I blom nu; den ståtliga klockliljan

I blom nu; den ståtliga klockliljan
Skulptural, dramatisk och alldeles underbar - en lökväxt som är väl värd att spana in i rabatterna nu är den ståtliga klockliljan.

En växt som blommar nu och några veckor framåt i rabatten är den spektakulära klockliljan. Det är en lökväxt som inte är jättevanlig i våra rabatter. Men det borde den vara eftersom den inte är särskilt svår att odla. Dessutom brukar den få stå ifred i rabatten eftersom det inte är rådjurens favorit.

Ursprungligen kommer den från Turkiet, Jordanien och västra Iran. Det är en annorlunda och lite dramatisk växt som med sitt eleganta och skulpturala utseende passar fint in i trenden Eclectic Garden. Om den är ovanlig i rabatten så är den desto vanligare som snittblomma, antingen i ensam majestät eller i sällskap med andra lökväxter, såsom tulpaner till exempel. Dessutom finns den som mörkröd och som vit också. Om du vill odla klockliljan i rabatten är det i höst den ska ner i jorden. Plantera den i soligt, varmt och skyddat läge i en väldränerad jord. Den är härdig i södra delen av vårt land men går även att odla högre upp men bör då täckas över vintern.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik