Torktider

Torktider
Torkning är en av de äldsta metoderna för förvaring av mat. Dessutom är det en vacker process från första början ända tills de förvandlar den enklaste maträtten till en smakupplevelse. Så gör du när du torkar örter.

Fick ett gäng färska hemodlade örter med mig hem till stan efter ett besök hos goda vänner och kliade mig lite i huvudet över vad ska jag skulle göra med de ljuvligt doftade och väldigt vackra kvistarna, prydligt buntade efter sort och ihopsatta med gummiband. Efter lite funderade så bestämde jag mig för att torka dem. Hade ingen given mörk och luftig plats att hänga de små buketterna, så de fick ligga kvar på tidningspappret i sin trälåda som de rest i.

Resultatet; det fungerade hur bra som helst. Efter ett par veckor är de torra och fina. Det trots att de troligen varit för hårt buntade och förvarats alldeles för ljust. Använde dragonen senast häromdagen. Tog bladen på ett par kvistar, hackade dem fint och skjuts ner i grönsaksgrytan, den godaste jag ätit på länge.

Om vi ändå skulle ta en titt på var regelboken säger så ska örtkryddor helst plockas på förmiddagen när daggen torkat upp, då de har höga halter av doft-och smakämnen. Helst ska de plockas innan de går i blom eftersom de eteriska ämnena minskar när de blommar med mindre smak som resultat.

Sprid därefter ut kryddorna på tidningspapper eller i en ställning och låt dem ligga på en torr, luftig och varm plats i några dagar. Att göra små kryddbuketter är heller ingen dum idé men de får inte buntas för hårt eftersom risken då är att de möglar i stället. När kryddorna är torra så kan de placeras i burkar som bör förvaras mörkt. Jag tänker lägga mina i små papperspåsar, får se hur det fungerar.

Ett tips är att inte smula sönder bladen förrän de ska användas. På det sättet behålls smaken bättre.

Om du trots allt är sugen på, och har utrymme för, att torka dina örter på en vacker ställning så är här några olika alternativ. Eftersom jag tycker torkning är ett sådant förträffligt och vackert sätt att bevara sommarens smaker och dofter (det är faktiskt en av de äldsta metoderna för att få maten att hålla sig) så tog jag med en ställning för äppeltorkning också och jag skulle kunna tänka mig att den även kan fungera för svamp.

  1. Robygge hittar du den upphängbara torkställningen för äppelringar. ”Apelstapeln” består av en ram med löstagbara pinnar på vilka råvarorna hängs. Den levereras omonterad i ett rör. Att hänga upp den på en halsbandshängare är ingen dum idé.
  2. Designern Moa Brännström har tagit fram den vackra ställningen som kan hängas upp i taket. Hon fick pris för den av Elle Decoration för några år sedan men om den kommit i producent förtäljer inte historien. Fin är den dock.
  3. Den hopfällbara ställningen i björk, vid vilken du fäster tunt linnetyg med snöre i tre våningar, där örterna sprids ut för torkning, är en av årets nyheter från Lilldal. Kommer i en linnepåse som den kan förvaras i när den inte används.
  4. Torkställningen i rotting är inte lika utrymmeseffektiv som torkställningen men med sina grunda rottingbrickor ger den säkert ett fint resultat av torkningen. Även den här ställningen säljs på Robygge.
  5. Mina örtkryddor torkade jag i en simpel trälåda, en sådan där som man kan köpa frukt i ibland. Jag försökte att sprida ut buketterna väl. Att jag sedan placerade dem alldeles för ljust är en annan historia men användbara är de.

Foto: Robygge, Elle Decoration/Moa Brännström, Lilldal, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik