Den blå timmen är här

Den blå timmen är här
Blått är en färgnyans som känns skandinavisk men som i själva verket är en kulör som alla människor i hela världen kan relatera till. På Elmia Garden hittar du de blå nyanserna framför allt i trendtemat Grönskande Stad. Vi har listat fyra goda anledningar till att välja blått just nu.

Hav, himmel, lugn och kyla. Det är några saker som den blå färgen är förknippad med. Men blått ingår också i olika nyanser i trendtemat Grönskande stad. Det är vattnet, friskheten och luften som är inspirationskällan till den färgskalan och vi ser den både i form av vattenspeglar, men också i glaspartier, på fasader och inte minst på växter.

Blått är även en färg som de flesta har en relation till. För vissa framkallar den beroendekänslor medan andra förhåller sig lite svalare till den, åtminstone alla vi som fick en överdos av de blåvitrandiga skärgårdsromantiska när det översköljde oss i början av 1990-talet.

Sedan den tiden har det dock hänt mycket på färgområdet och den blå färgskalan har nyanserats betydligt. Numera ser vi kinablått, midnattsblått, dalablått, celadonblått och indigoblått som helt naturliga inslag i såväl trädgård som inredning.

Den blå färgen användes redan av de gamla egyptierna. De tillverkade ett pigment som har kommit att kallats egyptiskt blått, men som är mer bekant som pompejanskt blått eftersom den påträffades i den italienska staden som förstördes av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.

Att tillverka den blå färgen var krävande och komplicerat. Men med tiden utvecklades nya tekniker för att framställa det dyrbara färgpigmentet och år 1705 kom pariserblått ur vilken den allmogeblå färgskalan har utvecklats. Först i slutet av 1900-talet fick man fram en ultramarin tillräckligt billig för att användas mer allmänt framför allt i inredningssammanhang.

Exklusiv eller inte, blått är en laddad färg som kan symbolisera konservatism, sorg eller frihet beroende på sammanhang. Med jämna mellanrum upphöjs den också till en trendfärg.

Oftast börjar det med att en modeskapare plockar upp färgen. I dess ledband följer inredningsföretagen efter och trenden är ett faktum.

Men blått är också en färg som är enkel att använda. De flesta blå nyanser passar utmärkt mot det trärena som vi sett mycket av den senaste tiden. Det passar också bra till svart, grått, orange och till hela den naturliga färgskalan. Man skulle kunna säga att det finns en blå nyans för var och en av oss.

Det är dags att se på den blå färgskalan med nya ögon. Det behöver inte längre vara den gängse dagslända som kommer och går i cykler. Blåskalans variationsrikedom gör den till en färg att räkna med i alla lägen, lite som det svarta alltid har varit för garderoben. Det kan till och med är dags att betrakta det blå som en klassiker bland färger.

Våra fyra bästa anledningar till att välja blått just nu

  1. De så populära sommarblommorna kommer i många olika färger och former. Den som sått fröer av den vackert blå ettåriga kinesiska riddarsporren, som exempelvis Gentian blue kommer att kunna njuta av vackert blå buketter i sommar.
  2. Den numera klassiska vasen Dagg, formgiven av Carina Seth Andersson i samarbete med Skrufs glasbruk för Svenskt Tenn, har precis lanserats i en vacker kornblå färg.
  3. Förtjusande är det minsta man kan säga om den nya tapetkollektionen med blomstermotiv som tapetföretaget Perswall lanserade tidigare i år. Jag föll extra mycket för tapeten som är strösslad med blommor på en ljust blå botten.
  4. Det italienska designföretaget Magis är känd för sina lekfulla former i modern stil. De skapar och tillverkar möbler och föremål, både för hem och trädgård. Den turkosblå trädgårdsstolen Flux designad av Jerszy Seymour i luftigt och lätt formspråk passar för lata dagar i trädgården.

Blå fakta

  • Sommar, hav och bär. I Sverige är det många som har en relation till blått och kanske är det därför som den har kommit att betraktas som en svensk färg.
  • Den blå timmen kallas skymningstimmen mellan solens nedgång och nattens intågande som ger ett speciellt ljus ofta utnyttjat av fotografer.
  • Picasso hade en blå period under några år i början på 1900-talet då han målade fattiga och lidande personer.
  • Konstnären och avantgardisten Yves Klein är känd för sina monokroma målningar i en blå färgnyans som han själv skapade, International Klein Blue
  • Den franske modeskaparen Claude Montana som hade sin storhetstid på 1980-talet, är en annan kreatör som använt blått i sitt skapande.

Foto: Svenskt Tenn, Perswall, Magis, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik