Så förverkligar du fritidshusets trädgårdsdrömmar

Så förverkligar du fritidshusets trädgårdsdrömmar
Med smarta växtval och klok plantering kan du få en paradisisk och lättskött trädgård vid ditt fritidshus. Här får du några tips värda att beakta innan du sladdar in på närmaste handelsträdgård.

Att fly stan för ett liv på landet är en trend som vuxit sig stark under de senaste åren. En del går all in och flyttar permanent medan andra väljer den gyllene medelvägen och skaffar ett fritidshus. På det sättet kan man ha en fot i myllan medan den andra kan stanna i betongen. Den bästa av två världar med andra ord.

Den som ägt ett sommarställe några säsonger vet vad det handlar om att ha ett hus på några mils avstånd. Men den som just blivit ägare av ett semesterparadis, kliar sig kanske lite i huvudet och undrar hur man ska attackera trädgården.

Ofta ligger platsen en bra bit från den permanenta bostaden. Tanken är inte heller att du och familjen ska ligga på knä i rabatterna under semestern. Men att ibland sköta om växterna, när lusten infinner sig kan vara en lagom kravlös nivå på trädgårdsåtaganden. Samtidigt får det inte se misskött ut. Som tur är finns det några bra knep för att skapa en trädgård som sköter sig självt, åtminstone nästan.

Helena-Kaasik-3K2206.jpg

Välj rätt växter

Växterna i den här trädgården ska vara starka och friska. De ska även täcka marken så att de håller ogräset borta. Kraftfulla perenner, gärna de så kallade mormorsväxterna är ett bra val. De kan överleva i decennier utan någon särskild skötsel. Några exempel är praktlysing, astilbe, luktpion och schersmin. En del av de här växterna har en tendens att sprida sig vilket du behöver vara uppmärksam på. De får inte ta över hela trädgården.

Välj växter som blommar i rätt tid, det vill säga när du är på plats för att njuta av prakten. Är det i huvudsak semestermånaden juli det handlar om, så är det växter som står i sin fulla blom under högsommaren som du ska satsa på. Vårblommande lökar och små sippor kan också vara en god idé att plantera. Att mötas av de här växterna när resten av naturen fortfarande vilar, inger så mycket hopp.

nature-uninterrupted-photography-uxEbm2uWH74-unsplash.jpgDet kan även vara värt att plantera några träd och buskar eftersom de hjälper till att skapa struktur och takkänsla i trädgården. Men alla nyplanteringar behöver pysslas om lite extra, särskilt de första säsongerna. Sedan sköter de sig själva om du väljer bra sorter och planterar dem på rätt plats.

Plantera de större växterna där du tycker att de passar bäst men undvik att sätta dem mitt i gräsmattan. Välj hellre en plats i utkanten av tomten om du vill slippa besväret med att klippa rent runt dem varje gång gräsmattan ska trimmas. Buskar och träd passar även fint i rabatter. Tänk också på att välja sorter som ska beskäras i juli, augusti och september, så att du är på plats om de behöver klippas.

rosor-hk.jpg

Om du hör till dem som inte kan vara utan de väldoftande rosorna så ska du satsa på storvuxna gammaldags sorter.

Tänk också på att välja växter som rådjuren skyr. Välj till exempel narcisser istället för tulpaner. Det finns annars bra medel som håller djuren på avstånd. Trico Garden är ett exempel på en fungerande produkt som får rådjuren att leta efter andra jaktmarker än din älskade trädgård.

Krukodlingar

krukpkantering-verbna.jpg

Tänk dig att du anländer till ditt fritidshus för första gången efter en lång periods frånvaro. Drömmen om hur det ska se ut motsvarar inte riktigt verkligheten när du kliver in genom grinden. Det är nu du ska använda dig av kruktricket. Om du vill få platsen snygg och presentabel snabbt kan du plantera ettåriga växter i krukor som du placerar på lämpliga platser. Den här typen av växter kan vara svåra att odla i rabatten men i krukor trivs de generellt bättre. Om man satsar på hyfsat stora plantor så blir planteringarna fina ganska omgående.

Krukplanteringar kan också ersätta ett kryddland där ogräset lätt tar överhand om det inte rensas regelbundet. Sätt några kryddväxter i en eller ett par krukor så har du behovet täckt för säsongen.

Plantera på rätt sätt

plantera-ratt-hk.jpg

Om planteringarna ska klara sig så länge som möjligt utan tillsyn ska du tänka på att plantera många av varje sort. I mellanrummen kan du plantera marktäckare. När jorden täcks blir det svårare för ogräset att etablera sig i rabatten.

Dessutom är det viktigt att tänka på att plantera växterna där de trivs bäst – skuggväxter i skugga medan de som föredrar mycket ljus ska planteras på en solig plats. Om växterna trivs där de står, blir de frodiga och starka vilket gör att de kräver mindre skötsel.

Glöm den perfekta gräsmattan

annie-spratt-we9GyMUTu3o-unsplash.jpg

Det bästa är egentligen att välja bort gräsmattan helt och hållet och istället anlägga planterings- och grusytor. Men det kan vara härligt att ha en öppen plats för lek och spel. Det man kan göra är att minska mattans näringsinnehåll genom att räfsa bort gräsklippet efter klippning. Då kommer så småningom mer tåliga grässorter och ogräs att ta över vilket leder till en ängsliknande gräsmatta. Det kan till och med vara vackert att låta bli att klippa vissa partier, antingen i ett oregelbundet mönster anpassat efter tomten, eller i mer strikta fyrkanter. När du släpper upp gräset på det här sättet, bjuder du dessutom in fjärilar, bin och humlor till täppan vilket är bra för den biologiska mångfalden.

Planera för uteplatserna

tanny-do-8NivhWR8hRU-unsplash.jpgUnder semestern vill man helst vara utomhus hela tiden och det kan vara värt att planera för flera uteplatser. En plats med morgonsol där du kan äta din frukost och en där det är perfekt vandrande skugga vid lunchtid. Det kan även vara värt att satsa på en plats där det är skön eftermiddagssol så att du kan njuta av värmen när det är som allra skönast på dagen. Hittar du den perfekta platsen kan det till och med vara värt att satsa på att bygga en uteplats i trä eller med en stenläggning av något slag.

Lägg ambitionen på en rimlig nivå. Se istället det vackra i det rufsiga och operfekta.

Lättodlade växter

charlotte-obertreis-om-c95QizcI-unsplash.jpg

Växter som blommar på våren

 • Narcisser
 • Sippor

Klätterväxter

 • Kaprifol
 • Pipranka

corina-rainer-LSUAnCOIbRo-unsplash.jpg

Perenner

 • Luktpion
 • Gullboll
 • Gullris
 • Praktlysing
 • Plymspirea
 • Nunneört

rosmarin-gulloboll.jpg

Marktäckare

 • Ormöga 

Vintergröna buskar

 • Doftschersmin
 • Ungersk syren
 • Paradisbuske
 • Rönnspirea

Foto: Helena Kaasik, Unsplash