Inspirationslista i sensommartider

Inspirationslista i sensommartider
Augusti månad och snart mässäsong. Då bjuder Elmia Garden Trends på ett inspirationskollage som kan kickstarta kreativiteten.

Varje år är det samma sak. Sommaren passerar i ett glädjefyllt solrus och helt plötsligt har det blivit augusti, utan att man märkt det. Det är precis vad som hänt mig i år, likt andra somrar. Som tur är har vi en fantastisk tid framför oss med krispig hög luft och förhoppningsvis mer sol. Vi går även in i en mässperiod som är en hektisk tid för många. Ni kommer väl till Elmia Garden i år och träffar oss? På vägen fram till den 22 september vill vi bjuda på lite välbehövlig inspiration som kan kicka igång kreativiteten. Den utgår inte ifrån något särskilt trendtema den här gången men kikar du närmre så passar kollaget färgmässigt väl in i färgskalan på ”Jorden vi ärvde” - minus de gula då.

  1. Det är skördetid i trädgården. Nu längtar många efter päronen som tagit över äpplet som basfrukt, åtminstone för mig. Förutom att det är en underbar frukt som man med fördel kan njuta av som den är så är det ljuvligt att koka in dem med lite vin och socker tillsammans med några kanelstänger, till exempel. Det finns många sätt att krydda päronlagen. Under säsongen är det också tillfälle att smaka sig fram till en odlingsvärd sort. Om man ska följa trenden så är det sorter som en kär gammal släktning hade i sin trädgård och som vi gärna väljer just nu. Själv drömmer jag om ett spaljerat gråpäron likt det som min mormor och morfar hade i sin trädgård på Bymarken i Jönköping.
  2. Den nya hopfällbara fåtöljen från Carl Hansen & Son kan bli en favorit då den lätt går att flytta runt. Tänk att få slå sig ner med en bok i den på en inglasad veranda eller balkong till exempel. Framåt kvällen lyfts den inomhus. Den finns i två höjder: en lägre varav den höga har en nackkudde. Armstöden är tillverkade av sadelläder och dynorna av linnekavas vilket tillsammans med trästommen ger den det rätta naturligt utseendet som vi längtar efter nu.
  3. Om du tänkt resa till London så får du inte missa att besöka butiken The New Craftsmen i Mayfair. De har även en webbshop men inget slår verkligheten när det gäller hantverk på hög nivå. Inspirerande är det vilket som att surfa runt på deras sajt. Just inkommen är den här keramikkannan tillverkad av Jacqueline Leighton Boyce.
  4. Det är så inspirerande med alla dessa varianter på marknadskorgar som synts i modet de senaste åren. Till och med de riktigt stora varumärkena som Loewe och Chloé har tagit fram sina egna varianter. Men vackrast är nog de enkla som går att hitta på marknaderna i Frankrike, bland annat. Den här är privat.
  5. Krukor med öron längtar jag efter just nu. Det klassiska höganäskruset är inspirationskällan men i sommar har jag också sett att intresset för det vita kruset från Rörstrand med blått blommöster ökat. Det gula kruset från Unik Design blir kanske är morgondagens antikvitet, vem vet.
  6. Plommon är en annan frukt på favoritlistan. Det sägs att de inte bara stärker skelettet, plommon är även antiinflammatoriska samtidigt som de stabiliserar blodsockret. Men framför allt är de goda. Till favoriterna hör Mirabelle som är ett litet gult sött plommon inte större än ett körsbär som därav även kallas för körsbärsplommon på vissa platser. Mums.
  7. När jag växte upp rullades mattorna ihop under sommaren för att det skulle vara enkelt att städa. Även om du inte varit utan mattor den senaste tiden så kan det vara dags att förnya hemmets golv med en ny. Den vita mattan är en av höstens nyheter från IKEA vilken också sätter tonen för hur vi längtar efter att inreda nu, med naturliga och ljusa material.
  8. Det börjar bli dags att hänga upp en ny krans på ytterdörren. Den får gärna vara bunden med torkade blommor i beige och rosa färgskala med gula inslag. Antingen köps den färdigbunden i närmaste blomsteraffär eller så tillverkas den av egenhändigt plockade växter hemma vid köksbordet med hjälp av instruktioner från Youtube.
  9. Årets favorit bland sommarblommorna måste väl ändå vara zinnian, hållbar i vasen och användbar i blandbuketter, tillsammans med den lysande blå ryska martonen till exempel. Innan säsongen är slut vill jag hinna med att plocka minst en bukett på någon av de många självplocksfälten som finns runt om i Sverige.
  10. Vattenslangar har en tendens att alltid vara i vägen i trädgården, både för ögat och fötterna. Företaget By Benson har kanske en lösning på problemet. De har tagit fram en serie stilrena trädgårdsredskap och trädgårdsprodukter i en sober naturnära färgskala som smälter in fint i trädgårdsgrönskan. En bästsäljare är den här expanderbara vattenslangen som finns i olika längder och visst kan den ligga framme utan att det stör.

Foto: Unsplash, Carl Hansen & Son, The New Craftsmen, Unik Design, IKEA, Helena Kaasik, By Benson

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik