Ett år med den magiska kålen

Ett år med den magiska kålen
Från plantering till blomning, det finns många anledningar att satsa på kål i trädgården. Så här kan det se ut vid olika tidpunkter under säsongen.

Kål är en fantastisk växt att odla. Det finns en mängd olika sorter och när man lär sig konsten att odla den här grönsaken så öppnar sig en massa möjligheter i köket, i kökslandet och som dekoration i kruka, vas och rabatt. För kål är inte bara gott och nyttigt. Det är fantastiskt vackert också. Det fina är att såväl de späda kålbladen som blommorna är otroligt härliga och goda att använda i en sallad så fort de kommer upp på våren. Det går att skörda kål under hela säsongen och använda den till olika maträtter eller varför inte bara steka upp några blad i god olja tillsammans med vitlök.

knuten-kål-sommar-egt.jpg

Ett tips är också att gräva upp en kålplanta från grönsakslandet och sätta den i en kruka som dekoration framför entrén till exempel. Bladen, framför allt palmkålens, är också väldigt användbara tillsammans med andra snittblommor i ett arrangemang i en vas. Har du ingen hemodlad kål så brukar det finnas plantor att köpa i välsorterade handelsträdgårdar så här års.

kal-host-vinter.jpg

Här är två exempel på hur dekorativ kålen är både under hösten i kruka och vintertid lätt frostnupen i en rabatt tillsammans med andra växter.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik