Så maxar du skörden på ett reko sätt

Så maxar du skörden på ett reko sätt
Årets trädgårdsprodukt eller Elmia Garden Award är tävlingen som vill belysa den kreativitet som råder i branschen och berätta historien bakom alla goda trädgårdsidéer som förverkligas, allt i syfte att underlätta för oss som älskar att odla. Vi har pratat med företaget som står bakom ett av de fem tävlingsbidragen - det miljövänliga odlingskittet Organic Way.

En produkt som vi tycker platsar i årets startfält av tävlingen Elmia Garden Award – Årets trädgårdsprodukt är Organic way, det miljövänliga odlingspaketet som gör det möjligt att få det bästa resultatet av trädgårdsarbetet. Det är företaget GTG Nordic som skapat Organic Way. Vi ringde upp Gunnar H Svensson som är medgrundare av företaget, för att ta reda mer.

 

Vilken är bakgrunden till att ni tagit fram odlingspaket?

-Nu när det inom EU blivit förbjudet att använd nästan alla bekämpningsmedel så måste vi hitta nya lösningar för att konsumenterna ska få ett så bra resultat som möjligt av sina odlingar. Som hobbyodlare behöver du ha mer kunskap om vad dina växter behöver för att utvecklas till friska grönsaker och blommor.  Organic Way är ett led i att göra trädgårdsarbetet lustfyllt, berättar han.

 

Paketet består av ett antal ekologiska fröer som anpassats för odling i vårt avlånga land där temperaturerna kan variera stort mellan nord och syd.  Inte minst viktiga är de 4 olika handplockade produkterna som är designade för att stärka växternas motståndskraft vilket därmed ger bättre och rikligare skördar. Det är en produkt som skyddar växterna från angrepp av myror och sniglar, en annan som verkar stärkande, ytterligare en som hjälper dem att ta upp näring och en sista produkt som bland annat förhindrar att olika sorters mögel får fäste.

 

-Allt börjar egentligen i butiken vilket ställer krav på personalen. När kunden står där framför hyllan med olika gödsel så upplever vi att det är många som har svårt att välja. Vi vill att det ska vara enkelt för personalen att ge råd och för kunderna att göra bra och miljövänliga val.

_ANK9906.jpg

Var finns Organic Way?

De går att hitta alla produkter i de flesta handelsträdgårdar och butiker, både hos e-handlare och i fysiska butiker.

 

Hur kommer det sig att ni anmälde Organic Way till Elmias tävling?

Vi vill naturligtvis att så många som möjligt ska upptäcka den här produkten som vi tycker är riktigt bra? Att vara med i Elmia Garden Award är ett bra sätt att synas.

 

Vad gör ni om ni kammar hem segern?

Då kommer vi naturligtvis använda den i vår marknadsföring. Men en skål med ett glas bubbel av något slag blir det nog också.

Elmia Garden I ÅretsTrädgårdsprodukt2022.jpg

Elmia Garden Award - Årets Trädgårdsprodukt är en utmärkelse som lyfter nya och innovativa produkter inom trädgårdsbranschen. Syftet med Årets Trädgårdsprodukt är att visa på den kreativitet och produktutveckling som sker inom trädgårdsbranschen. Produkterna bedöms av en jury och vinnaren i Årets Trädgårdsprodukt 2022 kommer att offentliggöras under våren, lagom till trädgårdssäsongens start.

Juryn består av Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott, Christina Säll, Hemträdgården samt Magnus Åström, grafisk formgivare.

Läs om de nominerade produkterna här.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik