Nu kan du odla vårens favoritblommor ekologiskt

Nu kan du odla vårens favoritblommor ekologiskt
Familjeföretaget Larsviken har i ett samarbete med Hanna Wendelbo satt samman en kollektion med blomsterlök framtagen för att harmoniera med varandra samtidigt som de är ekologiskt certifierade.

Den som har letat efter ekologisk blomsterlök med kvalitet har säkert upptäckt att de är ganska svåra att få tag på. Åtminstone har det varit det fram tills nu. Inför årets blomsterlökssäsong så har nämligen Larsviken teamat ihop sig med designern och blomsterkreatören Hanna Wendelbo och tillsammans har de tagit fram en kollektion med ekologisk blomsterlök som är ekologisk certifierad.

- Vi har letat länge efter leverantörer som odlar blomsterlök ekologiskt. Utbudet är ofta spretigt utan en sammanhängande estetik. Nu har vi lyckats hitta två certifierade odlare i Holland med ett bra utbud. Det är Hanna som står för det estetiska medan vi på Larsviken har bidragit med odlingskunskapen och kontakten med leverantörerna, ett väldigt kul och spännande samarbete, säger Katarina Persson som tillsammans med sina syskon numera också är verksamma i det lilla familjeföretaget i Viken som framför allt är kända för sin sättpotatis.

Den nya blomsterlökskollektionen består framför allt av narcisser och tulpaner men även klockhyacinter och kejsarkrona finns med. Hanna Wendelbo puffar lite extra för narcisserna eftersom rådjuren skyr dem. Alla blomsterlökar är framtagna för att harmoniera med varandra och det finns också förpackningar med blandningar som blir fina tillsammans såväl i rabatten som i vårens buketter. Med gruppnamn som Oh-ah-Wow, Torparromantik och Kärlekssaga kan man inte bli annat än sugen på en blandad påse. Kollektionen lanserades häromdagen och säljs via Larsviken, både i den fysiska butiken och i deras webbshop.

tulpan-narciss.jpg

Blomsterlök planterar man som bekant på hösten innan frosten lägger sig, vilket gör att det blommar i vår när man som mest behöver det. Löken ska ner två till tre gånger lökens höjd i jorden och Katarina Persson rekommenderar att man gödslar med benmjöl och förbättrar jorden med kompost om det behövs.

- Om jorden är bearbetad så behövs ingen kompost men vissa vill sätta lök på andra platser än i rabatten och då kan det vara bra att lägga till lite kompost när man planterar, tipsar hon.

Kollektionen hittar du här.

Foto: Hanna Wendelbo/Larsviken och Helena Kaasik

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik