Bild med porträtt

Bild med porträtt
Sommarens stora utställning på Millesgården speglar en av våra allra folkkäraste designers – Stig Lindberg. Hans strävan efter att skapa föremål med lekfullhet och elegans utan att tumma på användbarheten, har gjort att föremålen lever än idag. Missa inte utställningen som öppnar på Millesgården nu.

Är du i Stockholm i dagarna så ska du inte missa att svänga förbi Millesgården på Lidingö utanför Stockholm. Där öppnar nämligen utställningen om formgivaren och illustratören Stig Lindberg. Det är en omfattande utställning med över 400 objekt på som väl speglar hans stora produktiva liv som formgivare.

Stig Lindberg betraktas som banbrytande när det gäller färg och form. Han var verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik i slutet av 1930-talet. Det var en dynamisk tid då begreppet ”vackrare vardagsvara” inspirerade många formgivare att skapa produkter där funktionen inte skulle stå i vägen för estetiken, och omvänt. Mest känd är han kanske för bruksporslinet som kom till under 50- och 60-talet. De blev snabbt folkkära och bar namn som Berså, Salix och Prunus.

stig-lindberg-på-waldemarsudde.jpg

Hemma hos oss var det Ribb som gällde. Den togs fram till Hemsutställningen H55 och togs ur produktion 1974, för att lanseras igen år 2003. Och visst är det svart-vit-randiga mönstret ett fint komplement till de många botaniska mönstren.

Men det var inte bara porslin han arbetade med. Kommer ni ihåg sparbössan i form av en Skotte? Ett ljuvligt föremål som skulle uppmuntra till sparande. Andra mindre kända objekt är utegrillen i emaljerad plåt och teveapparaten Lumavision.

SL.JPG

Det som är så härligt med Stig Lindberg är att han kunde konsten att skapa objekt med distinkt och tydliga formgivning vilket gör att föremålen fortfarande älskas och används. Tala om hållbarhet. Utställningen öppnar fredagen den 29 maj 2021 och pågår till 30 januari 2022. Så det finns gott om tid att se den.

Foto: pressbilder från Millesgården.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik