Årets Formbärare utsedda

Årets Formbärare utsedda
Att premiera företag, organisationer och personer som bidrar till en hållbar utveckling genom god design är vad Svensk Form vill göra med Formslaget. Här är några av årets Formbärare.

En Formbärare är en person, organisation eller ett företag som genom god design spelat en roll för utvecklingen i en viss region. Formbäraren bär titeln under ett år, tills nya utses. Det är den ideella medlemsföreningen Svensk Form i samarbete med sina 14 regionalföreningar, som utser vem som ska få bära titeln. Svensk Form har som vision att ta sig an samtida utmaningar. Idag ligger fokus på hur man kan skapa ett hållbart samhälle med hjälp av god design.

På listan bland årets Formbärare finns namn som Duvedmodellen för Jämtland, Nygårds Anna Bengtson för Dalarna och Jupiter & Gran trähusföretag för Västernorrland. För Småland blev Arkitektbolaget utsedd som årets Formbärare. Företagets mål är att med hållbarhet i centrum, ta vara på det småländska utan att förlora det svenska och utländska perspektivet. Bland annat arbetar de med arkitektur i trä och även med att införliva grönska på gemensamhetsytorna i nya bostadsområden i Växjö där de i huvudsak är verksamma.

Motiveringarna och listan på alla årets Formbärare finns på Svensk Forms hemsida.

Foto: Pressbilder Svensk Form; Carl Bengtsson, Darren Hamlin, Arkitektbolaget, Jupiter & Gran trähusföretag

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik