddad plats utomhus. Fröna ska gärna blötläggas innan de förkultiveras inomhus i såjord. När frostrisken är över planteras de utomhus. Blommorna ska pollineras för hand med pensel. Du som sått bittergurka har kanske redan hunnit skörda ett antal gröna skönheter men för dig som inte hann med i år återstår det bara att vänta till nästa säsong.

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik