Odlingsdrömmarna nu lättare att förverkliga

Odlingsdrömmarna nu lättare att förverkliga
New Botanic har som mål att förenkla och underlätta trädgårdsarbetet. Möt trädgårdsdesignern Nicole Wilson, en av grundarna bakom projektet vars dröm är att fler ska upptäcka det magiska i odlandets ädla konst.

Efter ett antal år som designer i modebranschen sadlade Nicole Wilson om till trädgårdsdesigner. Hon ställde helt enkelt skorna som hon designade för bland annat Acne Studios och & Other Stories, på hyllan för att i stället låta sin stora trädgårdspassion få blomma ut. Trädgårdsjobben lät inte vänta på sig. På repertoaren står redan ett antal privatträdgårdar och trädgården till det så populära Ellery Beach House på Lidingö strax utanför Stockholm.

 

Allt började egentligen med en från mamma ärvd frölåda. Nicole började sätta fröna i jorden och i och med det väcktes det stora intresset för att odla. Sedan några år tillbaka driver hon Instagramkontot @newgenerationgardens där hon frikostigt bjuder på odlingstips och designinspiration.

 

För cirka ett år sedan var tiden mogen för att arbeta fram nästa idé som legat och grott i huvudet. I nästa vecka lanseras New Botanic där hon är medgrundare. ”Att väva samman erfarenheterna från modedesign, trädgårdsdesign och odling är ett spännande”, säger hon till oss på Elmia Garden Trends.

NB-2-EGT.jpg

Vad är New Botanic?

­- Svenskarnas intresse för att odla sina egna grönsaker och blommor är på enorm frammarsch. Att komma i gång med sin odling, oavsett om det gäller att hitta rätt produkter eller få rätt hjälp på vägen, är inte alltid så enkelt. Det är här vi vill göra skillnad genom att erbjuda en enkelhet i att komma i gång. New Botanic är ett antal handplockade fröer som är utvalda för sina unika kvaliteter och egenskaper, både var och en för sig men också utifrån den helhet som fröerna tillsammans skapar.

Som trädgårdsdesigner ser jag värdet i att hjälpa till att välja ut och sätta samman en fin helhet när det gäller såväl form som färg, stil och funktion. Att dela mina erfarenheter, min kunskap och de lärdomar jag samlat på mig, för att göra det enkelt att komma gång, genom tydliga steg för steg instruktioner, finns det också ett stort behov av.

 

Vilka är med i projektet?

- New Botanic grundas av mig och trion bakom kommunikations- och varumärkesbyrån Carve - Hanna Fallenius, Peter Lindgren och Hannes Kerstell. Utöver sina yrkesroller har alla dessutom ett brinnande intresse för odling, matlagning och inredning.

NB-EGT.jpg

Varför behövs New Botanic?

Vi önskar att fler hitta glädjen i att odla och vi vill sänka barriärerna för att sätta i gång. Vi vill ge människor möjligheten att skapa en vackrare och njutbar vardag. Hur många gånger har man inte gått in på en hemsida med ett utbud av 1000-tals fröer och inte vetat var man ska börja!? För många uppstår massor med frågor. Vilka sorter är bäst, vilka är enkla att odla, vilka blommor är snygga tillsammans i en rabatt och vilka blommor går att äta? Vad behöver jag för att sätta i gång och hur gör man?

Vi har med våra erfarenheter från odling och trädgårdsdesign kurerat odlingskollektioner av blombuketter och grönsaker, vackert paketerat tillsammans med odlingsdetaljer, kunskap och inspiration. Allt för att du ska kunna sätta i gång direkt och på ett enkelt sätt.

 

På vilket sätt blir det enklare att odla?

Du får allt du behöver för att kunna sätta i gång på en gång. I paketet ingår frön, miljövänliga odlingsbriketter av kokos som man förodlar i som ersättning för jord, märkpinnar i trä och tydliga steg-för-steg-instruktioner om hur du ska odla varje sort från sådd till skörd. Valmöjligheterna är oändliga där ute. Därför har vi har också hjälpt till med urvalet av fröer och tillbehör. Allt är noga uttänkt och sammansatt utifrån våra erfarenheter och vår kunskap.

På vår hemsida www.newbotanic.se och Instagramkonto @newbotanic.official kommer det finnas ännu mer inspiration och kunskap.

 

Vem kan ha glädje av New Botanic?

Alla som på nära håll vill se och lära sig om hur man odlar egna snittblommor och ätbara växter. Resan är minst lika spännande och givande som målet för både nybörjare och mer erfarna. Dessa fröer är enkla att driva upp. Det som framför allt krävs är tålamod.

Vi skapar kollektioner utifrån färg, form, smak, stil, funktion men även förutsättningar.

Kollektionen Botanic deco är en kollektion med ätbara grödor som alla går att odla inomhus. Denna kollektion är med andra ord för alla oavsett om du bor i lägenhet, odlar på balkong eller i trädgård.

Varifrån kommer fröerna?

- Fröerna kommer ifrån etablerade och välrenommerade fröfirmor i Europa och USA därför att de kunde erbjuda de utvalda frösorter som vi vill ha med i våra kollektioner. 

 

Hur får man tag i era frökollektioner?

- Initialt kommer vi sälja dem på vår hemsida www.newbotanic.se och via vårt instagramkonto @newbotanic.official där vi även vill skapa ett community där vi delar med oss av våra odlingsresor samtidigt som vi skapar relationer med likasinnade. Precis så som vi som grundat New Botanic gjort. Genom odlingsintresset har vi funnit en gemenskap som både ger styrka och inspiration.

 

Foto: New Botanic/Nicole Wilson

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik