Älskade dahliaknöl

Älskade dahliaknöl
Dahliasäsongen är över och det är dags att summera årets säsong. Så här gör du med dina älskade knölar nu.

Jag får en känsla av att alla som äger en trädgård odlat dahlior i år. Det är inte konstigt då den här magnifika blomman är både lättodlad och vacker. Nu när många av oss har haft den första frosten på besök har de frostkänsliga dahliorna sannolikt kroknat.

Vi hade med den här blomman i trendtemat Craft of nature redan förra året och troligen kommer intresset för att dahliaodling att hålla i sig. En av anledningarna är att variationsrikedomen är stor. Det finns en färg och sort för var och en av oss vare sig det är de enkla eller de riktigt tefatstora badmössliknade blommorna som man föredrar.

Så här efter säsongen är det tillfälle att reflektera över vilka som trivdes bäst och vilka som inte riktigt har uppfyllt förväntningarna. Om du var förutseende så har du förmodligen satt etiketter med namn på alla dina plantor innan frosten fick dem på fall så att du vet vilka dahlior du har när det är planteringsdags nästa år. Förhoppningsvis hann du också klippa av så många som möjligt till vaser inomhus. Nästa steg är att placera knölarna frostfritt om du vill att de ska förgylla din rabatt även nästa år. dahlias-egt-.jpg

Det här är vad du ska göra med dina dahliaknölar så här års.

  1. Klipp ner dahliorna till cirka en decimeter.
  2. Innan det blir tjäle i jorden eller när det varit minusgrader i några dagar – gräv försiktigt upp knölarna. Använd gärna en grep och gräv en bit ifrån själv knölen så att den inte skadas.
  3. Skaka av jorden. Vissa väljer att ta bort all jord medan andra spar lite så att fukten bevaras i knölen.
  4. Med sugrötterna gäller samma sak som för jorden, vissa tar bort dem på våren medan andra menar att det är bättre för knölarna om man klipper bort dem redan nu.
  5. Lägg knölarna på tork i någon vecka.
  6. Därefter är det dags att placera dem på vinterförvaraving, i ett garage, en källare eller på någon annan frostfri plats. Det finns många olika metoder för hur det ska gå till. Vissa lägger dem i kassar medan andra använder en back eller en låda av något slag.
  7. Fyll lådan med torv eller slå in knölarna en och en i tidningspapper. Vissa förvarar dem i sand, andra i spån. Om du odlar dahlia för första gången är ett tips att testa några olika övervintringsmetoder för att se vad som fungerar bäst i hos dig.
  8. Nu är det bara att vänta på våren då det är dags att ta fram knölarna i ljuset igen.
Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik