Dekorera till påsk, några sista-minuten-tips

Dekorera till påsk, några sista-minuten-tips
Påskris med fjädrar i all ära men om du vill uppdatera ditt påskarrangemang i år så har vi några användbara tips, både på dekorationer och på riset som du ska hänga upp det i.

Påsken nalkas och för den som ännu inte hunnit dekorera riset har vi några tips. Vi tar avstamp i våra tre trender och har spanat in passande dekorationer som kan smälta in fint i olika miljöer beroende på vilket av våra tre teman du känner mest tillhörighet med. Alla har de på olika sätt ägget som utgångspunkt.

Ägget är ju som bekant en naturlig symbol för påsken, under helgen äter vi dubbelt så mycket ägg som normalt. Det är en tradition som sträcker sig lång tid tillbaka och fortfarande anses ägget vara en symbol för liv. Att påsken har blivit en så stark ägghelg beror på många saker, av religiösa skäl naturligtvis, med framför allt beror det på att det var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan. När påsken kom var fastan över och då hade hönsen dessutom börjat värpa igen efter den långa vintern. Det fanns alltså mycket ägg till hands. Men äggens ovala form är också så oändligt vacker. Därför använder vi gärna ägg i olika material som dekoration i riset som vi sätter i vaser eller urnor

paskdekorationer-i-trenderna.jpg

1. Smeden Malin Appelgren är nog mest känd för sina handslagna kungslampetter i mässing och stål. Lagom till påsk lanserar hon mässingsägg att hänga i påskriset tillverkade på samma sätt som de vägghängda lampetterna. De passar fint in i temat Eclectic Garden, där de gula metallerna bidrar med den rätta lyxiga känslan.

2. Om du vill dekorera ditt påskris med trenden Happy Hybrid så kan du välja glasdropparna i olika glada färger. Du hittar dem på Zetas

3. När du väljer Craft Of Nature som utgångspunkt för påskdekorationen så lämnar du troligen riset odekorerat. Och visst är kvistarna vackra som de är, särskilt om du väljer att klippa grenar från till exempel körsbärsträdet. I stället får äggen tala sitt eget tydliga språk. Om du hittar ägg med skal som har en naturlig färgton så är de vackra som de är. Annars kan du prova att färga dem genom att koka dem med lökskal. Om du syr in äggen i en liten tyglapp med lökskal i olika färg runt om, så blir äggen vackert marmorerade.

kvistar-till-pask.jpg

Traditionellt är det björkris vi fyller hemmet med till påsk men det finns ju en mängd kvistar som är användbara. Många av dem hittar du dessutom i din trädgård. Körsbär, forsythia och magnolia är bara några av de vackra växter som fungerar fint att använda till påskriset. Nyponros, syren, bärbuskar, klematis och pipranka är andra exempel. Det fina är att det inte gör något om de inte hinner slå ut till helgen. Kvistarna kan stå kvar i vasen ända tills blad och blommor brister. Dessutom är det väldigt användbara tillsammans med vårens blommande lökväxter eftersom de bidrar med stadga till arrangemanget.

Glad påsk, önskar vi på Elmia Garden Trends.

Foto: Malin Appelgren, Zetas, Unsplash, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik