Fem blomstrande nyheter

Fem blomstrande nyheter
Snö och drivis utomhus men blommorna vissnar inte för det. Det är framför allt i isen, inredningen och i litteraturen som det blommar rikligast just nu. Elmia Garden Trends bjuder med dig på en liten resa i vad trädgårdsbranschen pysslar med under den kalla årstiden.

_icehotel-marding3460.jpg

  1. Om du längtar efter sommarängens alla blommor ska du ta dig till Ishotellet i Jukkasjärvi – Iceotel 365. Där har nämligen designduon Bernadotte & Kylberg inrett en svit som har fått namnet En midsommarnattsdröm. Midsommarblommorna ingår som en naturlig del i inredningen genom att de inkapslats i isblocken som rummet är uppbyggt av. Isrosor har man ju hört talas om men midsommarblommor i is är minst lika poetiskt. Det får oss också att tänka på den belgiske modeskaparen Dries van Noten som i ett samarbete med den japanska konstnären Azuma Makoto, lät dekorera catwalken med blomsterarrangemang ingjutna i isblock, inför presentationen av vårkollektionen i Louvren år 2016.

hanna-wendelbo.jpg

  1. Formgivaren och blomsterälskaren Hanna Wendelbo är aktuell med en bok där hon delar med sig av sina bästa tips på hur man odlar blommor för att skapa buketter. Hon guidar oss från den första frösådden på våren till skötsel och bukettskapande i samband med skörden. Grundmaterialet kommer från alla de frågor hon fått genom åren av sina Instagramföljare. Det är också Hanna som har fotograferat alla bilder. ”Odla blommor” (Bonnier fakta), som kommer att lanseras i februari år 2022 går att förbeställa redan nu. Vi här på Trends misstänker också att vi bara sett början på intresset för att odla de så Instagramvänliga sommarblommorna.

blomsterframjandet2021_poinsettia_05000_Christmas_Woodland_08.jpg

  1. På söndag är det julstjärnans dag. Då kommer Blomsterfrämjandet att ha en livesändning i samarbete med floristen Sofie Danielsson Söhr – Sofieflorist på Instagram. Då kan du få inspiration till hur du kan använda julstjärnan i jul på nya och kreativa sätt, kanske rent av tillsammans med mossa och barrväxter.

Fiskars-EGT.jpg

  1. Fiskars lanserar inför nästa säsong bevattningssystemet Whaterwheel Manual XL som genom sin utformning är lätt att använda i stora trädgårdar. Den har en rotation på 360 grader vilket gör att det enkelt ska gå att komma åt över allt. Den har också andra finesser som förenklar bevattningsarbetet, bland annat automatisk slanginrullning.

julen-2021-egt.jpg

  1. Det blir en beige jul i år. Åtminstone om man ska tro många av de julbilder som visas både ifrån företag och i media. Färgskalan är jordnära och som dekoration syns framför allt gröna barrväxter av olika slag. Tänk på färgskalan som finns i trendtemat ”Jorden vi ärvde” och du hamnar rätt. Det spås också att den jordnära färgskalan kommer att dominera även i vår.

 

Foto: Pressbilder från Icehotel 365, Hanna Wendelbo, Blomsterfrämjandet, Fiskars, Unsplash.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik