Odla träd i kruka x 4

 Odla träd i kruka x 4
Storstadsodlaren i temat Grönskande stad odlar garanterat ett träd i kruka. Intresset för att odla större växter på balkongen och terrasser ökar i samma takt som trädgårdsintresset just nu. Så gör du för att lyckas.

Att odla träd i kruka är en trend som växt sig allt starkare de senaste åren. Det är kul då de krukodlade växterna fungerar fint i stadsodlingar av olika slag, samtidigt som träden bildar rumslighet och tak där de står, även om de inte blir särskilt höga i det begränsade kärlet. För att lyckas bra bör du satsa på rejäla kärl. De bör vara minst 50 cm i diameter och 50 cm höga. Det kan gå att odla i mindre kärl också men träden kan behöva bytas ut efter några säsonger. Det blir också mer jobb med vattningen om jordvolymen inte är tillräckligt generös.

Här är fyra förslag på träd att odla i kruka

  • Japanskt snöklocksträd är ett ljuvligt träd som växer vilt i Japan, Kina och Korea bland annat. Den kan vara något knepig att övervintra men placeras den frostfritt i ett garage eller ett förråd, så brukar det gå bra. Det är ett mindre träd som bjuder på ljuvlig blomning i maj till juni.
  • Rönnbärsapeln är ett härdigt buskträd som med fördel kan växa i en kruka. Den har en lång skönhetssäsong och bjuder på blomning i maj och juni. De röda små frukterna kommer i slutet av sommaren.  På hösten får den de vackraste höstfärgerna.
  • Dvärgsyren är den mest pålitliga i samlingen och klarar sig utan större protester i kruka. Blomningen är ljuvlig på försommaren, därefter får den ett frodigt bladverk som ger dekorativ grönska resten av sommaren.
  • Kranskornellen är ett buskliknande träd som kan stå utomhus hela vintern, åtminstone i zon 3. Det kan vara bra att skjuta in den mot en husfasad under vintern. Men annars är det här en tuffing som klarar sig fin utomhus även i kyla. Den blommar under försommaren med yviga små vita blomklasar och blir väldigt vacker om det får breda ut sig. Det kan vara värt att satsa på ett rejält kärl för att få den önskade våningseffekten som kronan får när trädet växt till sig.

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik