Elmias historia

I 60 år har Elmia med ett progressivt värdskap skapat och utvecklat de viktigaste mötesplatserna för en rad branscher. Redan från början med green tech – grön teknik – som drivkraft.

60-talet

Elmias historia 1960-tal

På Rosenlundsfältet fick Sveriges lantbrukare sin första fasta mötesplats för att visa upp och ta del av affärsdrivande innovationer – Lantbruksmässan Elmia 61. Platsen var given. Två år tidigare hade RiLa, Rikslantbruksmötet, hållits här och fältet ansågs perfekt för ändamålet. Lantbruksmässan Elmia 61 blev en succé som skulle följas av fler mässor och hundratusentals besökare år efter år.

Namnet då? Hur blev Elmia namnet som alla från amerikanska industriföretagare till japanska dataspelsnördar känner till? Jo, det kom från en annan föregångare – ELMA, Europeiska Lantbruksmässan i Axevalla. Och så lades det till ett I för Industri – Elmia fick det bli.

Det internationella genomslaget för Elmia kom tidigt. EEC-kommissionen i Bryssel höll sitt första symposium på bortaplan 1965 på Elmia, och det följdes av flera internationella symposier och kongresser. Världen har alltid haft lätt att hitta till Jönköping – ett perfekt geografiskt läge i Norden.

 

70-talet

elmias-historia-1970.JPG

Med mässornas naturnära teman hade Elmia redan starkt engagemang i det gröna tänkandet. 1970 stod Elmia värd för en av Nordens första vattenvårdmässor – Världen, Vattnet och Vi. Den årliga lantbruksmässan grenades upp i flera fackmässor för att motsvara utställarnas krav om att få ”rätt besökare” – besökare med affärsintresse i sina respektive branscher: Skogsmässan, Underleverantörsmässan och Game Fair. De första maskindemonstrationerna ute i skogen hölls 1973 med avverkningsmaskiner, markberedare, motorsågar, gallringssystem och flisare som visades i sin rätta miljö.

Den växande lantbruksmässan blev 1976 Elmias biljett in i den internationella mässorganisationen UFI (Union des Foires Internationales).

För att kunna hålla mässor och konferenser även under vinterhalvåret uppfördes mässhallar och konferenslokaler, samt en restaurang med plats för 500 gäster. Nu började Elmia också bistå utställarna med standardmontrar – ett koncept som i dag växt till en välkänd service i världsklass med specialbyggda montrar helt efter önskemål.

 

80-talet

Den nya Tipshallen gav mer utrymme för utställarna och Jönköping fick en inomhusarena för fotboll och andra sporter. Nu hade Elmia 25 egna årliga, återkommande mässor.

En av de snabbväxande nykomlingarna tidigt 80-tal var Allt om Husvagn & Camping ­­– mässan som bjöd in besökarna att campa på området. Det blev starten för en stark tradition för alla som älskar det mobila livet. Elmia Husvagn Husbil, som mässan heter i dag, är stadigt fullbelagd år efter år med 10 000 campare som bor på mässområdet och nära 40 000 besökare under mässdagarna.

En annan tung nykomling var Lastbils- och åkerimässan, som arrangerades första gången 1983 – en stark debut med 27 000 besökare. Elmia Lastbil följer fortfarande samma vinnande grundstruktur med en god mix av transportfrågor och nyheter – fast i dag med mer fokus på ecodriving och smarta IT-system.

 

90-talet

elmias-historia-1990.JPG

Hösten 1990 invigdes 120-miljonerssatsningen Kongress- & Konserthuset. Nu kunde Elmia stå värd för riktigt stora kongresser med över tusen deltagare och även för konserter och andra event. Kongress - & Konserthuset förenade näringsliv och kultur på Elmia. En ny utställningshall på 7 000 m2 stod klar 1997 och blev den näst största efter Tipshallen.

Motorshowen på Elmia, som varit en tradition sedan 70-talet, utökades under slutet av 90-talet. Bilsport Performance Show, med premiär 1997, sammanfördes 2003 med Custom Motor Show och är i dag ett säkert vårtecken i Jönköping. Custom Motor Show som den nu heter är Skandinaviens största bil- och mc-mässa och samlar både entusiaster och världsnamn inom bilsport med sina smått fantastiska 80 000 besökare varje påsk.

Andelen internationella besökare ökade också stadigt på Elmia Wood under 90-talet med rekordsiffrorna 54 000 besökare och runt 500 utställare 1997. Elmias mest internationellt uppmärksammade mässa är i dag världens största skogsmässa och lockar fortfarande runt 50 000 besökare till skogarna utanför Jönköping vart fjärde år. Det är på Elmia Wood världens största skogsmaskinstillverkare väljer att göra sina premiärer för världens mest skogskunniga publik från alla världens kontinenter.

 

00-talet

elmias-historia-2000.JPG

Mötas på mässa? Jodå, trots alla digitala möjligheter med webbsidor och sociala medier är och förblir det mänskliga mötet svårslaget. Ett bevis så gott som något är DreamHack, som flyttade in på Elmia 2001 med världens största LAN-party och i dag är världens största digitala festival. Arrangörerna bakom DreamHack bjuder varje år på två upplagor –DreamHack Winter och DreamHack Summer – och samlar 50 000 dataspelsintresserade från hela världen på Elmia i Jönköping.

Berömd i världsklass är en annan av Elmias klassiker – Elmia Subcontractor, som växt till norra Europas ledande underleverantörsmässa. Här möter runt 1 200 utställare från 30 länder varje år runt 15 000 besökare.

Varje höst sedan 2000 blommar Elmia upp med den evigt gröna mässan Elmia Garden – Nordens viktigaste fackmässa för alla som arbetar med innovativa och kreativa produkter och tjänster inom trädgårdsbranschen.

 

10-talet

elmias-historia-2010.jpg

Flera nya mässor har etablerats på Elmia de senaste åren. En hel familj av industrimässor till exempel – Elmia Produktionsmässor. Elmia Plåt, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Automation, Elmia Svets och Fogningsteknik, Elmia Polymer samt Elmia 3D arrangeras parallellt vartannat år och bildar tillsammans den viktigaste arenan för produktion inom svensk tillverkningsindustri.

En stor ökning har också skett för konferenser och event på Elmia. Många branscher, yrken och föreningar väljer att förlägga sina aktiviteter på Elmia.

Mat och dryck är en viktig del i upplevelsen när människor möts. En stor god nyhet är utvecklingen av småländsk, närproducerad mat och dryck i Elmias partnerskap med FC Gruppen.

Utbudet av lokaler och service ger oändliga möjligheter att forma alla slags evenemang precis rätt – och vi är oändligt stolta att med vår välkända service både vara värd för våra egna mässor och att kunna hjälpa till med värdskapet!

Elmia
Elmia
Telefon: +46 36 15 20 00