Kickstarta året med blommor i vas

Kickstarta året med blommor i vas
Just nu behövs det snittblommor för att sätta färg på tillvaron. Vi har listat tre trendiga favoriter som håller ställningarna i väntan på att tulpansäsongen på allvar ska sätta i gång.

Det blommar inte särskilt mycket i rabatterna just nu. Lägg där till få dagsljustimmar och gråmulen himmel och längtan efter blomsterbuketter i bjärta kulörer är ett faktum. Men det dröjer en stund innan tulpansäsongen är i full sving. Så vad gör man då för att stilla blomstertörsten nu? Här är några idéer.

orkidé-Edit.jpg

Orkidéer på snitt

I år ser vi snittorkidéerna över allt i de mest ljuvliga färger. Till och med vi här på Elmia Garden Trends som oftast tycker att den här blomman kan vara lite stel och opersonlig, faller pladask för snittvarianten just nu. Det kan vara kulörerna, för den rosa med stänk av plommon är galet fin och så rätt i inredningen just nu. Lika så den kanariegula. Den finns också vita som är otroliga och kanske passar de allra bäst i vinterbrudens bröllopsbukett.

Cybidium kallas den sort som oftast säljs som snittorkidé. Den finns även på kruka och har då smala ganska höga elipsformade blad med blomstänglar som är placerade i mitten av bladrosetten. Blommorna gör sig riktigt bra, om inte bättre som snitt och håller sig också fina väldigt länge i vasen. En annan fördel med orkidéer på snitt är att det inte behövs så många för att förgylla hemmet. En enda kvist räcker för att skapa den rätta effekten.

vallmo-egt-Edit-(kopia)b.jpg

Vallmo

Just nu finns det fina vallmo i butikerna. Det som är spännande med den här blomman är färgskalan som går i orange till gult, aprikos, vitt och rosa, alla passar det fint ihop. De håller sig bara några dagar i vasen men de är faktiskt vackra även när de torkat något. Då ser man tydligt de veckade kronbladen som mest liknar ett plisserat tygstycke från ett plagg skapat av modedesignern Issey Miyake. Likt orkidén behövs det inte många blommor i vasen. Effekten av den här blomman blir snarare bättre med ett fåtal eftersom man då bättre upplever hur stjälkarna ormar sig och skapar skuggeffekter på väggarna. 

luisa-brimble-IekEgyzD7n8-unsplash.jpg

Mimosa

Just nu är det mimosans tid i dubbel bemärkelse för i natur och trädgård börjar de blomma så här års, åtminstone i norra delarna av Europa. Här i Norden får vi nöja oss med importerade kvistar. Tur är det väl att vi åtminstone kan glädjas åt de gyllengula väldoftande små bollarna på snitt, då de hjälper oss att segla igenom återstoden av den mörkaste perioden. Det lyser upp hemmet likt solstrålarna på Amalfikusten och inte behövs det särskilt många kvistar i vasen innan lyckan är gjord.

 

Men det blir faktiskt ljusare för varje dag och snart är tulpanerna här. Vi på Elmia Garden Trends vill passa på att önska er en alldeles särskilt trevlig helg.

 

Foto: Helena Kaasik, Louisa Brimble-Lek, Nicolette Meade/Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik