Konsthantverk och pollinerar i fokus under maj

Konsthantverk och pollinerar i fokus under maj
Iskyla och nordliga vindar till trots, snart vänder vi kalenderblad till vårmånaden maj. Då ska väl ändå värmen komma? Om inte så kan du åtminstone värma dig med ett par event som äger rum, dels i Göteborg, dels på olika platser runt om i Sverige. Pricka in den 6-9 maj för konsthantverk och 15-23 maj för våra surrande pollinerarvänner som är så viktiga för den biologiska mångfalden.

Craft Days 2021 är ett initiativ sprunget ur Gothenburg Design Festival som ägde rum 2019. Då kunde de som ville, förkovra sig genom att gå på olika föreläsningar på Konstepidemin i Göteborg. Nu är det alltså dags att ta nästa steg. Mellan den 6-9 maj kan den som vill och är intresserad av samtida konsthantverk ta del av föreläsningar, workshops, digitala samtal och öppna ateljéer med fokus på konsthantverk. Hela programmet hittar du på Craft Days hemsida. 

15-23 maj är det pollineringsvecka i Sverige. Det är nätverket Pollinera Sverige som tagit initiativet till den här veckan i syfte att främja den biologiska mångfalden. Nätverket Pollinera Sverige har som mål att genom samarbeten av olika slag, sprida kunskap och lyfta pollineringsfrågor. Under hela den här veckan pågår det aktiviteter runt om i Sveriges kommuner. På Österlen arrangerar till exempel Naturskolan olika aktiviteter för skolbarn på temat och på Kiviks musteri kommer en utställning kallad ”Surr” pågå. Det handlar om fotografier på olika pollinerare tagna av fotograf Lena Granefelt. Utställningen kan även beskådas i Kungsträdgården i Stockholm under samma vecka. Du hittar fler evenemang på Pollinera Sveriges hemsida

Foto: Craft Days, pressbilder från Pollinera Sverige och Lena Granefelt

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik