Eldningssäsongen har börjat

Eldningssäsongen har börjat
Det mörknar allt tidigare nu vilket innebär att lusten och längtan efter att omge sig med ljus och eld ökar. Vi har valt ut några produkter som skapar stämning både inne och ute.

Inför den kommande eldningssäsongen så vill vi tipsa er om några produkter och företag som är duktiga på det här med att skapa en skön känsla med eld, för inomhusbruk men framför allt för trädgården. För finns det något härligare än tända ljus inomhus, några vedklabbar som brinner i ett fat eller en korg i trädgården när det skymmer?

  1. Cortenfabriken har inriktat sin verksamhet på att skapa produkter i cortenstål. Bland annat tillverkar de eldfat i olika former. Det här har ett galler som kan lyftas bort när det inte används. Då går det istället att plantera växter i det, fylla med vatten och använda som ett fågelbad eller liknande.
  2. Ett annat företag som är duktiga på Cortenstål är det Mölndalsbaserade företaget Cortenbolaget som gör olika produkter i det här materialet, bland annat grillar för trädgården. Det här företaget är också en av utställarna på Elmia Garden i år.
  3. Förtjusande är det minsta man kan säga om de små oljelamporna från Typeo. De är som oljelampor var förr, helt öppna. Man häller helt enkelt olja i skålen, lägger i en veke och tänder. Mässingen som skålen är tillverkad av utvecklar med tiden en patina vilket gör att den får en rustik känsla samtidigt som formspråket är minimalistiskt och modernt.

Foto: Cortenfabriken, Cortenbolaget och Typeo.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik