Trender från mässan i Paris

Trender från mässan i Paris
Det här är nästan en direktrapportering från den franska mässan Maison & Objet som pågår nu i Paris. Härlig positiv stämning är det bestående intrycket från den något komprimerade mässan. Håll till godo med de senaste inredningstrenderna från Paris.

Eftersom jag just är hemkommen från den franska mässan Maison & Objet är huvudet fyllt av intryck och inspiration. Mässan är i vanliga fall gigantisk men i år var den betydligt mindre. Två hallar var helt stängda och i de sex som var öppna var det något glesare, både mellan utställarna och folk som besökte dem. Härligt för oss besökare och så underbart det är att mässan är i gång igen. Det var det också det generella intrycket av hela mässan. Jag såg glada och positiva människor som, trots masktvång och vaccinpass tagit sig ut för att spana på det senaste och köpa in produkter till sina butiker. Det fanns också en liten men ambitiös trendutställning med tre olika teman. Förutom allt jag såg i dem tar jag med mig trä, återbruk, rustika textilmaterial, keramik och accentfärgen lila med mig hem. Men nu till trenderna:

1. New rustic

newrustic.jpg

I det här temat har fokus lagts på det lokalproducerade och berättelsen bakom varje produkt, var, hur och av vem den är tillverkad. Hantverkaren är lika viktig som själva resultatet av arbetet då hantverkstradition, kunskap och teknik fungerar som garanti för äkta vara och därmed också en slags standard för hållbarhet. Arv och miljö är ledord för den nya produktetiken snarare än nya former. Den här trenden tycker jag stämmer väl överens med Elmia Garden Trends ”Jorden vi ärvde”, som också handlar mycket om landsbygd, hantverk och att återvända till sina rötter. Även färgskalorna i de två trenderna korresponderar men i vårt trendtema har vi även lagt till en rosa nyans till allt det beige och grå.

2. Sculptural

Sculptural.jpg

Det här temat har också hållbarhet som utgångspunkt men i form av uttrycksfulla former som står för det unika och det oväntade. Materialen är gedigna och formerna kantiga vilket ger en känsla av lyx. Jag tänkte faktiskt främst på förra årets tema ”Eclectic Garden” när jag klev ut från den här utställningen. Kan det vara så att vi ligger steget före i vårt avlånga land?

3. Arty studio

arty-studio.jpg

Arty studio är ett tema som nuddar vårt tema ”Grönskande stad” i mångt och mycket, men utgångspunkten är lite olika. Medan Arty studio utgår från konsten och vår längtan efter att samla på unika objekt för att skapa ett ombonat och välkomnande hem så är det växterna vi samlar på i vår trend. För många är det idag en hobby att buda på sticklingar av udda växter vilka kan komma upp i tresiffriga belopp på auktionssajter. Dessa planterar vi i de finaste krukorna och placerar på en central plats hemma.

Foto: mobilfoto och vanliga bilder av Helena Kaasik samt Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik