Höstfägring

Höstfägring
Mellanrummet kan man kalla den här tiden mellan höst och vinter och mellan läslov och advent. Det är också en omställning från utomhus till inomhusliv. Så skapar du höstfägring i hem och trädgård under mellanrumstiden.

Höstfägring är ett ord som ofta syns i samband med hösten i trädgård och hem. Men vad betyder det egentligen? Förmodligen olika saker beroende på vem du frågar. Här på Elmia Garden Trends tänker vi på det som skapar en skön och lugn stämning just nu. Det handlar naturligtvis om växter, både inomhus och utomhus, men också belysning och andra detaljer som ger rätt känsla. I takt med att det blir kyligare utomhus blir inomhuslivet allt viktigare. Men den organiska och naturliga känslan bevarar vi gärna på olika sätt. Vi har listat några saker som gör livet stämningsfullt i den här tiden som vi kallar mellanrummet.

 

julia-kicova-tBb7ODp37-o-unsplash.jpg

Den lilla enkla astern

Den som är det minsta modeintresserad har säkert lagt märke till att lila är en färg som synts i höstens kollektioner. Vissa adderar färgklickar i form av stickade tröjor och mössor medan andra går hela vägen och visar hela outfits i nyansen. Danska Stine Goya är en av dem, Acne Studios en annat. Om man överför den här trenden till växtriket så hittar man många blommande växter som adderar en klick av den rätta lila färgnyansen i rabatten. Den lilla enkla astern är en perenn som synts mycket i rabatter den här säsongen. Troligen för att den har exakt den rätta lila nyansen. Den blommar tacksamt från augusti och i stockholmstrakten har den blommat ända till sent i oktober i år. Om du vill ha koll på vilken lila nyans det handlar om så får du ta dig till förra årets trend Happy Hybrid.

 

hyacinter-bblomsterfrämjandet.jpg

Hyacinter

Finns det något härligare än när årets första hyacinter kommer ut i handeln? De adderar en förnimmelse av julen och är den perfekta blomman att inleda festsäsongen med. De sprider dessutom en ljuvlig doft inomhus. Tyvärr är det inte alla som tål hyacintdoften men idag brukar det finnas doftfria varianter. Vi vurmar lite extra för de svenskodlade exemplaren. Om du väljer blå hyacinter så kommer de med lite tur övergå i ovan nämnda lila nyans i takt med att de slår ut.

 

sv-tenn-blaregn.jpg

Blåregn som juldekoration

Tjuvstarta julen inomhus genom att dekorera med några få juliga detaljer. Blåregnshänget i gulmetall till exempel - en juldekoration som kan hänga framme året runt och som samtidigt flyttar trädgården inomhus. Du hittar den på Svenskt Tenn

 

Malmstenbutiken6.jpg

Lysande trädgård

Addera ljus i tillvaron och få samtidigt hemmet att kännas som en sensommarträdgård. Den klassiska Malmstenslampan med växtskärmar sätter stämningen. Den har nyligen fått en uppdatering under designern Eva Shildts överseende. Hon har med varsam hand moderniserat lampan som Carl Malmstens barnbarnsbarn Vanja Sorbon Malmsten tillverkar för hand. Den uppdaterade serien har fått det passande namnet ”Flora”. Här syns bordslampan som är en av de åtta nya modellerna. 
Foto: Malmstenbutiken6 

emre-dAo9zKQIZWs-unsplash.jpg

Kastanjer

Den som upplevt hösten i Paris minns säkert alla kastanjer som rostas på gatan och säljs i strutar av tidningspapper. Det är faktiskt inte så svårt at rosta de här godsakerna på egen hand. Har du en öppen spis så kan du lägga dem i en ugnseldfast form som du placerar ovan på glöden. Det går också att rosta dem i ugnen i 225 graders värme. Kryssa dem i toppen - när skalet spricker upp är de klara. Servera med vispat smör och citron. Mums.

Blått-the-ode-to-massproduktions-.jpg

Bubblaren IKB

Den intensivt Kleinblå nyansen, eller IKB som den kallas i konstvärlden, ser vi mycket av i inredningen just nu. Den är en färgnyans som är vacker till alla beige och bruna toner men som även passar fint till de flesta träslag. Kan de vara en bubblare inför framtidens trender i trädgården?  I vilket fall så har designföretaget Massproductions lanserat sin klassiska stol Waiter XL i en ultramarinblå nyans under hösten. Företaget The Ode To, som vill introducera oss till konstvärlden genom att hitta unika konstverk av oetablerade konstnärer, hänger på trenden genom att lansera den här ljuvliga Kleinblå vasen i Papier-mâché av Jacqueline De La Fuente.

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Unsplash, Helena Kaasik tillsammans med pressbilder från Massproductions och The Ode To.

Recept på rostade kastanjer: Sanna Fyring Liedgren.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik