Låt det lacka mot sommar med gyllenlack

Låt det lacka mot sommar med gyllenlack
Det är en mirakelväxt som tål kyla och samtidigt doftar ljuvligt. Gyllenlacken är värd sin plats, både i trädgården och i ett av våra trendteman – så sköter du den tåliga växten.

Gyllenlack är en växt som motsvarar drömmen om en blommande växt som tål det okynniga vårvädret med starkt solsken den ena dagen och temperaturen som kan sjunka under nollan den andra. Det fantastiska är att den inte behöver skyddas trots att det blir minusgrader.  Troligen är det därför den länge varit populär i de offentliga vårplanteringarna.

Men nu är tiden kommen för den söta och väldoftande gyllenlacken att ta plats i våra svenska villaträdgårdar. Den finns med i trenden Craft of nature, där den verkligen förtjänar sin plats. De rapsliknande blommorna finns i en mängd olika färger, såsom gul, orange, violett och cerise. Passa på att gynna de svenska odlarna genom att välja svenskodlade plantor och matcha gyllenlacken med penséer och vårblommande lökväxter av olika slag.

Den blommar som bäst från april till juni och om du klipper ner dem lagom tills det är dags att åka på semester, så kommer den snällt tillbaka med friska nya skott och blommor som kan stå långt fram i höst.

Plantera dem i ny jord och vattna sparsamt tills de rotat sig. Ge dem näring varannan vecka under perioden april till juni.

Dagens växttips.

Foto: Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik