Årets uterum – här är de nominerade

Årets uterum – här är de nominerade
Vem har skapat årets vackraste och mest genomtänkta trädgård enligt företaget It is Media? Både privatpersoner och offentliga trädgårdar bland bidragen. Här är de nominerade trädgårdarna.

Det börjar närma sig designvecka i Stockholm och för nionde året i uppmärksammar mediaföretaget It is Media, med tidningar som Rum ute i portföljen, de främsta aktörerna inom design, inredning och arkitektur. Syftet är att främja såväl branschen som alla verksamma kreatörer.

För oss som älskar trädgårdsodling är det så klart intressant vem som bedömts ha skapat årets vackraste trädgård i kategorin Årets uterum.

 

Det är en namnkunnig jury som har plockat fram de tre nominerade bidragen, en av dem är Svante Öquist – tidigare chefredaktör och passionerad trädgårdsmänniska. Prisutdelningen kickar igång designveckan med en prisutdelningsceremoni som live streamas på byrum.se vilket innebär att alla som är intresserade kan ta delta.

 

Årets tre nominerade bidrag är:

katrinelunds-tradgard-24-1920x1100.jpg

 

  1. Först ut är Katrinelunds trädgård i Sundsvall med trädgårdsmästare Charlotte Andersson i spetsen. Trädgården hon skapat är en ambitiös inspirationsträdgård på liten yta vars mål är att vara en harmonisk källa för kunskap och hälsa. Från början var det här en privatträdgård men idag är det en öppen trädgård där växtvalen anpassats till det nordliga läget i zon 4. Den här eleganta trädgården finns det ingen självklar trend att referera till. Trädgården känns dock väldigt rätt i tiden med sitt starka fokus på hållbarhet och hälsa vilket vi tror kommer vara viktiga utgångspunkter när framtidens uterum skapas.

 

Almbäcken-.jpg

 

  1. Almbacken av trädgårdsdesigner Maria Dremo Sundström nomineras tack vare den arkitektoniska strukturen som känns lekfull i ett finstämt spektrum av olika färger. Lägg därtill nätverket av gränder som ibland slutar i en återvändsgränd och du har en spännande trädgård som väl förtjänar en plats bland de tre nominerade.

Tack vare de många röda växterna som finns i den här trädgården så tycker vi att den passar i temat ”Lust och längtan”.

 

dscf1472-1920x1280.jpg

  1. Trädgårdsamatören Sofia Sundmarks trädgård i Jonsered har nominerats på grund av det förträffliga sättet som trädgården balanserar bohemisk charm med struktur. Det är en liten trädgård som är sympatiskt hemtrevlig med rejäla planteringar, växthus och höns. Vi tycker att den här trädgården passar i trenden ”Jorden vi ärvde”.

 

Vi kommer att sitta bänkade den 3 februari när Swedish Design Awards by Rum utser vinnaren. Vilken trädgård tror du att det blir?

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik