Den senaste odlingstrenden – strunta i spaden

Den senaste odlingstrenden – strunta i spaden
No dig är odlingsmetoden som trendar inom trädgård just nu. Sluta att gräva till förmån för mikrolivet och daggmaskarna är budskapet. På köpet får du en bättre skörd, en prunkande trädgård och inte minst en rygg utan smärta – nu har den första handboken på temat kommit ut på svenska.

Att odla utan att ta ett enda spadtag är en trend – eller snarare en rörelse som sprids som en löpeld, inte bara i Sverige utan även i resten av världen. Vi på Elmia Garden Trends har berört den här miljövänliga metoden att odla i trenden Happy Hybrid. Nu har den första svenska handboken kommit ut i handeln. Det är skribenten och författaren Bella Linde tillsammans med fotografen Lena Granefelt som ligger bakom boken Odla utan spade – no dig på svenska. (Ordfront förlag)

no-dig-egt.jpg

När Bella Linde efter ett par år utan att ha tagit ett enda spadtag i grönsakslandet, fick bättre skördar blev hon nyfiken och började läsa på. Det finns gott om material på engelska men inte så mycket på svenska, förrän nu. Odla utan spade handlar alltså om att glömma spade och jordfräs för en stund. På så vis får daggmaskar och mikroliv ro att bygga upp en fin struktur i jorden som bättre bevarar näring, vatten och syre – det vill säga de beståndsdelar som växterna bäst behöver för att trivas och utvecklas bra i jorden. Dessutom blir balansen i jorden bättre vilket minskar sjukdomar av olika slag. I stället för att gräva tillsätts material uppifrån som maskar och annat småliv gör om till näring.

Det finns några grundläggande moment som du ska tänka på när du odlar på det här sättet. Att aldrig trampa i jordbädden är en sak, att aldrig låta jorden ligga naken är en annan. Om du redan har ett grönsaksland och vill skippa grävarbetet så kan du prova direkt. Med hjälp av boken Odla utan spade får du all den kunskap du behöver för att kicka igång en no-dig-odling. Bland annat finns det information om tre olika metoder för hur du ska bygga upp odlingsbäddarna – välj den som passar dig bäst.

Boken kom ut i mars månad och finns där de flesta böcker säljs.

Foto: pressbilder tagna av Lena Granefelt.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik