Kickstarta balkonglivet

Kickstarta balkonglivet
Med våren och de allt ljusare dagarna kommer lusten att flytta ut på balkong. Vi vill inspirera dig att få till den rätta myskänslan som får dig att längta ut. Här kommer våra bästa tips tillsammans med några nyheter som kan vara användbara när du inreder din plats i solen.
  1. Djungelkänsla går enkelt att skapa, särskilt för den som har mycket krukväxter inomhus. Du flyttar helt enkelt bara ut dem på balkongen när risken för frost är över. Som bonus kommer du att få friska och härliga plantor att pryda hemmet med till hösten. Krukväxter trivs generellt bättre när du får stå utomhus under sommaren.

  2. Eftersom ytan på en balkong ofta är begränsad är det smart att utnyttja balkongräcket för odling. För den som söker efter upphängningsbara kärl till räcket kan vi tipsa om att trådkorgsföretaget Korbo har utökat sitt sortiment med en variant som går att hänga på balkongräcket.

  3. & 4. Att plantera ett litet träd på balkongen är helt rätt just nu. Men trädet kräver sin kruka. Den här kommer från DBKD som kompletterat sitt sortiment av designade krukor för hemmet med ett större krukor för utomhusbruk. Satsa på mindre träd till din balkong, exempelvis japansk lönn, skogsolvon, dvärgsyren, rönnsumak eller silverpäron.
  1. Semesterresan räddar du nog säkrast genom att anlita en snäll granne som bevattningshjälp men om du bara ska åka i väg över en helg kan en vattenkula i glas som du sticker ner i jorden vara effektiv. Åtminstone är den här från Lagerhaus väldigt dekorativ.

  2. Praktiskt och vackert är det att få upp odlingarna från balkonggolvet. Ett odlingskärl på ben för kryddväxterna som du skördar av hela tiden är därför ingen dum idé. Den här kommer från Granit som också har belysning och praktiska småmöbler som kan vara användbara för balkongen.

  3. Att odla ätbart är något som många idag drömmer om, även på balkongen. Det är många grönsaker som trivs i kruka, tomater, morötter, rädisor och olika sorters sallat är några exempel. Med tillräckligt djupa kärl och rätt sorters grönsaker så går det att skapa en köksträdgård även på balkongen. Om du vill odla från frö så har Impecta ett bra sortiment.

  4. Till grönsaksskörden kan korgen som Fiskars tagit fram inför säsongen, vara användbar. Den fungerar både som praktisk förvaring och som durkslag.

  5. Vissa trender är som zebrans ränder, de går aldrig ur tiden. Till dessa hör rotting som vi aldrig verkar tröttna på, framför allt när det gäller uteplatsens möbler. De man ska tänka på är att det är ett material som inte riktigt trivs i regn. Men har du en överbyggd eller inglasad balkong kan det fungera. Här är det danska förtaget Gubis rottingnyhet för i år. Den finns även som soffa.

 

Foto: Pressbilder från respektive företag, Unsplash och Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik